Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Φαντάζει μακρινό ακόμα και να γυρίσουμε στο 2014 – ομιλία για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

 

“O νέος προϋπολογισμός αποτυπώνει την οπισθοδρόμηση της χώρας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζει μακρινό ακόμα και το να γυρίσουμε στο 2014”, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης, ως εισηγητής της ΝΔ, στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμο 2017, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Σημεία Ομιλίας του Κωστή Χατζηδάκη, εισηγητή της ΝΔ,

για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Τι αποτυπώνει αυτός ο προϋπολογισμός;

  • Την οπισθοδρόμηση της χώρας με αυτή την κυβέρνηση. Φαντάζει μακρινό ακόμα και το να γυρίσουμε στο 2014, τότε που είχατε ρίξει την κυβέρνηση. Τι γινόταν το 2014, πέρα από την επιστροφή στην ανάπτυξη;

1.       Για αρχή, είχε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα.

§  Τώρα σε τι κατάσταση είναι το τραπεζικό σύστημα;

§  Υπό καθεστώς capital controls, τα οποία επιβλήθηκαν μετά την ηρωική σας διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμά σας και προβλέπεται να παραμείνουν και το 2017.

2.       Οι  καταθέσεις βρίσκονταν περίπου 40 δισ. πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα, παρά τα capital controls!

3.       Επιπλέον, η χώρα είχε βγει δοκιμαστικά στις αγορές (5ετές ομόλογο με επιτόκιο 4,95%)!

§  Το ερώτημα σήμερα, λοιπόν, είναι το εξής: Σε περίπτωση που η χώρα δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές; Καμία.

§  Αν δανειζόμασταν τώρα χωρίς την πατερίτσα του QE, θα δανειζόμασταν με επιτόκιο μεγαλύτερο από του Πακιστάν! (8,4% εμείς, 8% το Πακιστάν). Και πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 2014. Αυτό είναι το επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Κόστος 2 χρόνων ΣΥΡΙΖΑ

Το κόστος των χειρισμών της κυβέρνησης βαραίνει τη χώρα και σήμερα. Τι καταφέρατε;

o   Να γυρίσει η χώρα στην ύφεση: Ύφεση -0,2% to 2015 και -0-3% το 2016, αντί για ανάπτυξη 2,9% και 3,7% που προβλεπόταν το 2014.

o   Το ΑΕΠ μας φέτος, δηλαδή, προβλέπεται ότι θα είναι 20 δισ. κάτω από αυτό που προβλεπόταν (176 δισ. αντί για 196 δισ.). Περίπου 5000 χαμένα ευρώ για κάθε νοικοκυριό!

  • Υπάρχει όμως και άλλο συγκεκριμένο κόστος:

o   25 δισ. ευρώ αφορούν την απώλεια που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την εξαέρωση της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

o   5,4 δισ. από τη συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου στη νέα ανακεφαλαιοποίηση

o   Τουλάχιστον 6 δισ. χαμένα από επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, γνωστών ως SMPs και ANFAs, που δεν επεστράφησαν λόγω των κυβερνητικών χειρισμών

o   Μέτρα 9 δισ. για την περίοδο 2015-2018, με περισσότερα από 6 να εφαρμόζονται τη διετία 2015-106. Αυτό μάλιστα τη στιγμή που το ίδιο το ΔΝΤ ζητούσε 3 δισ. τον Ιούνιο του 14, με τους μεγαλύτερους στόχους για πλεόνασμα! Θα ρωτούσαμε ποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος, το 6 ή το 3 αλλά δεν χρειάζεται! Ξέρω ότι με την αριθμητική του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 3!

o   Αθροιστικά άλλα 45 δις. ευρώ κόστος λοιπόν. Άλλα 10.200 ευρώ για κάθε νοικοκυριό!

Υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις

1.       Μακάρι οι προβλέψεις σας να πετύχουν. Όμως αυτό δεν αναιρεί, κατ’ αρχήν, την οπισθοδρόμηση και το κόστος των τελευταίων 2 ετών.

2.       Όλες οι προβλέψεις είναι συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Είναι γνωστό, όμως, ότι έχετε αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις. Εσείς οι ίδιοι, άλλωστε διακηρύσσετε συνεχώς ότι δεν πιστεύετε στο πρόγραμμα.

3.       Συνδέετε την πρόβλεψή σας για ανάπτυξη 2,7% με την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Λέτε ότι θα αυξηθεί κατά 1,8% η ιδιωτική κατανάλωση, τη στιγμή που φορτώνετε με τόσα φορολογικά βάρη τους πολίτες! Η 9,1% αύξηση στις επενδύσεις από πού θα έρθει ; Από τη γνωστή φιλοεπενδυτική σας στάση;

4.       Θα απαντήσετε ότι αυτές είναι προβλέψεις διεθνών οργανισμών. Σας θυμίζουμε ότι, αφ’ ενός δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των οργανισμών – ο ΟΟΣΑ προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (1,9%)- και αφ’ ετέρου πως όσο περνάει ο καιρός παρατηρείται χειροτέρευση των προβλέψεων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ελληνικής οικονομίας έπεσε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Κομισιόν. Παράλληλα, η δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ στα τέλη Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για «ασθενικές προοπτικές ανάπτυξης που υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους».

5.       Εμείς ευχόμαστε να βγουν αληθινές οι προβλέψεις σας. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει εσείς οι ίδιοι να τις στηρίξετε.

Ποια είναι η τακτική της κυβέρνησης: Υπερφορολόγηση

  • Βλέπουμε νέους φόρους ύψους 2,5 δισ. εκατομμυρίων ευρώ για το 2017.

o   Κατά τα άλλα όμως η κυβέρνηση πανηγυρίζει που εξασφάλισε fiscal space με τις διαπραγματεύσεις της για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα!

o   Αυτή η μείωση των στόχων φυσικά δεν ήταν διαπραγματευτική επιτυχία αλλά προσαρμογή σε συνθήκες ύφεσης. Αναγκαστική προσγείωση. Οι παλιοί στόχοι ήταν βασισμένοι σε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης.

o   Αλήθεια, αφού είναι τόσο μεγάλη επιτυχία, γιατί πήρατε περισσότερα από 3 δισ. μέτρα παραπάνω στη διετία από αυτά που μας ζητούσε το ΔΝΤ το 2014, με τους  στόχους για πιο υψηλά πλεονάσματα;

  • Σημειωτέον ότι αυξάνονται οι φόροι τη στιγμή που το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο οφειλών προς το Δημόσιο αυξήθηκε από τα 75,2 δισ. ευρώ το 2014 στα 91,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016, ενώ τα ληξιπρόθεσμα οφέλη προς τα ασφαλιστικά ταμεία από 15,3 το 2014 έφτασαν τα 16,6 δισ. τον Ιούνιο του 2016.

Κοινωνικά άδικη φορολόγηση

  • Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε όταν επέβαλε φόρους, ισχυριζόμενος ότι συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη!
  • Ας μας πουν, λοιπόν: Οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές θα πληρώσουν:

o   437 εκατ λόγω αύξησης του ΦΠΑ;

o   422 εκατ. λόγω αύξησης της φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα;

o   89 εκατ λόγω τελών στη συνδρομητική τηλεόραση και στην κινητή τηλεφωνία;

o   62 εκατ λόγω αύξησης του φόρου στον ζύθο;

o   62 εκατ λόγω φόρου στον καφέ;

o   142 εκατ λόγω φόρων στα τσιγάρα;

  • Ιδιαίτερη έμφαση βλέπουμε στους έμμεσους φόρους, οι οποίοι είναι και οι πιο άδικοι, καθώς πλήττουν περισσότερο τους αδύναμους.

o   Όπως αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους, ο λόγος έμμεσων προς άμεσους φόρους αυξάνεται κατακόρυφα επί ΣΥΡΙΖΑ. Από το 1,12 το 2014 θα πάει στο 1,29 το 2017. Το μερίδιο των άμεσων φόρων, δηλαδή, έγινε ακόμη μεγαλύτερο από αυτό των άμεσων. Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης!

  • Την ίδια στιγμή, το λαθρεμπόριο καυσίμων συνεχίζεται.

o   Μάρδας τον Φεβρουάριο του 2015: Έσοδα 1 δισ. ευρώ μπορούν να εξασφαλιστούν από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων

o   Λαθρεμπόριο καυσίμων (στοιχεία Υπ.Οικ):

§  Το 2014 διενεργήθηκαν 27.365 με συνολικά βεβαιωμένο ποσό από το λαθρεμπόριο ύψους 18 εκατ. ευρώ.

§  Το 2015 οι έλεγχοι μειώθηκαν κατά 67,6% και συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 8.850 έλεγχοι. Το ποσό που βεβαιώθηκε έφθασε στα 13,78 εκατ. ευρώ.

§  Το πρώτο εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν 1.702 έλεγχοι με το ποσό που βεβαιώθηκε να ανέρχεται σε 1,97 εκατ. ευρώ.

  • Καταργήσατε το ΕΚΑΣ, στερώντας δηλαδή ένα ποσό 900 εκατομμυρίων από τους συνταξιούχους.

o   Ισχυρίζεστε ότι θα αντισταθμίσετε αυτή την απώλεια, όμως, με το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κάποια αντισταθμιστικά μέτρα-ψίχουλα.

o   Διαφημίζετε αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα και καταπίνετε την περικοπή του ΕΚΑ&Sigm

Μετάβαση στο περιεχόμενο