Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η αύξηση των μισθών θα έρθει μέσω της ανάπτυξης – συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”

Η Νέα Δημοκρατία κινείται με στόχο την αυτοδυναμία για να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, δηλώνει στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζει ότι η αύξηση των μισθών δεν διατάσσεται, αλλά θα έρθει με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

– Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε αριθμούς δίπλα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του: 500.000 νέες θέσεις εργασίας, αύξηση κατώτατου μισθού κατά 7.5%, κλπ. Η ΝΔ για ποια πράγματα δεσμεύεται συγκεκριμένα;

Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να μιλήσει για ένα εκατομμύριο και δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τα υποσχόταν όλα αυτά με μεγάλη ευκολία όταν ερχόταν στην εξουσία -με το περίφημο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που έγινε κουρελόχαρτο-, σιγά μην δεν τα υποσχεθεί τώρα που ξέρει ότι φεύγει από την εξουσία! Οι νέες δουλειές όμως δεν δημιουργούνται από τον αέρα τον κοπανιστό, δημιουργούνται μέσα από νέες επενδύσεις. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη -με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ελληνικού- ότι είναι ενάντια στις επενδύσεις και στην ιδιωτική πρωτοβουλία γενικότερα.

Σε αντίθεση με τις ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Δημοκρατία λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητες μας είναι να μειώσουμε: Τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τον φόρο των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% -για να δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση-, και το εισαγωγικό φορολογικό κλιμάκιο στο 9% για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, ένα μέτρο που θα δώσει σημαντική ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

Ειδικά σε σχέση με τους εργαζόμενους έχουμε σημειώσει, ότι θέλουμε διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με τη μέση αύξηση των αποδοχών. Και προσθέτουμε και κάτι άλλο, οι αυξήσεις στους μισθούς δεν διατάσσονται. Έρχονται με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι εργαζόμενοι που το έχουν καταλάβει αυτό, εμπιστεύονται στην πλειοψηφία τους τη Νέα Δημοκρατία.

– Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το Δημόσιο τελευταία. Θα μειώσει η ΝΔ ως κυβέρνηση τους συμβασιούχους και κατά πόσο; Θα κλείσει ή θα καταργήσει κρατικές δομές;  

Σεβόμαστε το Σύνταγμά μας τόσο ως προς τους μόνιμους, όσο και ως προς του συμβασιούχους. Αυτή άλλωστε είναι η υποχρέωση των ελληνικών κομμάτων. Στη Νέα Δημοκρατία θέλουμε ένα Δημόσιο που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των πολιτών και θα συμβάλει στην προσπάθεια της οικονομίας μας να μπει σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης, δημιουργώντας οφέλη για όλους τους Έλληνες. Με νέες, ποιοτικές δουλειές για όλους τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει ξεκάθαρα για στοχοθεσία στις δημόσιες υπηρεσίες, για αξιολόγηση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων και για σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι ένας σύγχρονος Ευρωπαϊκός δρόμος, τον οποίο είμαι βέβαιος ότι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων αγκαλιάζει.

Να προσθέσω, επίσης, κάτι άλλο. Ας γίνει κατανοητό ότι το δημόσιο μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, αν υπάρχει μια λειτουργούσα οικονόμια. Ένας ιδιωτικός τομέας δηλαδή, που παράγει και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στο να αυξηθεί η πίτα και να βρεθούν με υγιή τρόπο φορολογικά έσοδα. Η πολιτική λοιπόν της Νέας Δημοκρατίας που στηρίζει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, έρχεται να στηρίξει στην πράξη και τον δημόσιο τομέα.

