Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ευρωβουλευτής για 324 ψήφους – Εφημερίδα Το Πρώτο Θέμα


Είναι Μάιος του 1994. Ενώ είμαι Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο Μ. Έβερτ με τοποθετεί ένατο στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Η θέση θεωρείται εκλόγιμη. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα εκλεγεί και ο επόμενος στη λίστα. Η χαρά μου μεγάλη. Δέχομαι συγχαρητήρια με την ανακοίνωση της λίστας.


Μέχρι… τις 13 Ιουνίου, την ημέρα των ευρωεκλογών. Το βράδυ, αφού ψηφίζω στην Κρήτη, συμμετέχω στην εκλογική βραδιά του ΑΝΤ-1. Η Ν.Δ. δεν πηγαίνει πολύ καλά, αλλά το exit-poll του καναλιού της δίνει το 35,5%. Εγώ για να εκλεγώ, χρειάζεται κατ’ αρχήν 34%. Επομένως, εκλέγομαι και στο στούντιο με αντιμετωπίζουν σαν νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή. Γυρνάω στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ. Κατήφεια…Υποθέτω λόγω του μη ικανοποιητικού αποτελέσματος για το κόμμα. «Μη στενοχωριέστε παιδιά, συμβαίνουν αυτά στα κόμματα», τους λέω. «Μα δεν είναι μόνο το κόμμα. Εσύ δεν εκλέγεσαι, Κωστή», μου λένε. «Δεν εκλέγομαι;» «Όχι!»


Τι έχει συμβεί; Τα exit –poll έχουν προχωρήσει. Το ποσοστό της ΝΔ έχει πέσει κι άλλο, ενώ από την άλλη το ποσοστό της ΔΗΑΝΑ, με επικεφαλής τον Κωστή Στεφανόπουλο ξεπερνάει το κατώφλι του 3% και την έδρα που παίζεται κερδίζει ο τότε Πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ. «Χάσαμε τουλάχιστον από ισχυρό αντίπαλο», σκέφτομαι. Όμως σε λίγο το σκηνικό ξαναλλάζει. Η ΔΗΑΝΑ πέφτει λίγο κάτω από το 3% και η έδρα ξανάρχεται σε μένα. Σε λίγο ξεπερνάει πάλι το 3% κοκ.


Στις 2.30 το πρωί αποφασίζω να κοιμηθώ. «Τρελάθηκες:», μου λένε. «Δεν ενδιαφέρεσαι τι θα γίνει;» «Παιδιά, δεν μπορώ να επηρεάσω τα πράγματα. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει». Πάω και κοιμάμαι στο σπίτι που έμενα στο Παγκράτι. Η αδερφή μου η Κατερίνα έρχεται μαζί μου και ξενυχτάει βλέποντας τα αποτελέσματα. «Μη με ξυπνήσεις, ό,τι και να συμβεί, όποιος και να είναι στο τηλέφωνο», της λέω. «Όταν ξυπνήσω, θα δούμε. Και μη στενοχωριέσαι. Σάμπως μέχρι τώρα ήμουν ευρωβουλευτής;»


Στις 9.00 το πρωί με ξυπνάει. «Γιατί βρε παιδάκι μου με ξυπνάς;» «Διότι σε θέλει στο τηλέφωνο ο Μητσοτάκης. Αλλά, ξέρεις… τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Δεν παίρνει την έδρα ο Στεφανόπουλος, αλλά μάλλον πάει στην Πολιτική Άνοιξη!». Σηκώνω το τηλέφωνο. «Τι γίνεται Κωστάκη;» μου λέει ο Μητσοτάκης. Σάμπως ήξερα τι γίνεται; Κοιμόμουν. Η απάντηση «είναι ασαφής η κατάσταση, κύριε Πρόεδρε», δεν απέχει μάλλον από την πραγματικότητα και σώζει τα πράγματα.


Τι έχει συμβεί; Η ΔΗΑΝΑ έχει μείνει οριστικά κάτω από το 3%, η ΝΔ έχει πέσει και άλλο, στο 32,6% και έχει ανέβει η Πολιτική Άνοιξη. Και τα δυο κόμματα (ΝΔ και ΠΟΛΑΝ), έχουν υπόλοιπα 0,6%! Πάω στη Ρηγίλλης. Βλέπω τον Μ. Έβερτ στον προθάλαμο του γραφείου. «Συγχαρητήρια», μου λέει, «καλή δουλειά!» «Μα… κύριε Πρόεδρε… μάλλον την χάνουμε την έδρα. Μένουν αρκετά τμήματα της Β΄Αθηνών, όπου δεν πάμε καλά… », του λέω. «Μη φοβάσαι, ρε», απαντά εκείνος.


Εγώ, όμως φοβάμαι και πάω γρήγορα με τη μηχανή ενός φίλου μου του Χρήστου Γούλα στη Νομαρχία. «Μη στενοχωριέσαι ρε Χρήστο. Θα κατέβω δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα», του λέω. Διορισμένος Νομάρχης από το ΠΑΣΟΚ ήταν ο κ. Κατριβάνος (συνωνυμία με τον Υπερνομάρχη). Αυτός μου ανακοινώνει το απόγευμα, ότι με βάση τα τελικά αποτελέσματα της «ΔΕΛΤΑ Πληροφορική» εκλέγομαι με διαφορά 865 ψήφους. Προστέθηκαν οι ψήφοι των Ελλήνων μεταναστών και άλλαξε η κατάσταση. Με βρίσκουν τα κανάλια και κάνω δηλώσεις ανακούφισης.


Έλα όμως που δεν τελειώσαμε! Την επόμενη μου τηλεφωνεί ο Λευτέρης Ζαγορίτης, που ήλεγχε για τη ΝΔ τα αποτελέσματα. Το άθροισμα δίνει υπεροχή στην ΠΟΛΑΝ καμιά διακοσαριά ψήφους. Ελέγχουμε αμέσως. Σε ορισμένα τμήματα, όπου η ΝΔ ήταν πρώτη, οι ψήφοι της στις γενικές καταστάσεις είχαν πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ και αντιστρόφως. Ζητάμε επειγόντως διόρθωση. Και όταν ανακοινώνονται τα επίσημα αποτελέσματα υπερέχουμε από την ΠΟΛΑΝ κατά 324 ψήφους!!! Όπως ήταν φυσιολογικό, επακολούθησε ένσταση, έγιναν έλεγχοι για πολλούς μήνες σε όλα τα Πρωτοδικεία, αλλά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επικύρωσε το αποτέλεσμα. Και από τότε ρίζωσα στις Βρυξέλλες!


Ίσως, να συνετέλεσαν τα τάματα που είχαν γίνει τη βραδιά των εκλογών στον Αι– Γιάννη τον Καρέα!!
Μετάβαση στο περιεχόμενο