Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“H Ελλάδα θα πάει μπροστά μόνο μέσα στην Ευρώπη” – Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο Πρώτο Θέμα

kx_protothema_telikoΟ ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς κινείται εκτός της πραγματικότητας, εγκλωβισμένος σε σενάρια και υποθέσεις της φαντασίας των στελεχών του. Θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό των 15 δις ευρώ για το 2015 με αέρα κοπανιστό, ενώ ακόμα περιμένουμε απάντηση στην ερώτηση από πού θα βρει 12 δις ευρώ για τις παροχές που έχει υποσχεθεί. Οι περιστάσεις απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιλογή του ευρωπαϊκού δρόμου που έχουμε χαράξει. Η Νέα Δημοκρατία, με τα όποια λάθη της, είναι ο μοναδικός εγγυητής για αυτήν την πορεία και για αυτό θα κερδίσει τις εκλογές.

kx_protothema_teliko1. Λέτε συχνά ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ “βάζουμε μεγάλους μπελάδες στο κεφάλι μας”. Που βασίζετε αυτήν την εκτίμηση; Αποκλείετε να καταφέρει μία συμφωνία με τους εταίρους και να πετύχει χαλάρωση της λιτότητας

Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν τη χώρα στα βράχια. Οι προτάσεις του  για διαγραφή του 50% του χρέους, ακύρωση επενδυτικών σχεδίων, επανακρατικοποιήσεις, παροχές αρκετών δις ευρώ θα έχουν ως αποτέλεσμα την σύγκρουση με τους εταίρους μας και την οικονομική μας απομόνωση. Ακόμα και στην περίπτωση που θα θέλει να πετύχει συμφωνία μαζί τους, η συμφωνία θα περιέχει διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις όπως έγινε σε Πορτογαλία και Ιρλανδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να εφαρμόσει τις αντίθετες πολιτικές από αυτές που πιστεύει! Θα προκληθεί χάος όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη χώρα. Άρα ούτως ή άλλως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα πάει στα βράχια. Έχουμε ευθύνη να προειδοποιήσουμε.

2. Πόσο ρεαλιστική λύση είναι η δημιουργία μίας κυβέρνησης εθνικού σκοπού για να διαπραγματευτεί με τους δανειστές;

Για να διαπραγματευτούμε για το χρέος θα πρέπει πρώτα να έχουμε κλείσει την αξιολόγηση, να έχουμε εξασφαλίσει την ειδική γραμμή πίστωσης για να περάσουμε ομαλά στη μεταμνημονιακή εποχή. Χωρίς αυτά τα προαπαιτούμενα κανείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μαζί μας, είτε υπάρχει κυβέρνηση εθνικού σκοπού είτε όχι. Επίσης η όποια κυβέρνηση εθνικού σκοπού προϋποθέτει έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς κινείται εκτός της πραγματικότητας, εγκλωβισμένος σε σενάρια και υποθέσεις της φαντασίας των στελεχών του. Θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό των 15 δις ευρώ για το 2015 με αέρα κοπανιστό, ενώ ακόμα περιμένουμε απάντηση στην ερώτηση από πού θα βρει 12 δις ευρώ για τις παροχές που έχει υποσχεθεί. Οι περιστάσεις απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιλογή του ευρωπαϊκού δρόμου που έχουμε χαράξει. Η Νέα Δημοκρατία, με τα όποια λάθη της, είναι ο μοναδικός εγγυητής για αυτήν την πορεία και για αυτό θα κερδίσει τις εκλογές.

3. Η Ελλάδα πέτυχε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο η ανεργία είναι υψηλή και οι μισθωτοί έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων, ενώ οι φόροι αυξήθηκαν. Τελικά, ποιες επενδύσεις ήρθαν στην Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διώξει όπως λέτε;

Με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών καταφέραμε να αποφύγουμε τον γκρεμό το 2012. Σταθεροποιήσαμε την οικονομία πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα καταρτίσαμε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από το 1948. Με ένα πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ξεκινήσαμε να προσελκύουμε επενδύσεις. Για παράδειγμα σας αναφέρω τους Κινέζους στον Πειραιά, τους Κουβειτιανούς στον Αστέρα, τους Άραβες και τους Κινέζους στο Ελληνικό, το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ στον ΤΑΠ, τους Αζερους στο ΔΕΣΦΑ, τη Fairfax στη Eurobank. Τη στιγμή που η ανεργία αρχίζει να αποκλιμακώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να με τις θέσεις του να καταδικάσει τους ανέργους σε μόνιμη ανεργία καθώς θα σταματήσει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, θα ακυρώσει όλα τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Διώχνοντας τους επενδυτές δεν μειώνεις την ανεργία.

4. Πως θα θέλατε να είναι η χώρα σε 5 χρόνια

Μία χώρα δυνατή με αυτοπεποίθηση, στην καρδιά της Ευρώπης. Δεν θέλω να έχουμε περάσει την κρίση μόνο, αλλά να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω και τα αίτια που τη δημιούργησαν: τον κρατισμό στην οικονομία και τον λαϊκισμό στο δημόσιο λόγο. Η χώρα μας θα προχωρήσει μπροστά μόνο αν ακολουθήσει την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι το στοίχημα της γενιάς μας. Να απαλλάξουμε οριστικά τους νεότερους από τις δυσκολίες που περνάμε σήμερα.

5. Ποιο είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που θα πρέπει να βασιστεί η Ελλάδα

Το πρόγραμμα ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας όπως το παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στηρίζεται σε μελέτες της McKinsey και του ΙΟΒΕ και είναι επικεντρωμένο σε επτά τομείς προτεραιότητας (τουρισμός, ενέργεια, νέες τεχνολογίες, αγροτοδιατροφικός τομέας κλπ) όπου θα δημιουργηθούν γρηγορότερα θέσεις εργασίας. Η επόμενη μέρα προϋποθέτει να έχουμε περάσει ομαλά στη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτό θα συμβεί ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση, εξασφαλίζοντας τη ειδική γραμμή πίστωσης, προωθώντας παράλληλα και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αξιολόγηση στο κράτος, το φορολογικό, το νέο συνδικαλιστικό νόμο, το κοινωνικό πρότυπο της χώρας. Αυτή την πορεία εγγυόμαστε στους Έλληνες πολίτες, την πορεία της Ευρώπης και του ρεαλισμού. Όποιος αρέσκεται στα θαύματα ας ακολουθήσει τους μάγους του ΣΥΡΙΖΑ.


7.Είστε υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών θεωρείτε ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν το έργο και εκείνα που θα κάνετε στο μέλλον ώστε να σας επιλέξουν.

Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή προσπάθησα να ταυτιστώ με ευρωπαϊκές πολιτικές, συγκεκριμένο έργο και μετρήσιμο αποτέλεσμα έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες. Η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής ήταν μία ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση. Από τα 350 εκ ευρώ έλλειμμα περάσαμε στο 250 εκ ευρώ έσοδα. Η εξυγίανση του ΟΣΕ τον οδηγεί από τα ελλείμματα των 2 εκ ευρώ ημερησίως στο κατώφλι της ιδιωτικοποίησης. Το ΕΣΠΑ όπου βρισκόμαστε στην 3η θέση από την 18η δύο χρόνια πριν. Η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων είναι η  μεγαλύτερη επένδυση μέχρι στιγμής ύψους 2,1 δις ευρώ. Η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους δίνει ανάσα στην οικονομία και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτή την πολιτική υπηρετώ και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.


Μετάβαση στο περιεχόμενο