Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Για την απλοποίηση ίδρυσης επιχειρήσεων

BOULI_outside_120x80

Η Κυβέρνηση αυτή έχει ένα πρόβλημα στην εφαρμογή. Το ότι συζητάμε σήμερα για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και την απλούστευση της ίδρυσης εταιρειών και διαπιστώνουμε πως οι προβλέψεις του νόμου που περάσατε τον περασμένο Μάιο, Ιούνιο παραμένουν θεωρητικές προβλέψεις, έρχεται να αποδείξει του λόγου το αληθές. Δεν είναι, όμως, η εξαίρεση, είναι ο κανόνας.

Δευτερολογία Κωστή Χατζηδάκη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Πρότασης Νόμου της Νέας Δημοκρατίας «Εκσυγχρονισμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων».

Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή συζήτηση, στο βαθμό που κάποιος την παρακολούθησε βέβαια, ήταν χρήσιμη για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την αναπτυξιακή πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης και τις θέσεις των κομμάτων. Με αφορμή αυτή τη συζήτηση έγιναν και γενικότερες παρατηρήσεις ευρύτερα για την οικονομική πολιτική.

Εμείς, από την πλευρά μας έχουμε μια ξεκάθαρη θέση σε σχέση με το μίγμα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να δοθεί πολύ μεγαλύτερη σημασία στον περιορισμών των δαπανών, της σπατάλης, ξεκινώντας αν θέλετε από τον τομέα τον νοσοκομείων, είναι χαρακτηριστική περίπτωση και πολύ λιγότερη έμφαση να δοθεί στους φόρους.

Η Ιρλανδία έκανε και κάνει αυτό που ακριβώς προτείνουμε εμείς. Νομίζω ότι αυτό επιτάσσει και η κοινή λογική. Παράλληλα, λέμε ότι θα πρέπει να ληφθούν και αντισταθμιστικά μέτρα, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην πέσει σε ένα βαθύ τέλμα ύφεσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι χρήσιμο να ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ, να ενεργοποιηθεί το ΤΕΜΠΜΕ, να ενεργοποιηθούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος. Προφανώς, να προωθηθούν και μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα στείλουν ένα ισχυρό αναπτυξιακό σινιάλο από την πλευρά της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές.

Κύριε Υπουργέ, θέλω, όμως, να σταθώ σε κάτι που ίσως δεν έχει τονισθεί επαρκώς. Ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε οικονομικό μίγμα ακολουθείτε ή δεν ακολουθείτε η Κυβέρνηση αυτή έχει ένα πρόβλημα στην εφαρμογή. Αν υποθέσουμε θεωρητικά πως έχετε την τέλεια οικονομική πολιτική, δεν εφαρμόζεται αυτή η πολιτική. Το ότι συζητάμε σήμερα για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και την απλούστευση της ίδρυσης εταιρειών και διαπιστώνουμε πως οι προβλέψεις του νόμου που περάσατε τον περασμένο Μάιο, Ιούνιο παραμένουν θεωρητικές προβλέψεις, έρχεται να αποδείξει του λόγου το αληθές. Δεν είναι, όμως, η εξαίρεση, είναι ο κανόνας.

Δείτε τι έγινε σε ένα κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη και για τον περιορισμό του χρέους, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Ακυρώσατε πέντε δικά μας σχέδια, διότι ήταν ανάλγητα και νεοφιλελεύθερα ως συνήθως. Στη συνέχεια προβλέψατε έσοδα από δικές σας σοσιαλιστικές, καλές αποκρατικοποιήσεις της τάξεως των 2.500.000.000 ευρώ. Αναθεωρήσατε την πρόβλεψη στο 1.500.000.000 ευρώ στη μέση της χρονιάς και κλείνει η χρονιά με μηδέν, διότι δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ξέρει από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει, του έχει πέσει ο ουρανός στο κεφάλι με όλα τα προβλήματα που πραγματικά έχει να αντιμετωπίσει. Υπάρχει ένα ουσιώδες πρόβλημα μάνατζμεντ στο ζήτημα αυτό.

