Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“H ανάπτυξη αντίδοτο στη κρίση”. Άρθρο στη Μακεδονία

Η Ελλάδα βιώνει την βαθύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών με τους πολίτες να έχουν κάνει τεράστιες θυσίες στα πλαίσια της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Όμως, αν δράσουμε δημιουργικά και αποτελεσματικά, η κρίση μπορεί να αποδειχθεί και μία μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Ευκαιρία, για να αφήσουμε πίσω μας το παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης των προηγούμενων ετών, που απαξίωσε την επιχειρηματικότητα, ενοχοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία και αποθέωσε τον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Αποβάλλοντας τις παθογένειες του παρελθόντος, μπορούμε πράγματι να εκπλήξουμε ευχάριστα και να επιτύχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία με βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη όμως δεν επιβάλλεται με προσευχές και διαταγές, αλλά επιτυγχάνεται με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα, που οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Σε αυτή την κατεύθυνση η προσπάθειά μας στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και των αποκρατικοποιήσεων και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και κοινωνικά δίκαιου κράτους. Για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών η πολιτική σταθερότητα είναι το πρώτο βήμα προκειμένου η Ελλάδα να αρχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα και να αντιμετωπιστεί με άλλο πνεύμα. Για την ενίσχυση της ρευστότητας, θα πρέπει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η εξόφληση του οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και η δημιουργία των συνθηκών για επιστροφή των καταθέσεων. Η πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εκταμίευση δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα και συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.. Παράλληλα προχωρούμε στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας: στην απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης του ΕΣΠΑ, στην αναθεώρηση των προγραμμάτων του έτσι ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας, στην ενίσχυση μέσω του ΕΤΕΑΝ των μικρών μια πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας επιβάλλεται η δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την επιτάχυνση και την απλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών για τις επενδύσεις και θα ενισχύει την διαφάνεια. Σε αυτήν την κατεύθυνση επεξεργαζόμαστε ένα κεντρικό σύστημα αδειοδότησης, ώστε να παρακάμπτεται η γραφειοκρατία. Ενεργοποιούμε το one-stop-shop του Invest in Greece ώστε να μην χρειάζεται η εμπλοκή άλλου φορέα για την ολοκλήρωση μιας επένδυσης. Παρακολουθούμε όλες τις  επενδύσεις ηλεκτρονικά με ειδική σήμανση καθυστερήσεων για την οποία θα λογοδοτούν οι αρμόδιοι για την ενίσχυση της διαφάνειας, ενώ προχωρούμε σε στοχευμένες διορθώσεις στον Επενδυτικό Νόμο στους αμέσως επόμενους μήνες για την καλύτερη εφαρμογή .

Επίσης, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι μεγάλης σημασίας όχι για λόγους ταμειακούς αλλά κυρίως αναπτυξιακούς καθώς δίνουμε το μήνυμα για επενδύσεις στη χώρα μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται,  για παράδειγμα, η εξυγίανση του ΟΣΕ, με φροντίδα για τους φορολογούμενους και μέριμνα για τους εργαζόμενους, η ιδιωτικοποίηση της ROSCO, της εταιρίας για την συντήρηση του τροχαίου υλικού το οποίο σήμερα απαξιώνεται και η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Στον τομέα των μεγάλων έργων στοχεύουμε να ξεμπλοκάρουμε άμεσα τα μεγάλα έργα στους τέσσερις οδικούς άξονες, στα λιμάνια, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα με το Μετρό Θες/κης, να προωθήσουμε την επέκταση του Μετρό της Αθήνας, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Όλες οι παραπάνω δράσεις θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για τη χώρα. Θα φέρουν επενδύσεις, θα κινήσουν την παραγωγική βάση θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Τέλος το νοικοκύρεμα και ο εκσυγχρονισμός του Κράτους είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς έτσι θα ενισχυθεί η διαφάνεια και θα μειωθεί η σπατάλη. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία, μέχρι την άνοιξη του 2013, Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών Προμηθειών. Σε σχέση με τις κρατικές επιχειρήσεις που έχουν εξελιχθεί σε μαύρες τρύπες για την οικονομία, στόχος μας είναι η εξυγίανσή τους.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν σημαντικά παραδείγματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το Υπουργείο μας και αποτελούν αναπτυξιακά εργαλεία για να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα και την ύφεση. Είμαστε  αποφασισμένοι να προχωρήσουμε χωρίς δισταγμό. Με συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα και χρονοδιαγράμματα, να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας. Αυτή είναι η μάχη της γενιάς μας και αυτή τη μάχη οφείλουμε να τη κερδίσουμε. Αν διστάσουμε  θα ανακυκλώσουμε την φτώχεια, την στασιμότητα και την ανεργία και θα καταδικάσουμε τις επόμενες γενιές. Αν όμως αξιοποιήσουμε αυτήν την τελευταία ευκαιρία που μας παρουσιάζεται και προχωρήσουμε αποφασιστικά στις απαραίτητες αλλαγές, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να κρατήσουμε την πατρίδα μας όρθια και δυνατή.

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο