“…Για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει μια χώρα ανταγωνιστική, μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Και, για να το πετύχουμε αυτό, δεν χρειάζεται να εφεύρουμε καμιά μαγική συνταγή. Όλοι γνωρίζουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα…”
“Για να μην αφήσουμε την Ελλάδα στον αυτόματο πιλότο”. Άρθρο στο capital.gr
Η Ελλάδα διανύει, δυστυχώς, μια πρωτοφανώς δύσκολη περίοδο οικονομικής και κοινωνικό-πολιτικής κρίσης. Μόνη ελπίδα και λύση φυγής από το αδιέξοδο είναι η ανάπτυξη. Μετά την υπογραφή του PSI και της δανειακής σύμβασης έγιναν κάποια βήματα μπροστά. Καταφέραμε να περάσουμε τον σκόπελο και με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI αποκτήσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Για να φτάσουμε στην ανάπτυξη χρειάζεται πρώτα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Και πρώτα απ’ όλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και κοινωνική γαλήνη. Μέσα από τις εκλογές μπορεί να γίνει μια καινούργια αρχή. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση για να αποκατασταθεί όποια δυσαρμονία υπάρχει μεταξύ λαού και Βουλής. Στόχος είναι, με ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, να αλλάξουν οι συνθήκες, να εκπλήξουμε θετικά και να ξανακερδίσει η Ελλάδα την χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών και της διεθνούς κοινότητας.
Προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι, βεβαίως, και η ανταγωνιστικότητα αυτή καθεαυτή. Για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει μια χώρα ανταγωνιστική, μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Και, για να το πετύχουμε αυτό, δεν χρειάζεται να εφεύρουμε καμιά μαγική συνταγή. Όλοι γνωρίζουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα.
Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην ανάπτυξη, σημαντική προϋπόθεση είναι και η ενίσχυση της ρευστότητας. Το πρόβλημα της ρευστότητας σε συνδυασμό με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι, ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά σήμερα. Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνονται κάποια βήματα και οι τράπεζες θα μπορέσουν να πάρουν κάποιες ανάσες, που, όμως, δε φτάνουν. Είναι, επομένως, ιδιαίτερα σημαντικό να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας για να τονώσουμε την αγορά και να ενισχύσουμε την ρευστότητα. Τέτοια εργαλεία είναι ο επενδυτικός νόμος, το ΕΤΕΑΝ και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, είναι απόλυτη ανάγκη μια πιο ενεργός παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και να ανοίξουν περισσότερο οι κάνουλες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επίσης, σημαντικοί είναι και μια σειρά ακόμη παράγοντες που θα σηματοδοτήσουν ένα άνοιγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία: Σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να δημιουργηθεί μια αίσθηση ασφάλειας και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόβλεψης των εξελίξεων στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Μείωση της γραφειοκρατίας, με ουσιαστική απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου. Καταπολέμηση της διαφθοράς, με ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών και επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Και, φυσικά, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου για να πάψουμε να δίνουμε την εντύπωση ότι θα είμαστε σοβιετική χώρα.
Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να πετύχει. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη και άλλο χαμένο χρόνο. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε στον αυτόματο πιλότο. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πώς μόνο με αλήθεια πριν τις εκλογές, με σχέδιο, αποτελεσματικότητα, δικαιοσύνη και ενότητα μετά απ’ αυτές, η πατρίδα μας μπορεί να τα καταφέρει.
Πηγή: www.capital.gr