Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

solar_panels_120x80

Η Οδύσσεια του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» συνεχίζεται. Μαζί της και η ταλαιπωρία των πολιτών, που θέλουν να βελτιώσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

Οι Υπεύθυνοι των Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Σταύρος Καλαφάτης και Κωστής Μουσουρούλης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»:

«Η Οδύσσεια του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» συνεχίζεται. Μαζί της και η ταλαιπωρία των πολιτών, που θέλουν να βελτιώσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους. Ενώ η κυβέρνηση ισχυριζόταν αρχικά πως, δήθεν, δεν υπήρχαν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, τελικά τα βρήκε με καθυστέρηση, καταλήγοντας,  μάλιστα στον προϋπολογισμό του καλοκαιριού του 2009. Με τις τροποποιήσεις, όμως που παρουσίασε, έκανε το πρόγραμμα τραπεζοκεντρικό και γραφειοκρατικό. Έτσι, παρότι θεωρητικά ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, κινδυνεύει να γίνει «δώρον άδωρον» για τους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εκατοντάδες καταγγελίες έχουν γίνει σε Μέσα Ενημέρωσης (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, ιστοσελίδες, blogs κλπ), στις τράπεζες, αλλά και στο ίδιο το Υπουργείο σχετικά με τα κενά και τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που έχουν επιφέρει οι επιλογές της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση του προγράμματος.

–    Η υποχρεωτικότητα λήψης δανείου αποτελεί τη βασικότερη τροχοπέδη υλοποίησης του προγράμματος, αφού επιφέρει γραφειοκρατική επιβάρυνση και οδηγεί το πολίτη σε υποχρεωτικούς μονόδρομους.
–    Οι Τράπεζες –όπως αναμενόταν, άλλωστε- είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές στην παροχή δανείων,
–    Η υποχρεωτική ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά την παρέμβαση καθυστερεί το έργο, καθώς αφού η κυβέρνηση έκανε τη σχετική πρόβλεψη, δεν φρόντισε να υπάρχουν αρκετοί ενεργειακοί επιθεωρητές.
–    Για κάποιες από τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν προστεθεί είναι πραγματικά να απορεί κανείς αν προστέθηκαν για να βοηθήσουν ή να καθυστερήσουν την υλοποίηση του προγράμματος. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την υποχρεωτική παρουσία αυτόνομης θέρμανσης, που είναι ζήτημα αν έχει το 5% των κτιρίων που κατασκευάστηκαν πριν το 1980!
–    Τέλος, θυμίζουμε ότι το Ταμείο που θα επιδοτεί τα επιτόκια δανεισμού των ενταγμένων κατοικιών είναι ακόμα στα χαρτιά –και πιθανώς θα παραμείνει εκεί για μήνες.

Οι συστάσεις  μας προς την κυβέρνηση είναι εποικοδομητικές. Και έχουν ως στόχο να υλοποιηθεί, με το καλύτερο δυνατό τρόπο, ένα πρόγραμμα που εμπνεύστηκε, σχεδίασε, ενέκρινε και βρήκε τους αναγκαίους πόρους η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παγιδεύει τον εαυτό της στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας. Ταλαιπωρεί τους πολίτες. Και στερεί, από μια τονωτική ένεση τον πληττόμενο από την κρίση κατασκευαστικό κλάδο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο