Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Για διαπραγμάτευση κυβέρνησης-Κομισιόν για ΕΣΠΑ

euros_120x80

“Η θριαμβολογία της κυβέρνησης ως προς τη συμφωνία με την Κομισιόν για το ΕΣΠΑ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο ισχυρισμός του υπουργού για δήθεν οικονομικό όφελος 14 δις ευρώ είναι μια κακόγουστη αλχημεία και μάλιστα σε κρίσιμες ώρες για τον τόπο.”

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – Κομισιόν για το ΕΣΠΑ :

«Η θριαμβολογία της κυβέρνησης ως προς τη συμφωνία με την Κομισιόν για το ΕΣΠΑ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο ισχυρισμός του υπουργού για δήθεν οικονομικό όφελος 14 δις ευρώ είναι μια κακόγουστη αλχημεία και μάλιστα σε κρίσιμες ώρες για τον τόπο. Η αλήθεια είναι ότι η κοινοτική συνδρομή στο ΕΣΠΑ παραμένει η ίδια, η εθνική συμμετοχή μειώνεται και η ευθύνη για την έγκαιρη αξιοποίηση των προγραμμάτων ανήκει πάντοτε στην κυβέρνηση.  Επίσης, η αναζήτηση άλλοθι στο παρελθόν, δύο σχεδόν χρόνια μετά την εκλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν πείθει κανέναν. Πολύ περισσότερο, όταν ο Ν. 3840/2010 υποτίθεται ότι έλυσε όλα τα διαχειριστικά προβλήματα του ΕΣΠΑ και όταν η χώρα μας κατέληξε να είναι 20η μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις απορροφήσεις από το ΕΣΠΑ.

Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει θετικά κάθε μέτρο που θα διευκολύνει την έγκαιρη εκταμίευση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Από τις αρχές του 2010, άλλωστε, είχαμε επισημάνει την ανάγκη για μείωση της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα (εμπροσθοβαρής σχεδιασμός), προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα τα έργα, αλλά και να ελαφρυνθεί ο προϋπολογισμός. Χρειάστηκαν 18 μήνες στην κυβέρνηση για να το καταλάβει. Αρκετά από όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός αντανακλούν και τις δικές μας προτάσεις. Δυστυχώς, όμως, αντανακλάται και κάτι άλλο: η εμμονή του ΠΑΣΟΚ να ωραιοποιεί την πραγματικότητα και να καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες. Την τακτική αυτή η κυβέρνηση την πληρώνει ήδη πανάκριβα, καθώς η τεχνητή υπεραισιοδοξία δεν βρίσκει ανταπόκριση στην πραγματικότητα. Εντείνει, αντίθετα, την αγανάκτηση της κοινής γνώμης.»

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο