Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Για τη Γερμανική πρωτοβουλία στο Συμβούλιο της ΕΕ

EU_Flag_120x80

Συζητείται σήμερα, στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Αλλά, με πρωτοβουλία της Γερμανικής αντιπροσωπείας! Δεν ενοχλεί η πρωτοβουλία αυτή καθαυτή. Ενοχλεί, όμως, η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας. Μια χώρα χωρίς δική της ενεργό παρουσία, που παρακολουθεί, απλώς, τις κινήσεις μιας άλλης χώρας για τη δική μας οικονομία.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με την Γερμανική πρωτοβουλία στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συζητείται σήμερα, στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Αλλά, με πρωτοβουλία της Γερμανικής αντιπροσωπείας! Δεν ενοχλεί η πρωτοβουλία αυτή καθαυτή. Ενοχλεί, όμως, η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας. Μια χώρα χωρίς δική της ενεργό παρουσία, που παρακολουθεί, απλώς, τις κινήσεις μιας άλλης χώρας για τη δική μας οικονομία.

Ακόμα περισσότερο όμως, ενοχλούν οι αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της ανταγωνιστικότητας:

–   Αρνητικές επιδόσεις που καταγράφονται στις πρόσφατες εκθέσεις του World Economic Forum και του International Institute for Management and Development για την ανταγωνιστικότητα. Στην πρώτη η Ελλάδα καταλαμβάνει την 90η  θέση μεταξύ 142 χωρών (ενώ το 2009 βρισκόταν στην 71η θέση) και στη δεύτερη την 56η θέση μεταξύ 59 χωρών (ενώ το 2010 κατείχε την 46η θέση).

–   Αρνητικές επιδόσεις που αποτυπώνονται στην παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης από τους επενδυτές. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ πρώτου επταμήνου του 2009 και του αντίστοιχου διαστήματος του 2011, οι  άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν πτώση κατά 65%. Στον δε επενδυτικό νόμο, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές ήταν 12 φορές μικρότερο σε σχέση με τα διαθέσιμα κονδύλια.

–   Αρνητικές επιδόσεις που απεικονίζονται στην οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε και στον ίδιο τον προϋπολογισμό, παρά τον ορυμαγδό των μέτρων και τις θυσίες των Ελλήνων τα δύο τελευταία χρόνια. Το πρώτο οκτάμηνο του 2011 βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από ό,τι το πρώτο οκτάμηνο του 2009. Τα κρατικά έσοδα έχουν μειωθεί κατά 2%, οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 0,6% και οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων έχουν μειωθεί κατά 53%.

Η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί ένα σοβαρό πρόβλημα που το μετέτρεψε σε ανεξέλεγκτη κρίση. Θα περίμενε κανείς, έστω και την ύστατη ώρα, μια ουσιαστική αλλαγή πορείας. Διότι τα λόγια πια δεν αρκούν».

Μετάβαση στο περιεχόμενο