Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών

environment_120x80

Τεράστια Κοινοτικά Κονδύλια, που αφορούν στο ευαίσθητο θέμα της αποκατάστασης των καμένων περιοχών της Αττικής και της Πελοποννήσου, μένουν ανεκμετάλλευτα, λόγω αδυναμίας των κυβερνητικών παραγόντων να προωθήσουν, εδώ και 16 μήνες, τις σχετικές δράσεις.

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τη μη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών της Αττικής και της Πελοποννήσου:
 
«Τεράστια Κοινοτικά Κονδύλια, που αφορούν στο ευαίσθητο θέμα της αποκατάστασης των καμένων περιοχών της Αττικής και της Πελοποννήσου, μένουν ανεκμετάλλευτα, λόγω αδυναμίας των κυβερνητικών παραγόντων να προωθήσουν, εδώ και 16 μήνες, τις σχετικές δράσεις. Και αυτό, παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.
 
Το παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσα για τη μη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 174 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Ειδικότερα, στην απάντηση που δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ από τη μια παραδέχεται ότι το Σεπτέμβριο του 2009 “εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση υλοποίησης των δράσεων του μέτρου (ΦΕΚ 1976/τ.Β’/10-9-2009)”, στη συνέχεια ομολογεί ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα, διότι, σύμφωνα με την απάντηση, η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου, όπως περιγραφόταν στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του ‘09 “δε συνάδει με την τωρινή δομή των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υλοποίηση, εάν δεν γινόταν οι κατάλληλες τροποποιήσεις”.
 
Ενώ, λοιπόν, η νέα κυβερνητική δομή προκάλεσε καθυστερήσεις, η κυβέρνηση παραδέχεται στη συνέχεια ότι δεν έγιναν, εδώ και ενάμισι χρόνο, όλες οι κινήσεις που απαιτούνται λόγω της νέας κυβερνητικής δομής για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Συγκεκριμένα, η απάντηση αναφέρει ότι “μετά την ΚΥΑ εκχώρησης αρμοδιοτήτων από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ του ΥΠΑΑΤ στην Ειδική Γραμματεία Δασών ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 1492/τ.Β’/6-9-2010), έγιναν οι κατάλληλες συναντήσεις και δόθηκαν εκ νέου οι κατευθύνσεις για τη σύνταξη ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων”. Πάλι, όμως, ούτε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε εκδόθηκε η ΚΥΑ για τις νέες αρμοδιότητες, δεν έγινε κάτι συγκεκριμένο. Το δε αρμόδιο Υπουργείο συμπληρώνει ότι η σχετική ΚΥΑ “αυτή τη στιγμή προωθείται για υπογραφή από τους αρμόδιους Υπουργούς” και ότι “μετά την υπογραφή της, θα ακολουθήσει η έκδοση Επιστολής ένταξης/χρηματοδότησης, προκειμένου να αρχίσει η χρηματοδότηση των έργων”.  
 
Συμπέρασμα: Θεωρητικώς, τόσο η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στην πράξη, όμως, αποδεικνύεται, ότι η προσαρμογή στη νέα κυβερνητική δομή με τους νέους τίτλους των Υπουργείων, σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργεί, αντί να λύνει, προβλήματα. Και κυρίως, η σύγχυση και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης ζημιώνουν το περιβάλλον και στερούν τη χώρα μας από πολύτιμα κοινοτικά κονδύλια αυτή την κρίσιμη συγκυρία».

Δείτε το κείμενο της σχετικής ερώτησης εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο