Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“H επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει στο χάος” – Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στον ιστότοπο www.ysterografa.gr

kx_ysterografa

“Αν στη φετινή προεκλογική περίοδο δεν είχε υπάρξει η (άτσαλη) “ανορθογραφία” της στρατηγικής του φόβου, που οδήγησε στην απώλεια πολύτιμου πολιτικού χρόνου και αποπροσανατόλισε, το πολιτικό αποτύπωμα θα ήταν εξαιρετικά ευκρινές: Η μάχη του ήπιου λόγου απέναντι στον λαϊκισμό.

Έστω κι έτσι πάντως, ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει εμβληματικός εκπρόσωπος της… πρώτης όχθης, καθώς οικοδόμησε το σύνολο της πολιτικής περπατησιάς του στο μέτρο, το επιχείρημα και την επιθετική ζύμωση ιδεών, επί χειροπιαστών αποτελεσμάτων.”

Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα ysterografa.gr

kx_ysterografa

1. Είπατε ότι τελικά το δίλημμα των εκλογών είναι «Σοβαρότητα ή ΣΥΡΙΖΑ». Δηλαδή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά τις τελευταίες μέρες το τερμάτισε: παροχές χωρίς φορολογικά έσοδα, επενδύσεις χωρίς επενδυτές, θα κόψουνε και νόμισμα- φαίνεται το Νομισματοκοπείο θα γίνει πλέον η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.

Γι’ αυτό είπα ότι  έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα το δίλημμα των εκλογών είναι τελικά «σοβαρότητα ή ΣΥΡΙΖΑ».

Βεβαίως,  η ΝΔ δεν είναι το κόμμα των αλάθητων.  Όμως, εδώ κρίνεται το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των οικογενειών μας.  Θα είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα ή θα βαλκανοποιηθούμε;

Εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή: η ΝΔ πρέπει οπωσδήποτε να βγει πρώτη σ’ αυτές τις εκλογές. Διαφορετικά η χώρα θα πάει στα βράχια. Θα μπλέξουμε σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. Και γι’ αυτό δεν έχουμε κανένα λόγο να πετάξουμε την ψήφο μας – παρά τη δυσαρέσκεια για κάποια λάθη της ΝΔ- σε μικρά κόμματα. Γιατί αυτό είναι ουσιαστικά επιδότηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα πρέπει να μείνει όρθια και δυνατή και ο μόνος τρόπος είναι η στήριξη της Ν.Δ

2. Οι δημοσκοπήσεις πάντως  δίνουν τη ΝΔ δεύτερο κόμμα. Πως μπορεί να γίνει η ανατροπή λίγες μέρες πριν τις κάλπες;

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ευνοούν τη Νέα Δημοκρατία, οι αναποφάσιστοι κινούνται στο χώρο της κεντροδεξιάς. Τις μέρες που απομένουν θα γίνεται σε όλους ξεκάθαρο ότι έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο επιλογές. Η μία επιλογή είναι ο ευρωπαικός δρόμος που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, ο δρόμος που ακολούθησε η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, που ακολουθεί η Κύπρος και είναι ο δρόμος εξόδου από τα Μνημόνια. Η άλλη επιλογή είναι το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ περιγράφει την οικονομική πραγματικότητα με τα πιο μελανά χρώματα υπόσχεται στους πάντες τα πάντα, αφήνοντας παράλληλα αναπάντητα όλα τα σημαντικά ερωτήματα. Όπως τι θα κάνει όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι αρνηθούν να μας διαγράψουν το μισό χρέος. Από που θα χρηματοδοτήσουν το κενό των 15 δις ευρώ για το 2015, από πού θα βρουν τα 12 δις ευρώ των παροχών για την πρώτη χρονιά. Πώς θα καταφέρουν να ενισχύσουν την απασχόληση καταργώντας όλες τους φιλοεπενδυτικούς νόμους, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται το όγδοο θαύμα του κόσμου και η εποχή των θαυμάτων έχει περάσει προ πολλού. Είμαι σίγουρος ότι ανάμεσα στην σοβαρότητα και στον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες θα επιλέξουν σοβαρότητα. Θα επιλέξουν, υπευθυνότητα, Ευρώπη.

3. Μήπως όμως και η Νέα Δημοκρατία καταφεύγει  σε μία υπέρμετρη κινδυνολογία;

Τον κίνδυνο τον προκαλούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι εμείς που επισημαίνουμε τα αδιέξοδα της πολιτικής του. Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε σύγκρουση με την Ευρώπη, την οικονομία σε απομόνωση, τη χώρα σε ένα νέο σκληρότερο Μνημόνιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

4. Γι΄αυτό σητήσατε από τους πολίτες να πιστέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Αποκλείετε εντελώς το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση και να προσαρμοστεί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ που έλεγε πέντε και εννοούσε δύο. Τα στελέχη του εννοούν αυτά που λένε και πιστεύουν ότι με την εκλογή τους η Ευρώπη και η Υφήλιος θα μετατοπιστεί προς τις θέσεις τους. Ας υποθέσουμε όμως ότι προσαρμόζονται στην πραγματικότητα και καταλήγουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Πιστεύει κανείς ότι  η συμφωνία αυτή θα προβλέπει αυξήσεις, προσλήψεις στο δημόσιο, κρατικοποίηση της Ολυμπιακής, κατάργηση των μνημονιακών νόμων; Ασφαλώς όχι! Θα προβλέπει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ιδιωτικοποιήσεις. Με ποια στελέχη θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις πολιτικές; Η λάιτ εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ,  η ΔΗΜΑΡ δεν μπόρεσε να αντέξει πάνω από ένα χρόνο και αποχώρησε από την κυβέρνηση. Ας το καταλάβουμε! Με τον ένα ή άλλο τρόπο η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα σε χάος.

5. Παρουσιάσατε πριν 10 μέρες το σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη μέρα. Εμείς αυτό που έχουμε για σίγουρο είναι η επιστολή Χαρδούβελη και νέα μέτρα…

Η επόμενη μέρα για τη χώρα προυποθέτει την ομαλή μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτό σημαίνει ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξασφάλιση της ειδικής γραμμής πίστωσης για να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στις αγορές και προώθηση όλων των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων. Σας αναφέρω την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα, τη μεταρρύθμιση στο φορολογικό, στο κοινωνικό πρότυπο της χώρας, το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Παράλληλα υιοθετώντας ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που στηρίζεται στις μελέτες του ΙΟΒΕ και της McKinsey επενδύουμε σε επτά τομείς προτεραιότητας όπου θα δημιουργηθούν γρηγορότερα νέες θέσεις εργασίας. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτό παρουσιάζουμε στους πολίτες. Σε διαγωνισμό πλειοδοσίας και λαικισμού  με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνουμε. Οποιος θέλει να ακολουθήσει τους μάγους με τα δώρα ας το κάνει. Ο λογαριασμός σε αυτή την περίπτωση όμως θα έρθει σε όλους μας.

6. Και για το τέλος μία προσωπική ερώτηση. Γιατί οι πολίτες της Β’ Αθηνών να εμπιστευτούν τον Κωστή Χατζηδάκη;

Σε όλη την πορεία μου προσπάθησα να ταυτιστώ με ευρωπαικές μεταρρυθμίσεις, συγκεκριμένο έργο κα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής ήταν μία ευρωπαική μεταρρύθμιση που είχε αποτέλεσμα από το έλλειμμα των 350 εκ ευρώ τον χρόνο να εισπράττουμε τώρα 250 εκ ευρώ το χρόνο. Η εξυγίανση του ΟΣΕ οδηγεί την εταιρεία από τα ελλείμματα των 2 εκ ευρώ ημερησίως στο κατώφλι της ιδιωτικοποίησης. Στο ΕΣΠΑ από την 18η θέση δύο χρόνια πριν δύο χρόνια βρισκόμαστε πλέον στην 3η θέση. Η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων είναι η μεγαλύτερη επένδυση ύψους 2,1 δις ευρώ. Η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους δίνει ανάσα στην οικονομία και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτήν την πολιτική υπηρετώ και αυτό υπόσχομαι να συνεχίσω να κάνω. Είναι κρίμα μετά από φουρτούνες και βάσανα να αφήσουμε το καράβι να βουλιάξει μέσα στο λιμάνι. Τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί.

 

– Δείτε τη συνέντευξη στο site ysterografa.gr

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο