Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ευρύτερες συναινέσεις, ακόμα κι αν προκύψει αυτοδυναμία – συνέντευξη στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”

15.10 capitalΓια μια Ελλάδα τοποθετημένη εδώ και έναν χρόνο σε “θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης” κάνει λόγο στη συνέντευξή του στο “Κ” ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. “Η χώρα είναι κάπου στην άκρη, στη δεύτερη κατηγορία της Ευρώπης, και σπρώχνουμε τον χρόνο προς τα μπρος να περάσει, ξέροντας ότι με αυτή την κυβέρνηση άκρη δεν θα βρεθεί”, τονίζει και σημειώνει πως, ακόμα και αν το θέμα του χρέους ρυθμιστεί, δεν σημαίνει, δυστυχώς, και πολλά πράγματα για την ελληνική οικονομία.

Κύριε Χατζηδάκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το τελευταίο Eurogroup και να σας ζητήσω ένα σχόλιο για το σπάσιμο της δόσης…

Το Eurogroup έστειλε μήνυμα ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Γιατί, αν υπήρχε εμπιστοσύνη, έχοντας κλείσει, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, και τα 15 θέματα, θα μας έδιναν ολόκληρη τη δόση. Είναι ένα πολιτικό μήνυμα. Ξέρετε, η Ελλάδα δυστυχώς εδώ και έναν χρόνο, μετά το τρίτο Μνημόνιο, έχει μπει σε έναν θάλαμο, ας πούμε, υγειονομικής απομόνωσης. Είναι κάπου στην άκρη, στη δεύτερη κατηγορία της Ευρώπης, και σπρώχνουμε τον χρόνο προς τα μπρος να περάσει, ξέροντας ότι με αυτή την κυβέρνηση άκρη δεν θα βρεθεί. Υπογράφει, βεβαίως, η κυβέρνηση κάποια χαρτιά και κάνει κάποια βηματάκια, αλλά δεν υπάρχει αίσθηση ότι με αυτή την κυβέρνηση μπορεί να γίνει άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, να ανοίξουν καινούργιες δουλειές, η χώρα να μπει ξανά στον πυρήνα της Ευρώπης. Όσο, λοιπόν, παραπάνω μένει ο κ. Τσίπρας, τόσο θα χάνουμε χρόνο για μια καινούργια πορεία που δικαιούται να έχει αυτός ο τόπος.

Θεωρείτε πως η αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου για γρήγορη ολοκλήρωσή της εδράζεται επάνω σε γερές βάσεις;

Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Θα ήθελα να ελπίζω να αλλάξει η μέχρι τώρα πορεία. Διότι μέχρι σήμερα όσες εκτιμήσεις ή προβλέψεις έκαναν για την πορεία της πρώτης αξιολόγησης διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Σας θυμίζω ότι η πρώτη αξιολόγηση ήταν να τελειώσει τον Νοέμβριο του 2015! Ακόμα και στο τελευταίο Eurogroup έλεγαν ότι θα πάρουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και τελικά πήραν τη μισή. Δεν θα στοιχημάτιζα, λοιπόν, πάνω σε μια πρόβλεψη της κυβέρνησης, όπως και κανένας Έλληνας πλέον.

Το σενάριο ενός Grexit αποτελεί οριστικά παρελθόν;

Θέλω να το πιστεύω. Ωστόσο, το περιβάλλον είναι πολύ ρευστό και δύσκολο. Επομένως, χρειάζεται η Ελλάδα –με συνέπεια και συνέχεια– να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αμφισβητηθεί ξανά η παραμονή μας στο ευρώ και να παραμείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για το χρέος. Εσείς συμφωνείτε με την εκτίμηση αυτή;

Νομίζω ότι το θέμα της διευθέτησης του χρέους δεν θα είναι πολύ απλό. Αυτό έδειξε και η προχθεσινή απόφαση του Eurogroup για όσους διαβάζουν κάτω από τις γραμμές. Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μια ουσιαστική λύση για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Από εκεί και πέρα, ακόμα και αν το θέμα του χρέους ρυθμιστεί, δεν σημαίνει, δυστυχώς, και πολλά πράγματα για την ελληνική οικονομία. Διότι οι επενδυτές δεν στέκονται τόσο στο θέμα του χρέους. Στέκονται στο πώς προχωρεί συνολικά η ελληνική οικονομία, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις, ποια είναι αυτή την ώρα η εικόνα του τραπεζικού συστήματος.

Αυτά ενδιαφέρουν τις αγορές και τους επενδυτές και τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου θετικά. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι μια οικονομία που έχει συμπιεστεί 7 χρόνια προς τα κάτω δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, δεν μπορεί να λειτουργήσει η θεωρία του ελατηρίου, όπως προέβλεπαν πολλοί οικονομολόγοι μέχρι πρόσφατα, διότι η κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων, άθελά της υπονομεύει την οικονομία. Από εκεί και πέρα, όλοι είμαστε Έλληνες, είμαστε φορολογούμενοι και θέλουμε να πληρώσουμε λιγότερα για το χρέος.

Η οικονομική σας πρόταση στηρίζεται, ουσιαστικά, στο τρίπτυχο “λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, προσέλκυση επενδύσεων”. Πώς θα μπορέσετε να πείσετε τους εταίρους για την εφαρμογή της;

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη χωρίζονται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, δηλαδή στην πρώτη χρονιά, επιδιώκουμε μειώσεις φόρων κατά περίπου 1,5 δισ. και ισόποση μείωση δαπανών. Και αυτό δεν χρειάζεται έγκριση από την τρόικα, διότι αυτό που τους ενδιαφέρει –και ενδιαφέρει εξίσου κι εμάς– είναι να μην αυξηθεί το έλλειμμα. Με αυτή την πρόταση δεν αυξάνεται. Στη δεύτερη φάση, ζητούμε, πράγματι, μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και από τη μείωση αυτή να μειωθούν περισσότερο οι φόροι.

Εν τω μεταξύ, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει δημιουργηθεί ένα καινούργιο κλίμα, καθώς όλοι θα έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια καινούργια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία, πέραν όσων ανέφερα παραπάνω, θα προχωρήσει σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, στα θέματα επιχειρηματικότητας, που θα δείξουν ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει οριστικά το παιχνίδι.

Πέραν αυτού, όμως, ουσιαστικά αυτό που προτείνει η Ν.Δ. είναι να ακολουθήσουμε κι εμείς τον δρόμο που ακολούθησε, π.χ., η Ιρλανδία και η Κύπρος. Αφού, λοιπόν, αυτοί τα κατάφεραν και προχώρησαν μπροστά με την έγκριση και των πιστωτών, γιατί να μην τα καταφέρουμε και εμείς.

 “Για τις εκλογές, θεωρώ σχεδόν νομοτέλεια ότι θα γίνουν πρόωρα”

Πόσο ανοιχτό είναι για εσάς το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και προσφυγής στην κάλπη; Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος μπορεί να δώσει ανάσες στο Μέγαρο Μαξίμου;

Τη συμπεριφορά της κοινής γνώμης την καθορίζει η πορεία της οικονομίας και των άλλων μεγάλων προβλημάτων της χώρας, δηλαδή η πραγματικότητα, και όχι τα όποια επικοινωνιακά τρικ.

Γι’ αυτό και η πολιτική ιστορία μάς διδάσκει ότι κανένας ανασχηματισμός δεν έσωσε μια κυβέρνηση ενώ παραπατούσε και βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ανασχηματισμοί εξελίσσονται σε κινήσεις απελπισίας, που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν.

Όσο για τις εκλογές, θεωρώ σχεδόν νομοτέλεια ότι θα γίνουν πρόωρα. Όσο η δυσφορία της κοινής γνώμης μεγαλώνει, διευρύνοντας το προβάδισμα της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, και όσο τα “μαγικά” του κ. Τσίπρα αποδεικνύονται τζούφια –όπως στη Βουλή προχθές για τη διαπλοκή– και εξαντλούνται, τόσο πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στις εκλογές διεκδικείτε την αυτοδυναμία, κ. Χατζηδάκη; Είναι αυτός ρεαλιστικός στόχος για την οδό Πειραιώς;

Η Ν.Δ. διεκδικεί την επομένη των εκλογών να ηγηθεί μιας μεγάλης συμμαχίας ευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που θα οδηγήσουν τη χώρα έξω από τα Μνημόνια και την οικονομική κρίση. Έχουμε πλήρη συνείδηση της κρίσιμης φάσης στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας και των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό, ακόμα και αν προκύψει αυτοδυναμία, η Ν.Δ. θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη κυβερνητική συνεργασία.

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποτελούν εν δυνάμει συμμάχους της Νέας Δημοκρατίας;

Στη λογική που σας περιέγραψα παραπάνω, ασφαλώς θα συζητήσουμε και με τα δύο αυτά κόμματ&alph

Μετάβαση στο περιεχόμενο