Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Για μια ανανεωμένη, ευρωπαϊκή Νέα Δημοκρατία”. Άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη στην Απογευματινή

Στις τελευταίες εκλογές μείναμε με το 33% των ψηφοφόρων. Πρέπει να χαράξουμε μια νέα πορεία αν θέλουμε να περάσουμε μπροστά. Μια πορεία που δεν θα μένει στο χθες, στις αποφάσεις του πρώτου συνεδρίου του κόμματος το 1979 ή στους πολιτικούς αγώνες των αρχών της δεκαετίας του ’80. Αλλά που θα κοιτάζει μπροστά, με αυτοπεποίθηση και με σύγχρονο πολιτικό και προγραμματικό λόγο.
Αν οι επόμενες εκλογές γίνουν κανονικά, θα γίνουν το 2013. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, εκ των πραγμάτων, είναι να προετοιμάσει την Ελλάδα του 2020. Να διαχειριστεί τα προβλήματα της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει, λοιπόν, να σκεπτόμαστε με όρους του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος. Αν γυρίσουμε την πλάτη στις εξελίξεις και την κοινωνία, θα μας γυρίσει και η κοινωνία την πλάτη.
Η παγκοσμιοποίηση, οι κλιματικές αλλαγές, η μετανάστευση, οι νέες τεχνολογίες, έχουν διαμορφώσει μια νέα εποχή.
Μια εποχή με προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες. Καθήκον μας είναι να μετέχουμε ενεργά στον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο διάλογο που γίνεται για αυτά τα θέματα και να εναρμονιστούμε με τα κεντροδεξιά κόμματα της υπόλοιπης Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, για να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, οφείλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ σε θέματα ουδέτερα ιδεολογικά,
όπως είναι η διαφάνεια και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών. Πάνω απ’όλα όμως, οφείλουμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, την παιδεία, την προστασία του πολίτη, το περιβάλλον. Εδώ πρέπει με σθένος να υποστηρίξουμε τη θέση ενός σύγχρονου κεντροδεξιού ευρωπαϊκού κόμματος, χωρίς ενοχικά σύνδρομα από το χθες και χωρίς να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε το ιδανικό ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει να υιοθετήσουμε μια σύγχρονη φιλελεύθερη προσέγγιση, ως προϋπόθεση για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Το να διακηρύσσουμε απλώς ότι έχουμε κοινωνική ευαισθησία, χωρίς να υποστηρίζουμε μια ελεύθερη οικονομία, είναι σα να βάζουμε το κάρο να σέρνει το άλογο. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις ελεύθερες εκπαιδευτικές δομές, θέτοντας ένα τέλος στο σοβιετικό μοντέλο της εκπαίδευσης, που έχει σχεδόν επικρατήσει στη χώρα μας, με το κράτος να είναι ο μοναδικός ρυθμιστής, μην αφήνοντας χώρο για υγιή άμιλλα, αξιοκρατία, αξιολόγηση.
Πρέπει να στηρίξουμε μια αστυνομία σκληρή στο έγκλημα, όχι μόνο στα Ζωνιανά, αλλά και στα Εξάρχεια. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν επιτυγχάνεται με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα, με οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα, που θα οδηγήσουν στην αλλαγή της νοοτροπίας μας.
Η Νέα Δημοκρατία του σήμερα δεν χτίζεται με υλικά από το χθες. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν γύρισε απ’ την αυτοεξορία το 1974 στην Ελλάδα, άλλαξε πολλά και σημαντικά πράγματα, προσαρμόζοντας την πολιτική του στις εξελίξεις. Σ’αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Η ελπίδα του ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι μια ανίσχυρη αντιπολίτευση, μια αδύναμη Νέα Δημοκρατία. Ας πούμε όχι, λοιπόν, σε μια περιχαρακωμένη, σε μια κλεισμένη στον εαυτό της και ξεχασμένη στο παρελθόν Νέα Δημοκρατία. Και ας στηρίξουμε την προσπάθεια για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη παράταξη.


Μετάβαση στο περιεχόμενο