Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ευρωπαϊκό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ζητά η Ευρωβουλή. Παρέμβαση Κωστή Χατζηδάκη

Να δημιουργηθεί
ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ζητεί με ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Το ψήφισμα, που είχε καταθέσει αρχικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υποστήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες.


Συγκεκριμένα, με το ψήφισμα αυτό το Ευρωκοινοβούλιο ζητά:


1)
Να ενεργοποιηθεί από την Κομισιόν και μάλιστα με ευελιξία το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές.
2)
Να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ίδρυση ενός κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών για την αντιμετώπιση καταστροφών όπως οι πυρκαγιές.
3)
Να δώσει η Φινλανδική Προεδρεία ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη της ικανότητας ταχείας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέτοιου είδους καταστροφές και προτείνει ταυτόχρονα την έγκριση των κατάλληλων νομικών διατάξεων μέχρι το τέλος του 2006.


Στη συζήτηση που έγινε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, που διαπραγματεύτηκε εκ μέρους του ΕΛΚ την τελική μορφή του ψηφίσματος, τόνισε τα ακόλουθα: “Βεβαίως τα κράτη μέλη έχουν την πρωτοβουλία σε τέτοιου είδους ζητήματα φυσικών καταστροφών. Αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην δείχνει την αλληλεγγύη της με τρόπο απτό. Η σημερινή συζήτηση θέτει τελικά το ερώτημα τί μοντέλο Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουμε: Θέλουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ασχολείται μόνο με τη νομισματική πολιτική, με την ανταγωνιστικότητα, με την εσωτερική αγορά ή θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα είναι παράλληλα, παρούσα στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, παρούσα στον ανθρώπινο πόνο; “Μετάβαση στο περιεχόμενο