Να εξαιρεθούν τα νησιά από μελλοντικά μέτρα φορολόγησης των αερομεταφορών, τα οποία αποσκοπούν στην ελάττωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που στήριξαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Τρακατέλλης, Κωστής Χατζηδάκης και Ρόδη Κράτσα.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε Έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν οι αερομεταφορές στο περιβάλλον. Εξετάζοντας τον περιορισμό του αντίκτυπου των αερομεταφορών στην αλλαγή του κλίματος και στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, η πλειοψηφία ζήτησε να εξεταστούν συγκεκριμένα κανονιστικά μέτρα όπως η εισαγωγή φόρου στην κηροζίνη για όλες τις εγχώριες και εντός της ΕΕ πτήσεις. Ωστόσο αποτράπηκε προσπάθεια να καταργηθεί το υπάρχον καθεστώς για το ΦΠΑ στις αερομεταφορές, πράγμα που θα οδηγούσε σε περεταίρω επιβάρυνση των εταιριών.
Στη συζήτηση της Έκθεσης αντικατοπτρίστηκαν δύο απόψεις: Μία που προτάσσει τις ανησυχίες για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αύξηση 73% των εκπομπών αερίων μεταξύ 1990 και 2003) και μία που επικεντρώνεται στους φόβους για επιβάρυνση των αεροπορικών εταιριών από πρόσθετους φόρους. Για το λόγο αυτό κατατέθηκε σειρά τροπολογιών από ευρωβουλευτές σε μια προσπάθεια να μετριάσουν κάποιες από τις αρχικές προτάσεις της εισηγήτριας, κας Lucas, και να προωθηθεί μια πιο ισορροπημένη λύση στα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν οι αερομεταφορές.
Οι τρεις ευρωβουλευτές της ΝΔ στήριξαν και πέτυχαν την υιοθέτηση τροπολογίας που εξαιρεί τις νησιωτικές περιοχές όταν εφαρμοστούν ενδεχομένως μέτρα φορολόγησης καυσίμων για τις αερομεταφορές. Συγκεκριμένα, με την υπερψήφιση αυτής της τροπολογίας, με μεγάλη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές ζητούν να ληφθεί “ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των πλέον απομονωμένων περιφερειών οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες εναέριων μεταφορών, και ειδικά οι νησιωτικές και οι εξαιρετικά απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες οι εναλλακτικές λύσεις είναι περιορισμένες, ή δεν υφίστανται καν”.
Οι κκ Τρακατέλλης και Χατζηδάκης και η κα Κράτσα σημειώνουν ότι “για τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε ο βασικός στόχος της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής τους, να μην ανατραπεί από τη λήψη μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας”.