– Η κυβέρνηση κάνει λόγο για επιστροφή στην κανονικότητα. Εσείς αν αναλάβετε την εξουσία στις 7 Ιουλίου θα μιλήσετε για “καμμένη γη”;

Η χώρα μας έχει το αρνητικό πρωτάθλημα στην αύξηση των φόρων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ από το 2015 μέχρι σήμερα. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στις επενδύσεις -και μάλιστα με πτωτική τάση. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 1/3 των εργαζομένων αμείβεται με 320 ευρώ καθαρά. Παράλληλα, η χώρα μας, με υπογραφή του κ. Τσίπρα, έχει δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, έχει παραχωρήσει την εποπτεία των τραπεζών μας στον SSM για 35 χρόνια, ενώ το Υπερταμείο θα είναι εδώ μέχρι το 2115. Αν όλα αυτά η κυβέρνηση τα θεωρεί «κανονικότητα», θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Και είμαι βέβαιος πως διαφωνούν και οι περισσότεροι συμπολίτες μας.

Στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε αυταπάτες για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, έχουμε ωστόσο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά έχουμε λάβει και την απόφαση να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να αλλάξει σελίδα. Ήδη, οι εξελίξεις στο χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα δείχνουν ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μία πιθανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευνοική συγκυρία, έτσι ώστε με μια κυβέρνηση άξιων και αποφασισμένων υπουργών να γίνουν πράξη οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην πατρίδα μας.

– Αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, υπάρχει το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης και επαναληπτικών εκλογών;

Ο στόχος είναι να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και η όποια αυτοδυναμία είναι το μέσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι, και αυτοδυναμία να έχουμε, εμείς θα επιδιώξουμε συνεργασίες για να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι η χώρα μας δίνει τη μάχη με ενότητα και διδαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.

Είμαι ασιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα και θεωρώ, φυσικά, απολύτως παράλογο, μετά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, η χώρα να παραδοθεί σε ακυβερνησία. Δεν θα το επιτρέψουν οι Έλληνες να συμβεί.

– Οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, Ευάγγελος Βενιζέλος και Σταύρος Θεοδωράκης, θα μπορούσαν να έχουν ρόλο σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Δεν θα ήθελα να σταθώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει μια πολιτική ενότητας, διεύρυνσης και αξιοκρατίας. Θα απευθυνθούμε και πέραν του στενού κομματικού μας χώρου για να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση ικανών Ελλήνων που πιστεύουν στην Ευρώπη και στην κοινή λογική. Μια κυβέρνηση Εθνική Ελλάδος, που θα παλέψει για να γίνει πραγματικότητα μια νέα, φωτεινή Ελλάδα.

– Υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, όπως υπονόησε στο πρόσφατο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης;

Δεν μπορώ να κάνω εικασίες. Έτσι και αλλιώς, χρειάζεται σοβαρότητα από όλες τις πλευρές. Ανοιχτοί δίαυλοι, από τη μια πλευρά, με την Άγκυρα και ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας, από τη άλλη.

– Διεκδικείτε  τον σταυρό  των πολιτών   στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Ποιο είναι το βασικό μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;

Βρίσκομαι στην Νέα Δημοκρατία από 18 χρονών. Προσπάθησα πάντα να την τιμώ με τη δημόσια παρουσία μου. Και αγωνίστηκα για πολιτική με αξίες.

Πάλεψα για να δυναμώσω τις ιδέες της ελευθερίας στη χώρα μας. Προσπάθησα να λύσω προβλήματα που βάλτωναν για χρόνια (Ολυμπιακή, ΟΣΕ, μια σειρά από προβλήματα της αγοράς). Επιχείρησα να προωθήσω πολιτικές που φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στον πυρήνα της Ευρώπης. Συνάντησα αντιδράσεις, αλλά δεν υπολόγισα το κόστος.

Στην ίδια πορεία είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω και σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας. Το ίδιο σταθερά και με τις ίδιες αξίες. Διότι αυτό που μετράει είναι η πίστη στις αξίες σου και το αποτέλεσμα. Για όλους. Και ιδίως για τη νεώτερη γενιά που πρέπει να μεγαλώσει σε μια Ελλάδα δυνατή και περήφανη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο