Τη συγκατάθεσή του έδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπογραφή νέας Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Αλβανίας. Η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αναβαθμίζει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Αλβανίας με την ΕΕ θέτοντας τις βάσεις για μια ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας. Παράλληλα όμως, θέτει μια σειρά υποχρεώσεων στην Αλβανία σε σχέση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης το λόγο έλαβαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και Γιώργος Παπαστάμκος. Ο κ. Χατζηδάκης, σημείωσε ότι “αν απομονώσουμε την Αλβανία την καταδικάζουμε να παραμείνει ένα φτωχό κράτος από το οποίο θα εξάγεται εγκληματικότητα και διαφθορά. Αντίθετα, η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, αναγνωρίζοντας τη σχετική πρόοδο που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα η Αλβανία, δίνει περαιτέρω κίνητρα προς της κατεύθυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικονομικής μεταρρύθμισης και της ενίσχυσης του κράτους δικαίου”. Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι εκκρεμούν μεταξύ των άλλων τρία σημαντικά ζητήματα: 1) ο σεβασμός της Συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μειονότητες, 2) η διεξαγωγή αντικειμενικής απογραφής και 3) η αποκατάσταση και αποζημίωση των περιουσιών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χιμάρας, θέμα που είχε θέσει πρόσφατα με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από την Επιτροπή “να αποτυπώνει με αντικειμενικότητα τις εξελίξεις στις ετήσιες εκθέσεις της για την Αλβανία και να φροντίσει έτσι ώστε η Συμφωνία να μη μείνει στα χαρτιά, αλλά να εφαρμοστεί”.
Από την πλευρά του ο Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων: 1) στις θετικές επιπτώσεις του ευρωπαϊκού σχεδίου για ασφάλεια, σταθερότητα, δημοκρατία, κράτος δικαίου, σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και συνεπούς καλλιέργειας σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, 2) στις απαιτήσεις ποιοτικής προσαρμογή της Αλβανίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο αρχών, αξιών, κανόνων και συμπεριφορών, 3) στην ανάγκη διοικητικού, αστυνομικού και δικαστικού εκσυγχρονισμού για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.
Κατά την άποψη του κ. Παπαστάμκου “τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν τόσο για τον αλβανικό λαό όσο και για την ίδια την Ένωση είναι προφανή. Αρκεί η συνεπής και αποτελεσματική δέσμευση της Αλβανίας στον ευρωπαϊκό της δρόμο”. Τέλος, ο κ. Παπαστάμκος έθεσε το ερώτημα προς τον Επίτροπο κ. Ρεν σχετικά με το Κόσσοβο, ποιά είναι η στάθμιση της σχέσης ανάμεσα σε δυο θεμελιώδεις αρχές: αφενός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αφετέρου της εδαφικής κυριαρχίας.