Ενίσχυση στους απολυμένους εργαζομένους σε περιπτώσεις οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων λόγω αναδιαρθρώσεων ή μετεγκαταστάσεων επιχειρήσεων θα παρέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, τη σύσταση του οποίου υιοθέτησε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σχετική πρόταση Κανονισμού.
Το Ταμείο, που αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από 1.1.2007, θα διαθέτει 500 εκατ. ευρώ ετησίως στα κράτη μέλη και θα έχει στόχο να επανακαταρτιστούν και να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας οι εργαζόμενοι που έχασαν τις θέσεις τους εξαιτίας ανακατατάξεων στο διεθνές οικονομικό τοπίο. Οι πόροι του Ταμείου θα αφορούν τους ίδιους τους εργαζομένους που πλήττονται -όχι τις επιχειρήσεις- και θα προέρχονται από αναπορρόφητα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Μετά από μακρές διαβουλεύσεις έγιναν δεκτές οι τροπολογίες των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Νίκου Βακάλη, Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, Αντώνη Σαμαρά και Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να καλύπτονται και μικρές αγορές εργασίας, όπως η ελληνική, όπου απολύσεις σχετικά μικρότερης ποσοτικής κλίμακας προκαλούν σοβαρές αναταράξεις στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.
Με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας, η οικονομική ενίσχυση θα δίνεται κατ’ αρχήν σε περιπτώσεις όπου σημειώθηκαν 1.000 απολύσεις σε μια επιχείρηση μέσα σε 4 μήνες ή σε ένα κλάδο μέσα σε 9 μήνες. Ωστόσο, τέτοια φαινόμενα εκ των πραγμάτων δύσκολα παρατηρούνται σε μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, παρά το γεγονός ότι και αυτές πλήττονται σφοδρά από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Έτσι, με την παρέμβαση των τεσσάρων ευρωβουλευτών σε συνεργασία με συναδέλφους από άλλες χώρες-μέλη, στην τελική έκθεση ενσωματώθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης των απολυμένων ακόμα και όταν δεν πληρείται το κριτήριο των 1.000 απολύσεων, αρκεί αυτές να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην τοπική οικονομία. Από το ετήσιο ποσό των 500 εκατ. ευρώ του Ταμείου, το 15% μπορεί να χρησιμοποιείται γι’ αυτές τις περιπτώσεις απόκλισης από τα ποσοτικά κριτήρια. Αυτό θα γίνεται με απόφαση της Κομισιόν μετά από σχετική αίτηση ενός κράτους-μέλους.
Οι τέσσερεις ευρωβουλευτές δήλωσαν σχετικά: “Ήταν πραγματικά κρίμα που μια σωστή ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης δεν αφορούσε στο βαθμό που έπρεπε τις μικρότερες χώρες. Θεωρούμε πως η παρέμβασή μας, με τη βοήθεια που μας έδωσαν και πολλοί συνάδελφοι από άλλες μικρότερες χώρες, οδηγεί σε απόδοση δικαιοσύνης. Οι Έλληνες εργαζόμενοι θα μπορούν να καλύπτονται από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης, αν και η πρόκληση, βέβαια, για όλους είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας για να μην οδηγούμαστε σ’ αυτό το Ταμείο.”