Το ίδιο συμβαίνει με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο,τιδήποτε λέγεται είναι θεωρίες. Δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο και χειροπιαστό. Στα ΣΔΙΤ και στις Συμβάσεις Παραχώρησης εγκαταλείψατε την παλιά ρητορεία, στην οποία εγώ είχα βρεθεί απέναντι. Θυμάμαι τους συνδικαλιστές σας, όταν ήμουν Υπουργός Μεταφορών, να έχουν αναρτήσει το κινητό μου τηλέφωνο μαζί με την ένδειξη «μεσίτης», επειδή θέλαμε να ξεκινήσουμε ως κυβέρνηση τότε το πρόγραμμα των αεροδρομίων.
Τώρα, προσχωρήσατε τις ιδέες μας και λέτε ότι πρέπει να αναπτυχθούν με αυτές τις μεθόδους τα περιφερειακά αεροδρόμια. Επί έναν ολόκληρο χρόνο, όμως,  δεν έχει γίνει τίποτα. Και επειδή τα πράγματα αυτά θέλουν και ένα χρόνο ωρίμανσης, φοβάμαι ότι θα περάσουν κάμποσα χρόνια ακόμα και εμείς θα συνεχίσουμε να συζητάμε το θέμα.

Το ίδιο συμβαίνει με το περίφημο ζήτημα της ρευστότητος. Σας είπα και πριν για το σύμφωνο της ρευστότητος. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοίδη και του κ. Παπακωνσταντίνου το 30% του πακέτου εγγυήσεων στις τράπεζες θα διοχετευόταν άμεσα στην αγορά.

Τι σημαίνει αυτό το «άμεσα»; Πέρασαν δύο μήνες από τις εξαγγελίες αυτές και πάντως δεν είδαμε τίποτα το συγκεκριμένο. Καλό είναι να αποφεύγονται δηλώσεις, όταν στη συνέχεια αυτά που εξαγγέλλονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Αυτό ισχύει και για τις τιμές. Δεν θα αναφερθώ σε αυτό το οποίο είχε πει προεκλογικά ο κ. Χρυσοχοΐδης –το συζητήσαμε και παλιότερα σε μια επερώτηση εδώ- ότι θα πέσουν οι τιμές κατά 10% σε όλα τα βασικά αγαθά. Θα αναφερθώ στη νεότερη εκδοχή, αυτά που είχε δηλώσει αμέσως μετά τον ανασχηματισμό το Σεπτέμβριο, ότι δηλαδή μέχρι τα Χριστούγεννα θα πέσουν οι τιμές όλων των προϊόντων των πολυεθνικών με το transfer pricing κατά 30% μέχρι τα Χριστούγεννα. Είπε ότι οι τιμές είναι κατά 30% παραπάνω απ’ ό,τι δικαιολογείται και ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Εγώ θέλω να σας δώσω το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, διότι δεν έχουν έλθει τα Χριστούγεννα και ποιος ξέρει; Ο Χριστούλης που θα γεννηθεί μπορεί να κάνει κάποιο θαύμα και να πέσουν οι τιμές αυτών των προϊόντων κατά 30%. Όμως, επειδή το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συμβεί κάποιο θαύμα, την επόμενη μέρα, όπως και εσείς θα κάνατε εάν ήσασταν στη θέση μας, πρέπει να σας ελέγξουμε. Είναι αυτή η θεσμική μας υποχρέωση.

Επομένως, κύριε  Υπουργέ, βεβαίως έχουμε αμφιβολίες στο μείγμα της οικονομικής σας πολιτικής, αλλά υπάρχει ένα μείζον θέμα ως προς την εφαρμογή των πολιτικών αυτών. Εμείς έχουμε υποχρέωση ως Αντιπολίτευση να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι και στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης καταθέσαμε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, καταθέσαμε την άλλη για τα επιχειρηματικά πάρκα και θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και γενικότερα, αλλά και στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, γιατί ξέρουμε ότι η κοινωνία αυτό απαιτεί από εμάς και μας ελέγχει κάθε μέρα στις κινήσεις μας και στις δράσεις μας.

Ελέγχει, όμως, και εσάς, καθώς είστε η Κυβέρνηση του τόπου και σε εσάς πέφτει το βάρος της ευθύνης. Δίνετε εξετάσεις κάθε μέρα, αλλά φοβούμαι ότι έτσι όπως προχωρείτε, μάλλον στο τέλος δεν θα περάσετε τις εξετάσεις.

Διαβάστε το πρώτο μέρος της Ομιλίας του Κ. Χατζηδάκη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο