Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Για την απλοποίηση διαδικασίας ίδρυσης εταιρειών

newspaper_glasses_4_120x80

Eνώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει θέσει σε προτεραιότητα τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλούστευση ίδρυσης επιχειρήσεων, οι ρυθμίσεις της ως προς το νόμο για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών, μένουν στα χαρτιά.

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εμπλοκή ως προς την απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης εταιρειών :

«Eνώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει θέσει σε προτεραιότητα τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλούστευση ίδρυσης επιχειρήσεων, οι ρυθμίσεις της ως προς το νόμο για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών», μένουν στα χαρτιά. Η προθεσμία που θέτει ο Ν.3853/2010, για την έκδοση Kοινής Υπουργικής Απόφασης παρήλθε άπρακτη. Και όλα δείχνουν ότι οι παράλληλες τεχνικές προετοιμασίες προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Αυτό δε, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της υφυπουργού Εσωτερικών, ως προς την ετοιμότητα των ΚΕΠ.

Η Νέα Δημοκρατία, αν και ψήφισε επί της αρχής το σχετικό νόμο, είχε προειδοποιήσει ότι ο δρόμος που ακολουθείται στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι σε αρκετά σημεία λάθος. Όμως, η τότε αρμόδια Υπουργός προτίμησε να μη μας ακούσει και να μη διορθώσει τα κακώς κείμενα. Πιο συγκεκριμένα είχαμε επισημάνει για να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος έπρεπε :

Πρώτον, να τροποποιηθεί, ταυτόχρονα με την εισαγωγή των νέων προβλέψεων, η σχετική ειδική εμπορική νομοθεσία (νόμος για τις ΑΕ, νόμος για τις ΕΠΕ), όπως είχαμε προβλέψει στη δική μας πρόταση νόμου, για να διευκολυνθεί το όλο εγχείρημα.

Δεύτερον, να συνεχιστεί η υλοποίηση του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου στα Επιμελητήρια (ΓΕΜΗ) που είχε ήδη χρηματοδοτηθεί μέσω του Γ’ ΚΠΣ, αντί να προχωρήσει η πολιτεία στην εκ νέου προμήθεια λογισμικού μέσω ΕΣΠΑ.

Τρίτον, να ενσωματωθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης στο νόμο, αντί να παραπεμφθούν σε επιμέρους κανονιστικές διατάξεις, όπως η Υπουργική Απόφαση που αναμενόταν να εκδοθεί σήμερα, αλλά προφανώς πολύ απέχει ακόμα από την υπογραφή.

Το ουσιώδες είναι ότι μια αλλαγή, που είχε ήδη ετοιμαστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2009, για λόγους προχειρότητας και κομματικού πείσματος δεν προχωρεί με τον τρόπο που θα έπρεπε. Περιμένουμε να δούμε τώρα από τον κ. Χρυσοχοΐδη πώς θα αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις σ’ αυτό το θέμα. Γιατί οι ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι αυτές που προβλέπονται στα λόγια, αλλά αυτές που εφαρμόζονται στην πράξη.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο