«Η χώρα χρειάζεται να απαλλαγεί από αυτή τη καφενειακή κυβέρνηση και να κάνει επιτέλους στροφή στην κανονικότητα», τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι πρέπει «να γυρίζουμε σελίδα, να κάνουμε την επανάσταση της κοινής λογικής και, στην συγκεκριμένη περίπτωση, της πολιτικής αξιοπρέπειας».
-Κύριε Χατζηδάκη την ωρα που η κυβέρνηση επενδύει στον τομέα της οικονομίας για να αλλάξει το κλίμα εσείς επιμένετε στο θέμα των εξεταστικών.
Τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε τη θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης. Γινόμαστε χώρα β’ κατηγορίας, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και τους θεσμούς.
Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, και σ’ αυτό το επίπεδο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να είναι μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Δεν το έχουν οι άνθρωποι!
Οι συνεχείς, οξύτατες, υβριστικές επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον της δικαιοσύνης, οι συνομιλίες υπουργού με ισοβίτη τις οποίες καλύπτει ο κ. Τσίπρας και η τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού 10 μέρες μετά την συνταξιοδότησή της είναι φαινόμενα που δεν συναντώνται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι συμπεριφορές που υποδηλώνουν μια βαθύτατη περιφρόνηση των θεσμών και έχουν έντονη οσμή πολιτικής καθυστέρησης. Ντροπή πραγματικά για μια κυβέρνηση που θέλει να αυτααποκαλείται προοδευτική.
Δεν ισχυρίζομαι ότι Ελλάδα δεν είχε θεσμικά προβλήματα τις τελευταίες δεκαετίες. Όλοι κάναμε λάθη σε αυτόν τον τομέα κατά καιρούς. Τα παλιά λάθη όμως δεν διορθώνονται με νέα, μεγαλύτερα λάθη.
Η χώρα χρειάζεται να απαλλαγεί από αυτή τη καφενειακή κυβέρνηση και να κάνει επιτέλους στροφή στην κανονικότητα. Αλλά αυτή η στροφή αφορά κάτι παραπάνω από οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας στροφή στην κανονικότητα σε όλα τα μέτωπα. Να γυρίζουμε σελίδα, να κάνουμε την επανάσταση της κοινής λογικής και, στην συγκεκριμένη περίπτωση, της πολιτικής αξιοπρέπειας.
-Για ποιο λόγο λέτε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται την σύσταση επιτροπών τόσο για το θέμα του Πάνου Καμμένου και του plan b του Γιάννη Βαρουφάκη;
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση φοβάται. Και στις δύο υποθέσεις μπορεί να προκύψουν αποκαλύψεις που να φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά..
Στην περίπτωση Καμμένου, η διερεύνηση των δεκάδων τηλεφωνικών επαφών του υπουργού Άμυνας με τον ισοβίτη είναι αυτονόητη. Ή τουλάχιστον θα ήταν αυτονόητη σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα. Πολύ περισσότερο που έχουν δημιουργηθεί πολλές σκιές ως προς το περιεχόμενο και την σκοπιμότητα αυτών των συνομιλιών. Ερευνώνται, άλλωστε, από τη δικαιοσύνη όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι σ’ αυτή την υπόθεση. Αλλά ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί από εκεί που ο κ. Καμμένος δήλωνε ότι θέλει προανακριτική επιτροπή τώρα δεν δέχονται ούτε την εξεταστική, Τι μεσολάβησε άραγε; Γιατί οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φοβούνται αυτή την επιτροπή; Προφανώς διότι έχουν κάτι να κρύψουν!!
Φοβάται η κυβέρνηση και στην περίπτωση Βαρουφάκη. Διότι, μην ξεχνάτε, με τη εξαίρεση του ίδιου του κ. Βαρουφάκη, όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι σ’ αυτή την υπόθεση που απασχόλησε όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη είναι πάντοτε εκεί. Ο Πρωθυπουργός που έπαιξε στα ζάρια την Ελλάδα με τον κ. Βαρουφάκη είναι πάντα εκεί. Το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο είναι πάντα εκεί. Ο κορεάτης σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη εξακολουθεί να πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο και δίνει διαλέξεις για το «ευφυές» αυτό σχέδιο. Ξέρουν, λοιπόν, στην κυβέρνηση ότι οι ευθύνες τους πολιτικά δεν διαγράφονται. Ο χειρισμός εκείνων των μηνών είναι πάντοτε ένα μεγάλο βαρίδι για την εθνική οικονομία και τους φορολογούμενους.
Προσπαθούν, λοιπόν, να αποφύγουν αυτή τη συζήτηση. Η πραγματικότητα όμως είναι εδώ για να τους εκδικείται. Μαζί με τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τους.
-Όλα δείχνουν πως η Ελλαδα θα βγει στις αγορές. Κάτι που εχει να γίνει απο την περίοδο Σαμαρά το 2014. Τι λέτε;
Πράγματι το 2014 είχαμε βγει στις αγορές. Αλλά δεν είχαμε ούτε capital controls, ούτε όλα εκείνα τα μέτρα που ακολούθησαν από το ’15 και μετά και τα οποία δεν ήταν αυτονόητα! Το πράγμα λοιπόν είναι σαφές: Τώρα, ακόμα και αν βγούμε στις αγορές με το μικρότερο επιτόκιο, μετά από ένα τσουβάλι μέτρα δεν θα έχουμε φτάσει καν στο ΄14!!
Δυστυχώς πληρώνουμε πανάκριβα τους πειραματισμούς στην οικονομία αυτής της κυβέρνησης και σήμερα έχουμε μπροστά μας το 4ο μνημόνιο, νέα βαριά μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους και ένα πολύ γκρίζο ορίζοντα.
Το γεγονός, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να μας φτάσει ούτε εκεί που ήμασταν εμείς οι τρισκατάρατοι το 2014 δείχνει ξεκάθαρα την οπισθοδρόμηση αυτών των ετών. Επίσης αποδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα της οικονομίας. Διότι δεν φτάνει απλά να εκπληρώσεις κάποιες υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την τρόικα. Χρειάζεται να εκπλήξεις ευχάριστά τις αγορές και τους επενδυτές.. Να πείσεις ότι η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Όσο όμως υπάρχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οικονομία θα συνεχίσει να σέρνεται και ο λογαριασμός θα μεγαλώνει για τους έλληνες πολίτες. Διότι επιμένουν σε ένα μείγμα πολιτικής που στηρίζεται στην υπερφορολόγιση και τις μεγάλες κρατικές δαπάνες. Διότι έχουν αλλεργία προς την επιχειρηματικότητα και δεν μπορούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της διανομής και όχι της παραγωγής.
Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση μόνο αν πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας και έρθουν στη χώρα μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό σήμερα μόνο η ΝΔ και οι Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να το πετύχουν.
-Τι να περιμένουμε απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσ&