Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“H Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ ως προς την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων” – Εισήγηση στη Συν/ξη Τύπου για την πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ

 

__PC_2_8_2012_Για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2013, ξεπεράσαμε το στόχο που είχε τεθεί από το μνημόνιο:

Σύμφωνα με τη δήλωση δαπανών που υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων ανήλθε στο 169,36% του στόχου.

Απορροφούμε στο α’ εξάμηνο του 2013,  2 δισ. 174 εκ. ευρώ, ενώ  ο στόχος ήταν 1 δισ. 284 εκ. ευρώ. Σε αυτά τα κονδύλια συνυπολογίζονται και 811 εκ. ευρώ από τους αυτοκινητοδρόμους. Το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να δεχθεί την δήλωση αυτών των κονδυλίων και να καλύψει το σύνολο της χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου στην κατασκευή των έργων, είναι ενδεικτικό της προόδου που έχει επιτευχθεί. Κι αυτό, παρά το ότι ορισμένοι άπιστοι Θωμάδες μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν αυτό, που κάθε καλόπιστος παρατηρητής, βλέπει.

Αλλά εμείς δε θέλουμε εύσημα από κανένα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, μέσω των κονδυλίων για τους αυτοκινητοδρόμους. Διότι και χωρίς να συνυπολογιστούν οι αυτοκινητόδρομοι, βρισκόμαστε στο 106,09%του εξαμηνιαίου στόχου. Αυτή η νέα υπερκάλυψη του στόχου έρχεται σε συνέχεια της επίδοσης που είχαμε  κατά το β’ εξάμηνο του 2012 -αφότου δηλαδή ανέλαβε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά- οπότε η απορρόφηση έφθασε στο 102,64 %

Με βάση τις δαπάνες που σήμερα δηλώνουμε στις Βρυξέλλες, υπολογίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη 4η θέση μεταξύ των 27 Κρατών-Μελών ως προς το βαθμό απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων, ενώ πριν από ένα χρόνο βρισκόταν μεταξύ 18ης και  20ης θέσης.

espa_abs_-300x164Κυρίες και Κύριοι,

Στην κρίση πρέπει να απαντάμε με έργο.

Και το έργο στην περίπτωση του ΕΣΠΑ, αποδεικνύεται με συγκεκριμένους αριθμούς.

Κάθε χρόνο, κάθε εξάμηνο, έχουμε μπροστά μας έναν πήχη, σε σχέση με την πρόοδο των απορροφήσεων των προγραμμάτων.

Αυτόν, λοιπόν, τον πήχη της απορρόφησης τον περάσαμε στο β’ εξάμηνο του 2012.

Τώρα, τον περνάμε με ακόμη μεγαλύτερη άνεση και στο εξάμηνο του 2013.

Κι αυτό είναι τριπλά θετικό:

  • Πρώτον, διότι εκπληρώνεται μια διεθνής υποχρέωση της χώρας.
  • Δεύτερον, διότι διαλύουμε το μύθο που επικρατεί διεθνώς, πως στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον προβλήματα και πως δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε ούτε τους κοινοτικούς πόρους.
  • Τρίτον και κυριότερον, διότι τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ είναι μια τονωτική ένεση στην προσπάθεια για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

 

Δεν κρύβω, φυσικά, πως για πολύ καιρό υπήρχε έντονη ανησυχία:

το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, σε συνδυασμό με τις δυσχέρειες του τραπεζικού τομέα, δημιουργούσε εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη των έργων και  στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Παρά το δυσμενές κλίμα όμως, τα καταφέραμε!

Για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2013, ξεπεράσαμε το στόχο που είχε τεθεί από το μνημόνιο:

Σύμφωνα με τη δήλωση δαπανών που υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων ανήλθε στο 169,36% του στόχου.

Απορροφούμε στο α’ εξάμηνο του 2013,  2 δισ. 174 εκ. ευρώ, ενώ  ο στόχος ήταν 1 δισ. 284 εκ. ευρώ.

Σε αυτά τα κονδύλια συνυπολογίζονται και 811 εκ. ευρώ από τους αυτοκινητοδρόμους.

Το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να δεχθεί την δήλωση αυτών των κονδυλίων και να καλύψει το σύνολο της χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου στην κατασκευή των έργων, είναι ενδεικτικό της προόδου που έχει επιτευχθεί.

Κι αυτό, παρά το ότι ορισμένοι άπιστοι Θωμάδες μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν αυτό, που κάθε καλόπιστος παρατηρητής, βλέπει.

Αλλά εμείς δε θέλουμε εύσημα από κανένα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, μέσω των κονδυλίων για τους αυτοκινητοδρόμους.

Διότι και χωρίς να συνυπολογιστούν οι αυτοκινητόδρομοι, βρισκόμαστε στο 106,09% του εξαμηνιαίου στόχου.

Αυτή η νέα υπερκάλυψη του στόχου έρχεται σε συνέχεια της επίδοσης που είχαμε  κατά το β’ εξάμηνο του 2012 -αφότου δηλαδή ανέλαβε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά- οπότε η απορρόφηση έφθασε στο 102,64 %.

Με βάση τις δαπάνες που σήμερα δηλώνουμε στις Βρυξέλλες, υπολογίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη 4η θέση μεταξύ των 27 Κρατών-Μελών ως προς το βαθμό απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων, ενώ πριν από ένα χρόνο βρισκόταν μεταξύ 18ης και  20ης θέσης. 

Η ελληνική επίδοση είναι, επίσης, φυσικά, πολύ πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Ήμασταν πριν στο 56,7% και ανεβαίνουμε τώρα στο 67,50% έναντι του 53,03% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος.

Φυσικά, για αυτή την επιτυχία, χρειάστηκε πολύς κόπος.

Κόπος από τον πρώην Υφυπουργό κ. Βιρβιδάκη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιαννούση, τα στελέχη του Υπουργείου και των συναρμόδιων Υπουργείων, των Διαχειριστικών Αρχών και της ΜΟΔ.

Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους.

Αλλά τα  αποτελέσματα οφείλονται και  στη συνολική μας στρατηγική για το ΕΣΠΑ, τους δώδεκα τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζω:

  • Απλουστεύσαμε και επιταχύναμε τις διαδικασίες με τρία “κύματα” νομοθετικών πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν 32 επιμέρους παρεμβάσεις.

Τέτοιες ήταν αφενός οι ρυθμίσεις:

-για την επιτάχυνση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων

-για τη διαγωνιστική διαδικασία ως προς την ανάθεση συμβάσεων

-για την εκτέλεση των συγχρηματοδοτούμενων έργων

-για ένα νέο καθεστώς στις απαλλοτριώσεις και

-για την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας και υποστήριξης από τον τραπεζικό τομέα.

Υπενθυμίζω , επίσης, πως υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε με project managers, τα έργα προτεραιότητας που έχουν ανάγκη επιτάχυνσης.

Με τα δεδομένα αυτά, μπορούμε να θεωρήσουμε βάσιμα πως θα καλύψουμε το σύνολο των 3 δις 890 εκατομμυρίων ευρώ του στόχου για το 2013 που είναι ακόμη πιο φιλόδοξος από τον ήδη υψηλό του 2012.

Θεωρούμε πως τα δυο επόμενα χρόνια θα πορευθούμε με ασφάλεια προς την πλήρη απορρόφηση  και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Σημειώνω, βεβαίως, κάτι:

αν και υπερκαλύψαμε τους στόχους μας ούτε μία μέρα δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, ως προς την προσπάθεια για την απορρόφηση των υπόλοιπων κονδυλίων.

Αλλά, ούτε και για ένα δευτερόλεπτο δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι το ΕΣΠΑ είναι πανάκεια.

Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι το πρόβλημα της ρευστότητας είναι πολύ μεγάλο και δεν το υποτιμούμε καθόλου.

Όμως, ανήκουμε στην κατηγορία των πολιτικών που δεν κάνουν θαύματα.

Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται και να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που πράγματι έχουμε στη διάθεσή μας.

Έτσι αξιοποιούμε το ΕΣΠΑ.

Με σχέδιο και ρεαλισμό προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που χρειάζονται συνολικότερα ,για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας.

Από εδώ και πέρα, δύο είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής μας ως προς το ΕΣΠΑ:

Ο πρώτος άξονας είναι η περαιτέρω αναθεώρηση των προγραμμάτων, όπου χρειάζεται.

Η διατήρηση της υψηλής απορρόφησης εξακολουθεί φυσικά να αποτελεί κομβικό στοιχείο της προσπάθειάς μας αλλά  ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί τώρα στην αναθεώρηση των προγραμμάτων ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες.

Σκοπός μας είναι, με άμεσες παρεμβάσεις μας,  να ενισχύσουμε προγράμματα που φαίνεται πως έχουν  ανάγκη υποστήριξης και μπορούν να απορροφήσουν πόρους και αντιστοίχως να περικοπούν όσα δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε να έχουμε βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων.

Η τελευταία αυτή αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο.

Ο δεύτερος βασικός άξονας της πολιτικής μας για το επόμενο διάστημα είναι ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ.

Δεν θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 να είναι ένα σαν τα προηγούμενα.

Θέλουμε να έχει διαφορετική φιλοσοφία:

το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να είναι καινοτόμο και τόσο ως προς τις κατευθύνσεις του, από πλευράς ουσίας δηλαδή, αλλά όσο και ως προς τη διαχείρισή του.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, έτσι ώστε να είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι.

Το Α’ Αναπτυξιακό Συνέδριο έγινε τον Απρίλιο και έχουν ολοκληρωθεί 13 ακόμη Αναπτυξιακές Ημερίδες.

Ως Υπουργείο έχουμε ήδη μιλήσει με τις Περιφέρειες, καθώς επιθυμούμε κάθε Περιφέρεια να έχει ένα δικό της πρόγραμμα που πράγματι να το διαχειρίζεται η ίδια.

Και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τα Υπουργεία, τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ήδη λειτουργεί μια ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, που θα επεξεργάζεται καθ’ όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το σχεδιασμό, έτσι ώστε στο τέλος του Αυγούστου να έχουμε διαμορφώσει τις προτάσεις μας για τη Αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ.

Και να τις υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτός, λοιπόν, είναι εν συντομία, ο μέχρι τώρα απολογισμός και προγραμματισμός μας.

Από την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά έως σήμερα, πιάσαμε και ξεπεράσαμε τους στόχους μας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στις 4 πρώτες χώρες με τη μεγαλύτερη απορρόφηση.

Από εδώ και στο εξής, αναθεωρούμε όπου χρειάζεται τα προγράμματα και σχεδιάζουμε το νέο ΕΣΠΑ με μια καινούρια φιλοσοφία, με γνώμονα κάθε ευρώ που δαπανούμε ,να δημιουργεί προστιθέμενη αξία, νέες ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας.

Ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ένταση και αποφασιστικότητα, όπως κάναμε μέχρι σήμερα.

Διότι έχουμε απόλυτη συνείδηση πως η σωστή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, αποτελεί κομβικό στοιχείο της μεγάλης εθνικής μάχης για την ανάκαμψη.

Για να δημιουργήσουμε μια νέα εθνική οικονομία σε υγιείς βάσεις και να δώσουμε νέα προοπτική στους Έλληνες.

 

– Δείτε τον πίνακα με τη συγκριτική απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων εδώ.

– Δείτε τον πίνακα παρακολούθησης επίτευξης στόχων του Μνημονίου εδώ.

– Δείτε τις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ

– Δείτε το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης της συν/ξης τύπου, με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο