Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

H κυβέρνηση παλεύει για να γυρίσει την χώρα εκεί όπου ήταν το 2014 – ομιλία στη Γ.Σ του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση στη κυβέρνηση σχετικά με την οικονομικής της πολιτική εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Λάρισα.

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε πως «η κυβέρνηση παλεύει για να γυρίσει την χώρα εκεί όπου ήταν το 2014», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση αφού ταλαιπωρήθηκε και η ίδια και ταλαιπώρησε την χώρα με τις δοξασίες της, πάτησε ευτυχώς φρένο το καλοκαίρι του 2015 ακριβώς πριν από τον γκρεμό, αφότου όμως είχε ξανά βυθίσει τη χώρα στην ύφεση στην ανασφάλεια και σε μια πιο βαθιά κρίση».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση σε όλους τομείς δεν έχει να επιδείξει κάτι θετικό.

«Εξ ου και παρίσταται η ανάγκη να υιοθετούνται ολοένα και σκληρότερα μέτρα τα οποία υπερβαίνουν το 3ο μνημόνιο, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα τα νέα επώδυνα μέτρα που θα υιοθετηθούν με το αφορολόγητο και τη μείωση των συντάξεων. Επίσης έχουμε ακόμα δύο επώδυνες εξελίξεις τις οποίες θα τις έχουμε ακόμα και αν καταφέρει η χώρα να βγει στις αγορές το 2017. Η μια είναι ότι θα έχουν τον SSM στις ελληνικές τράπεζες να κάνει κουμάντο για 35 χρόνια, πράγμα που συμφωνήθηκε μετά την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση της οποίας είχε προηγηθεί η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη. Και η δεύτερη επώδυνη εξέλιξη ήταν η εκχώρηση του 80% της δημόσιας περιουσίας για 98 χρόνια στο υπερταμείο», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ξεπέρασμα της κρίσης επεσήμανε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις και ουσιαστική στροφή στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης είπε πως το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει μεγάλες επενδύσεις, επισημαίνοντας πως, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, για μια πενταετία η χώρα χρειάζεται επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟΝ  ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Κυρίες και κύριοι,

Καθώς η οικονομία μας παλεύει να δημιουργήσει τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, έχουμε δυστυχώς μια κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων υπονομεύει διαρκώς τις προοπτικές αυτές.

Αφού ταλαιπωρήθηκε –και ταλαιπώρησε και τη χώρα- με την προσκόλλησή της σε δοξασίες περασμένων δεκαετιών, κατάφερε να φρενάρει λίγο πριν τον γκρεμό, το καλοκαίρι του 2015, αφ’ ότου όμως είχε ξαναβυθίσει τη χώρα στην ύφεση και είχε φορτώσει μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες.

Και έτσι, εν έτει 2017, έχουμε μια κυβέρνηση που παλεύει να μας γυρίσει στο 2014! Δηλαδή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε έξοδο στις αγορές, και στην απουσία capital controls. Ακόμα, όμως, και η επιστροφή στο 2014 δεν είναι καθόλου δεδομένη. Στο μόνο που τα καταφέρνει, άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση είναι η υπερφορολόγηση. Κάτι για το οποίο καυχιέται, μάλιστα, επανειλημμένως. Περηφανεύεται, δηλαδή, για τους παραπάνω φόρους, οι οποίοι οδηγούν σε μεγαλύτερα αδιέξοδα νοικοκυριά και επιχειρήσεις!

Παντού αλλού, αντί να μας πηγαίνει μπροστά, μας πηγαίνει πίσω: στην ανάπτυξη, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό, πληρώνοντας το τίμημα της αναξιοπιστίας της και της αναποτελεσματικότητάς της, αναγκάζεται να παίρνει συνεχώς νέα μέτρα, πέρα και από τις προβλέψεις του 3ου Μνημονίου.

o   Θυμηθείτε την παραχώρηση της εποπτείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον SSM για 35 χρόνια, δηλαδή για όσο διαρκεί το δάνειο που σύναψε η Ελλάδα.

o   Θυμηθείτε τη δέσμευση της περιουσίας του δημοσίου για 100 χρόνια μέσω του Υπερταμείου.

o   Θυμηθείτε τα νέα επώδυνα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει ελπίδα για τη χώρα όσο η οικονομία συνεχίζει να μένει όμηρος των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ. Το καλύτερο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε με μια τέτοια πορεία είναι να μείνουμε περήφανα στο περιθώριο, χωρίς προοπτική.

Η έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει ούτε με ευχολόγια βασισμένα σε ιδεοληψίες, ούτε με επικοινωνιακά τρικ, ούτε με μαγικές συνταγές.

Η έξοδος από την κρίση θα έρθει όταν κάνουμε μια αποφασιστική στροφή στην επιχειρηματικότητα και στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Και αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια ιδεοληψία, ούτε με κάποιου είδους αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Έχει να κάνει με την πραγματικότητα στη χώρα μας, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα στοιχεία.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις που υπολογίζονται από πολλές και διαφορετικές μελέτες σε περίπου 100 δισ. € την επόμενη πενταετία. Αυτά τα χρήματα το δημόσιο, απλούστατα, δεν τα διαθέτει ούτε κατά προσέγγιση!

Ολόκληρο το ΕΣΠΑ, άλλωστε, ανέρχεται στα 20 δισ. €, ενώ οι απευθείας επιχορηγήσεις από τον επενδυτικό νόμο φτάνουν μόνο στα 500 εκατομμύρια.

Σήμερα βλέπουμε, δυστυχώς, ότι οι επενδύσεις έχουν πέσει σε χαμηλό εικοσαετίας, κάτι που συνδέεται άμεσα με την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

1.      Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, λοιπόν, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να μπει η οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης.

2.      Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού τομέα, ώστε να ξεκινήσουν οι τράπεζες να διοχετεύουν και πάλι ρευστότητα στην οικονομία και να αποκτήσουν οι υγιείς επιχειρήσεις πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε δραστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, όπου έχουμε σχεδόν το παγκόσμιο ρεκόρ αυτή τη στιγμή. Η Ν.Δ. έχει καταθέσει από τον περασμένο Οκτώβριο λεπτομερή πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση κινήτρων αλλά και κυρώσεων στις τράπεζες και στα τραπεζικά στελέχη, σε περίπτωση που καθυστερούν την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Δυστυχώς, το πρόβλημα έχει οξυνθεί την τελευταία διετία, μετά από τη σταθεροποίηση που είχαμε το 2014, ενώ παρατηρείται – όπως προανέφερα – μια έξαρση του προβλήματος τους πρώτους μήνες του 2017.

3.      Το τρίτο βήμα για την ανάκαμψη είναι η στήριξη των ιδιωτικοποιήσεων που εξασφαλίζουν την εισροή σημαντικών πόρων, ενώ παράλληλα κινητοποιούν διαφορ

Μετάβαση στο περιεχόμενο