Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Για ένα ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα”. Άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη στην Ημερησία του Σαββάτου

Ανεξάρτητα από το τι ψήφιζε μέχρι σήμερα, κάθε καλόπιστος πολίτης θα αναγνώριζε ότι τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα κυριάρχησαν ιδιότυπες αριστερές και λαϊκίστικες αντιλήψεις. Αντιλήψεις που ενοχοποίησαν την ιδιωτική πρωτοβουλία, θεοποίησαν τον κρατισμό και επέβαλαν το δόγμα ότι μπορούμε να ζούμε και να ευημερούμε, όχι με ανάπτυξη και πλούτο που παράγουμε, αλλά με δανεικά.

Ο ίδιος πολίτης θα αναγνώριζε, επίσης, ότι το δόγμα αυτό δεν είναι το αναπόφευκτο πεπρωμένο της φυλής μας. Δεν ίσχυε πάντα στην Ελλάδα. Την κρίσιμη δεκαετία του ’80 ήταν που, αφού ιδεολογικοποιήθηκε, στη συνέχεια τριπλασιάστηκε ο δανεισμός της χώρας μας, προκειμένου να εξασφαλιστούν προνόμια σε ημετέρους και συντεχνίες. Ωστόσο, τα δανεικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι και αγύριστα. Όταν, λοιπόν, στην κρίσιμη καμπή της διεθνούς κρίσης, βρέθηκε στην εξουσία ξανά το ΠΑΣΟΚ και αντί να πατήσει το φρένο πάτησε το γκάζι, το δομικό πρόβλημα των τελευταίων ετών αποκαλύφθηκε. Η διεθνής κρίση μαζί με τους απίστευτους ερασιτεχνισμούς του ΠΑΣΟΚ, έδειξαν πού μπορεί να οδηγήσει ο συνδυασμός κρατισμού και λαϊκισμού.

Ασφαλώς και δεν κυβέρνησε μόνο το ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μετά. Η ΝΔ προσπάθησε να αλλάξει κάποια πράγματα. Με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με την αξιολόγηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με αποκρατικοποιήσεις. Δεν προσπάθησε όμως αρκετά. Παρέστησε, σε κάποιες περιπτώσεις, το «ιδανικό» ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ακόμα και οι λιγότερες απ’ όσο θα έπρεπε προσπάθειες που κάναμε, αμφισβητήθηκαν, και όχι μόνο από τους αντιπάλους μας. Σχεδόν οτιδήποτε ευρωπαϊκό θεωρήθηκε ανάλγητο, σχεδόν οτιδήποτε αυτονόητο θεωρήθηκε νεοφιλελεύθερο. Τώρα τα ψέματα τελείωσαν. Η κρίση είναι μια ευκαιρία να πάρουμε οριστικά διαζύγιο από το λαϊκισμό, τον κρατισμό, το στρεβλό και αποτυχημένο μοντέλο αντι-ανάπτυξης που συντηρούσαμε τόσα χρόνια. Μπορούμε να το καταφέρουμε, αν πάρουμε αποφάσεις στο ύψος των περιστάσεων. Με σύγχρονες, ευρωπαϊκές θέσεις, εμπνευσμένοι από αντίστοιχα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα. Με υπευθυνότητα και αληθινό πατριωτισμό, μακριά από μικροκομματικές και συντεχνιακές αντιλήψεις. Τα’ χουμε καταφέρει και σε άλλες δύσκολες περιστάσεις. Με σοβαρότητα, με σχέδιο και με το μυαλό μας στο αληθινό συμφέρον της Ελλάδας μπορούμε να βρούμε ένα δρόμο αξιοπιστίας και προοπτικής. Είμαστε το μεγάλο, υπεύθυνο, ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα της Ελλάδας και έτσι πρέπει να δράσουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο