Για τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συμπαρασύρει τα επιδόματα και τις παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και τέλος για την ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων, μιλά ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Χαλκιαδάκη του “metoxes.online”
Κύριε Υπουργέ, η ανεργία μειώθηκε στο 11,6%. Πότε θα πέσει κάτω από το 10%, έτσι ώστε να ξεπαγώσουν οι τριετίες;
Η μείωση της ανεργίας- από το 17,5% που μας την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019, στο 11,6% τον Δεκέμβριο- δεν ήταν ούτε αυτόματη ούτε συνέβη επειδή τη διατάξαμε. Έλαβε χώρα για δύο, κυρίως, λόγους: Πρώτον, λόγω της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης (μείωση των φόρων και των εισφορών, προσέλκυση επενδύσεων κτλ.). Και, δεύτερον, διότι η χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια διαθέτει μία κυβέρνηση σταθερή. Το αν, λοιπόν, θα μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10% (για να ξεπαγώσουν και οι τριετίες), θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το αν μετά τις εκλογές θα έχουμε μία κυβέρνηση σταθερή, ή η χώρα θα μπει σε μία φάση ακυβερνησίας και αστάθειας. Αν δηλαδή, ο μη γένοιτο, έχουμε ακυβερνησία, η ανεργία, προφανώς, δεν θα συνεχίσει να μειώνεται. Αντίθετα, θα πάρει την ανιούσα! Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, λοιπόν, μόνο να ωφεληθούν έχουν από μία σοβαρή, αποτελεσματική και σταθερή κυβέρνηση. Και είναι, πιστεύω, προφανές ότι σε αυτή τη συγκυρία μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει μία τέτοια κυβέρνηση στον τόπο!
Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ισχύσει νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου. Πόσο σημαντική θα είναι αυτή η αύξηση;
Θυμίζω ότι δεν περιμέναμε τις εκλογές για να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Τον έχουμε ήδη αυξήσει δύο φορές (από τα 650 ευρώ που μας τον παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον πήγαμε στα 713 ευρώ) και αυτή θα είναι η τρίτη αύξηση. Θα είναι μία σημαντικη και δίκαια αύξηση. Σημαντική διότι πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Και δίκαια, διότι έχουμε, επίσης, στο μυαλό μας την προστασία της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων! Διότι, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, ούτε επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια!
Πόσο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω η αύξηση αυτή και το επίδομα ανεργίας, από τα 438 ευρώ σήμερα και πόσο θα αναπροσαρμοσθεί η σειρά των βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο;
Τα επιδόματα και οι παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο (π.χ. επίδομα ανεργίας, επιδόματα μητρότητας, βοηθήματα μη μισθωτών) θα αυξηθούν όσο θα αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός. Για παράδειγμα όταν πέρυσι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά συνολικά 9,7%, τα συνδεδεμένα με αυτόν επιδόματα/βοηθήματα αυξήθηκαν επίσης κατά 9,7%.
Το καλοκαίρι ξεκίνησε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, με προσωπικό πάνω από 250 εργαζομένους. Τι τελικά κερδίζουν οι εργαζόμενοι; Θα εφαρμοστεί σταδιακά στο σύνολο των εργαζομένων;
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας- μία από τις σημαντικότερες προβλέψεις του Νόμου για την Προστασία της Εργασίας- ήδη καλύπτει πάνω από 110.000 εργαζόμενους στις τράπεζες και τα σούπερ-μάρκετ. Και εγγυάται στην πράξη τόσο το σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων, όσο και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων! Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενόψει της επικείμενης επέκτασης της Ψηφιακής Κάρτας στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες σεκιούριτι. Επέκταση που θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά- και μέχρι το τέλος του 2023- παίρνουν σειρά οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία, ο τουρισμός, η εστίαση!
Κύριε Χατζηδάκη, είχατε αναλάβει την εκκαθάριση των καθυστερούμενων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Πόσος είναι πλέον ο μέσος όρος έκδοσης, από τους 18 μήνες που ήταν το 2019;
Κάναμε αυτό το οποίο οφείλαμε! Δώσαμε τέλος στην ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων! Με μία πολυεπίπεδη προσπάθεια (3.000 σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου, αυτοματοποιήσεις στην έκδοση των συντάξεων Δημοσίου, προκαταβολή σύνταξης, πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, συντάξεις fast track, κτλ) εκκαθαρίσαμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων για την εξαετία 2016-2021. Μόνο την τελευταία διετία έχουν βγει πάνω από 510.000 συντάξεις. Που είναι ρεκόρ όλων των εποχών! Εκκρεμούν μόνο 7,500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις, κυρίως λόγω ανοικτών δικαστικών υποθέσεων, οφειλών άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί, μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος προς το παρόν κλπ. Πλέον, ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης, από τους 18 μήνες που ήταν το 2019, έχει πέσει στους 2 μήνες. Είναι, δηλαδή στις 60 ημέρες στην Ελλάδα, όταν στη Γερμανία είναι στις 74!
Ανακοινώσατε, επίσης, προκαταβολή για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη…
Αφού δώσαμε λύση στη ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων, προχωρούμε τώρα με τις εκκρεμείς επικουρικές! Το στοκ είχε ήδη μειωθεί. Τώρα, όμως, που εκδόθηκαν οι κύριες, είναι πιο εύκολο να εκδοθούν και οι επικουρικές. Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, την ίδια ομάδα και τις ίδιες μεθόδους που πέτυχαν για τις κύριες. Και υπολογίζουμε ότι από τις 80.000 περίπου εκκρεμείς επικουρικές, τώρα Ιανουάριο/Φεβρουάριο- επειδή έχουν επιταχυνθεί πολύ οι ρυθμοί- θα εκδοθούν οι 40.000. Και μετά μένουν άλλες 40.000, για τις οποίες ήδη ανακοινώσαμε μία γρήγορη λύση, μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος σε μερικούς μήνες. Ανακοινώσαμε, λοιπόν, ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για επικουρική σύνταξη μέχρι τον Ιούνιο 2022 και έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξή τους, θα λάβουν 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι τις 15 Μαρτίου. Περιμένει δηλαδή ένας συνταξιούχος ένα χρόνο; Θα λάβει 1200 ευρώ. Δύο χρόνια; 2.400 ευρώ κοκ. Για τις αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες είναι μικρότερες, θα είναι 50 ευρώ το μήνα. Η εφάπαξ αυτή καταβολή θα γίνει αυτόματα. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, οι συνταξιούχοι να κάνουν καμία αίτηση. Υπάρχουν συμπολίτες μας που περιμένουν μήνες ή και χρόνια να πάρουν την επικουρική τους. Το να δώσουμε λύση και σε αυτό το ζήτημα είναι για εμάς θέμα τιμής!
Με την απόφαση για την αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 7,75%, που θα ισχύσει με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, πώς θα αντιμετωπισθεί η προσωπική διαφορά; Τελικά οι αυξήσεις θα φέρουν τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη για έναν στους δύο συνταξιούχους;
Να θυμίσω καταρχάς ότι- σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκανε μόνο περικοπές- η σημερινή κυβέρνηση, από το 2019 και μετά, μόνο θετικά μέτρα έχει πάρει για τους συνταξιούχους. Με το νόμο Βρούτση 225.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης είδαν αυξήσεις έως 8% και άλλοι 550.000 «ροκάνισαν» την προσωπική τους διαφορά. Αυξήσαμε το εισόδημά τους μειώνοντας τον φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9%. Ήραμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, αυξάνοντας ουσιαστικά τις επικουρικές. Αυξήσαμε το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 40% στο 70%. Αυξήσαμε τις εθνικές συντάξεις των ομογενών. Όλα αυτά τα θυμούνται οι συνταξιούχοι διότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες. Τώρα προχωρήσαμε με την αύξηση του 7,75%- η πρώτη μετά από 12 χρόνια-, η οποία καλύπτει πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχους και είναι από μόνη της σημαντική. Λειτουργεί, όμως, συνδυαστικά με τρεις ακόμη αυξήσεις: Την τρίτη κατά σειρά έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ που δόθηκε σε πάνω από 1,2 εκατ. ευάλωτους συνταξιούχους. Την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για 910.000 συνταξιούχους. Και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση σε 230 χιλ. παλαιούς συνταξιούχους με 30+ χρόνια ασφάλισης. Συνδυάζοντας αυτές τις αυξήσεις, προκύπτει πως το 50% των συνταξιούχων θα δει φέτος τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (ορισμένοι και παραπάνω). Το 83% όσων έχουν προσωπική διαφορά έχουν και αυτοί μικρότερο ή μεγαλύτερο όφελος μέσω των έκτακτων επιδομάτων των 250 ευρώ και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης (που για αρκετούς φτάνει ακόμα και τα 400, 500 ή 600 ευρώ ετησίως). Και συνολικά, το 94,5% των συνταξιούχων θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους!
Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό όσων έχουν προσωπική διαφορά, δεν θα έχουν κάποιας μορφής αύξηση. Θα υπάρξει κάποια λύση για αυτούς;
Είναι αλήθεια ότι το 17% όσων έχουν προσωπική διαφορά- η οποία εισήχθη με τον νόμο Κατρούγκαλου- ή διαφορετικά το 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων, δεν επηρεάζεται από αυτές τις συνδυαστικές αυξήσεις. Άλλοι, επίσης, συμπολίτες μας αυτής της κατηγορίας, έχουν δει πολύ μικρές αυξήσεις. Για αυτό, είναι στις προθέσεις μας- αφού πρώτα δούμε ποια είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια στο τέλος Φεβρουαρίου- να προχωρήσουμε σε μία πρόσθετη παρέμβαση για το ζήτημα των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων. Με προτεραιότητα, φυσικά, σε αυτούς οι οποίοι δεν πήραν τίποτα. Και στη συνέχεια- ανάλογα και με τις δυνατότητες- είτε σε αυτούς που πήραν μικρές αυξήσεις, είτε σε αυτούς που είναι φτωχότεροι. Η πίεση που δημιουργεί η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός- με βάση πάντα τα δημοσιονομικά περιθώρια- θα δικαιολογούσε απόλυτα μια τέτοια παρέμβαση. Γι’αυτό και ελπίζω ότι θα έχουμε κάποιες καλές ειδήσεις στο τέλος Φεβρουαρίου!