Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Εξεταστική για το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο!” – Άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη στην Καθημερινή της Κυριακής

kx_kathimerini_5_4…Τις τελευταίες μέρες ανελήφθη από την κυβέρνηση πρωτοβουλία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο. Ας κάνουμε όσες εξεταστικές θέλουμε. Η πιο σημαντική, όμως, εξεταστική, στην παρούσα φάση, θα ήταν μια εξεταστική για το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο! Αλλιώς η κρίση θα εντείνεται. Τα καλύτερα μυαλά θα φεύγουν στο εξωτερικό. Εμείς θα ρίχνουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Συνωμοσιολογικές και παράδοξες θεωρίες θα επικρατούν. Και η εθνική αποσύνθεση θα επιτείνεται…

kx_kathimerini_5_4Μήπως τελικά οι προσπάθειές μας είναι σαν των Τρώων που λέει ο Καβάφης ; «Κομμάτι  κατορθώνουμε, κομμάτι παίρνουμ’ επάνω μας, κι αρχίζουμε νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες. Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά…». Αυτή είναι πλέον η πιο μεγάλη ανησυχία. Ο φόβος ότι η πατρίδα μας μπορεί να καταστεί κράτος σε μόνιμη κρίση. Στα μνημόνια μπήκαμε πρώτοι και κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνοι. Δακτυλοδεικτούμενοι. Και ας το πούμε ανοιχτά, λίγο γραφικοί. Δε μας αξίζει, στους Έλληνες, αυτό που συμβαίνει. Και όμως μπορεί να πάνε χαμένες οι προσπάθειες και οι θυσίες των τελευταίων χρόνων. Μπορεί στο τέλος να τη χάσουμε τη μάχη της γενιάς μας.

Αυτή τη μάχη που κάποιες στιγμές ελπίσαμε ότι θα την κερδίσουμε και κάποιες άλλες στιγμές, όπως τώρα, φοβούμαστε ότι θα εξελιχθεί αρνητικά, θα τη χάσουμε οριστικά αν αφήσουμε να επικρατήσουν τα δυο εθνικά καρκινώματα: η διχόνοια και ο λαϊκισμός. Στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο έχουν και εκεί δημοκρατία. Και εκεί πολιτικά κόμματα. Και εκεί διαφορετικές απόψεις. Μόνο που κατάφεραν και συνεννοήθηκαν στα βασικά. Οι δύο πρώτες χώρες βγήκαν από το Μνημόνιο, η Κύπρος βγαίνει του χρόνου. Και αυτές οι τρεις χώρες είχαν, επίσης, τα δικά τους σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μόνο που δεν πίστεψαν ότι μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικοί χωρίς να αλλάξουν τίποτα. Ότι μπορούν να έχουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές. Και εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια επανάσταση κοινής λογικής. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνούμε σε όλα. Αλλά ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τη χώρα. Ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε όλοι τις ίδιες οικονομικές αντιλήψεις. Η λειτουργία, όμως, στο πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωζώνης προϋποθέτει κάποιους κανόνες. Αν δε μας αρέσουν, ας σταματήσουμε τη γη και ας κατέβουμε!

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όπως είχαμε δικαίωμα, αλλάξαμε πορεία. Ήταν η κόπωση της λιτότητας και των μνημονίων. Αλλάξαμε, όμως, πορεία στο «παρά δέκα». Την ώρα που εμπεδώναμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, που περνούσαμε, μετά από πολυετή ύφεση, στην ανάπτυξη, την ώρα που ξεκινούσαν να έρχονται επενδύσεις. Και τώρα; Δυο μήνες μετά οι καταθέσεις αποσύρονται από τις τράπεζες, η πραγματική οικονομία ξαναμπαίνει στη φορμόλη, τα σενάρια Grexit ξαναβγαίνουν από τα συρτάρια.

Η κυβέρνηση δικαιούται, ασφαλώς, να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, αλλά το πρόγραμμά της δεν ήταν ούτε έξοδος από το Ευρώ, ούτε τυφλή σύγκρουση. Ας βαφτίσει το μνημόνιο και την τρόικα όπως θέλει. Ας προχωρήσει στις αλλαγές πολιτικής που η ίδια νομίζει. Μέσα, όμως, στο πλαίσιο της Ευρώπης. Χωρίς αυταπάτες. Ναι, να δώσει τη μάχη για τη φοροδιαφυγή. Χωρίς, όμως να τη θεωρεί πανάκεια. Μέχρι να βρει περισσότερα χρήματα η κυβέρνηση, το ασφαλιστικό θα πορευτεί με αυτά που υπάρχουν. Και έως ότου στην Ευρώπη και στις προηγμένες χώρες επικρατούν οι ιδέες που σήμερα επικρατούν, αποκλείεται να καταπολεμηθεί η ανεργία χωρίς ιδιώτες επενδυτές. Ας κάνει, λοιπόν, τις ασκήσεις θάρρους που απαιτούνται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία. Αυτή είναι η λέξη κλειδί για να ξεκινήσει η μηχανή.

Η αντιπολίτευση οφείλει να στηρίξει μια τέτοια πολιτική. Γιατί να μην το κάνει άλλωστε; Δε θα είναι μόνο η ολοκλήρωση της δικής της προσπάθειας που διακόπηκε, θα είναι δικαίωση για τη χώρα και όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες.

Τις τελευταίες μέρες ανελήφθη από την κυβέρνηση πρωτοβουλία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο. Ας κάνουμε όσες εξεταστικές θέλουμε. Η πιο σημαντική, όμως, εξεταστική, στην παρούσα φάση, θα ήταν μια εξεταστική για το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο! Αλλιώς η κρίση θα εντείνεται. Τα καλύτερα μυαλά θα φεύγουν στο εξωτερικό. Εμείς θα ρίχνουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Συνωμοσιολογικές και παράδοξες θεωρίες θα επικρατούν. Και η εθνική αποσύνθεση θα επιτείνεται.

Όσα αρνητικά βλέπουμε γύρω μας, δεν αφορούν σε έναν άλλο λαό. Δεν τα βλέπουμε στην τηλεόραση. Αφορούν εμάς, την πατρίδα μας και το μέλλον μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αντιμετωπίζουμε επιπόλαια και διχαστικά. Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι η ώρα της εθνικής ευθύνης. Η Ελλάδα δεν είναι για κάψιμο!

Μετάβαση στο περιεχόμενο