Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Η αλήθεια και η ευθύνη τα όπλα μας στην κάλπη”. Συνέντευξη του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Deal News και στην Βάσω Ασμανίδου.

1. Το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ μετά τις εμφανίσεις των αρχηγών στη ΔΕΘ αντί να μειωθεί, αυξήθηκε. Γιατί οι πολίτες, αυτή τη φορά, δεν πείθονται από το διακύβευμα των εκλογών, όπως το έθεσε ο Κ. Καραμανλής;Δίνουμε μία δύσκολη μάχη. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν τομείς στους οποίους έπρεπε να προχωρήσουμε με πιο γρήγορο βηματισμό. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν συμπεριφορές που πλήγωσαν το φιλότιμο των ψηφοφόρων μας. Κάνουμε την αυτοκριτική μας, αλλά παράλληλα μιλάμε και για το έργο μας. Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια έγινα πολλά και σημαντικά. Προχωρήσαμε –παρά τις αντιδράσεις- στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, προχωρήσαμε στις στρατηγικές συμμαχίες για τον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ, κάναμε ουσιαστική παρέμβαση στο ασφαλιστικό, πετύχαμε την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής, αλλά και της Ολυμπιακής, που είχα προσωπικά την ευθύνη. Σε κάθε μας προσπάθεια, βρίσκαμε απέναντί μας την αντιπολίτευση. Κριτικάροντας όχι επειδή δεν προχωρούσαμε γρήγορα, αλλά επειδή είχαμε το θάρρος να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά. Αυτήν την διαφορά τονίζουμε στην προεκλογική μας εκστρατεία. Δεν φοβόμαστε την σύγκριση. Απέναντί μας έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ που σε κάθε μεταρρύθμιση ήταν προσκολλημένο στην αδράνεια και στο χθες. Ένα ΠΑΣΟΚ που έλεγε όχι σε όλα. Ένα ΠΑΣΟΚ που σε μία δύσκολη περίοδο για όλους, ακολουθεί τον δρόμο των παροχών. Όσο πιο πολύ οδεύουμε στην κάλπη τόσο η διαφορά αυτή θα φαίνεται στους πολίτες .

2. Μήπως είναι «βαρύ» να ζητάτε από τους πολίτες να σας ξαναψηφίσουν, «προσφέροντας» δυο χρόνια ακόμη τουλάχιστον μεγάλης οικονομικής στενότητας και θυσιών;


Η χώρα δεν μπορεί να ζει με πολιτικές παραισθήσεις. Δεν τιμά κανέναν μας να υποστηρίζεται δημοσίως από τη μία ότι η χώρα είναι στο χείλος της καταστροφής και από την άλλη ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η υπερψήφιση των Αϊ-Βασίληδων δεν είναι χωρίς κόστος. Η Ελλάδα, καθώς περνούν τα χρόνια, προχωρεί προς τα μπρος. Πληθαίνουν οι πολίτες που είναι έτοιμοι να σκεφτούν όπως άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες σε πιο προηγμένα κράτη. Επενδύουμε στους πολίτες που θέλουν την αλήθεια. Στηριζόμαστε σε αυτούς που θέλουν τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς. Η αλήθεια έχει μεγάλη δύναμη. Κι αυτό είναι το πλεονέκτημά μας σε αυτές τις εκλογές.

3. Ανατρέπεται το κλίμα στο χρόνο που απομένει μέχρι τις κάλπες και πώς;

Ως μεταπτυχιακός φοιτητής στην Αγγλία το 1992 έζησα μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές ανατροπές όπου όλες οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls έδειχναν τους συντηρητικούς να χάνουν τις εκλογές και τελικά τις κέρδισαν. Το 2002 συνέβη κάτι παρόμοιο στη Γερμανία, με τον Σρέντερ να ανατρέπει όλες τις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Θυμηθείτε τί συνέβη στην Ισπανία το 2004, όταν το σκηνικό ανατράπηκε τέσσερεις μόλις μέρες πριν τις εκλογές, παρότι ο Αθνάρ προηγείτο σ’όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι πολιτικοί είναι για να διαμορφώνουν τις εξελίξεις και όχι για να τις σχολιάζουν.

4. Πολλοί, ακόμη και από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι είστε ο πιο παραγωγικός πετυχημένος υπουργός αυτής της κυβέρνησης, όμως η θητεία σας ενδεχομένως να διακοπεί πολύ γρηγορότερα από ό,τι θα κρινόταν από τις κάλπες. Τελικά μήπως δικαιώνονται
όσοι επέμεναν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της;

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρχαν διιστάμενες απόψεις. Όμως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πληρέστερη εικόνα από όλους μας και από την στιγμή που πάρθηκε η απόφαση αυτή μπήκαμε όπως είδατε όλοι στην μάχη για την νίκη. Θα πρέπει όμως εδώ να τονίσουμε και κάτι άλλο. Με την απόφασή του αυτή ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν είναι ένας άνθρωπος γαντζωμένος στην καρέκλα του. Εξήγησε τα πράγματα όπως έχουν και αποφάσισε όπως σας είπα να πει την δύσκολη αλήθεια πριν από τις εκλογές. Να πει πράγματα δημοσίως που οι περισσότεροι πολίτες συζητούν κατ’ ιδίαν. Αυτό από μόνο του συνιστά μία μεγάλη πολιτική ανατροπή στην πολιτική μας παράδοση.5. Τα ψηφοδέλτιά σας είναι … «πεντακάθαρα» ή υπάρχουν ακόμη «σκιές»; Πολλοί επίσης μιλούν και για αδικίες.

Υπήρξαν σίγουρα συμπεριφορές που πλήγωσαν τους ψηφοφόρους μας. Δεν θα κάνω τον εισαγγελέα της παράταξης. Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει δημόσια την αυτοκριτική του παίρνοντας στους ώμους του ευθύνες που δεν του ανήκουν. Πήρε επίσης δύσκολες αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια. Από την επαφή που έχω με τους πολίτες της Β’ Αθηνών θέλω να πω ότι το αίτημα για εσωτερική κάθαρση ήταν καθολικό. Σε αυτές τις εκλογές προχωράμε με ειλικρίνεια και με αλήθεια. Απλά να θυμίσω ότι απέναντί μας έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ που μέχρι τώρα δεν έχει πει τίποτα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, για το σκάνδαλο των όπλων.

6. Η επιτυχής αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής είχε την προσωπική σας σφραγίδα. Αν το ΠΑΣΟΚ κυβερνήσει τη χώρα μετά τις εκλογές, φοβάστε ότι οι κόποι σας μπορεί να πάνε και χαμένοι;

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για την Ολυμπιακή είναι ένα μνημείο σύγχυσης και αοριστολογίας. Να θυμίσω ότι η Ολυμπιακή ήταν επί δεκαετίες μια ζημιογόνα επιχείρηση που στοίχιζε 1 εκατ. ευρώ την ημέρα στους Έλληνες φορολογούμενους. Δώσαμε λύση στο πρόβλημα αυτό μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που απέτυχε τέσσερις φορές να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία, μας κατήγγειλε γιατί καταφέραμε να την ιδιωτικοποιήσουμε εμείς! Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στις 13/9 στη Θεσσαλονίκη δήλωνε για την Ολυμπιακή: «εμείς έχουμε προτείνει τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού φορέα και τη συμμετοχή του δημοσίου στην Ολυμπιακή». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, την επόμενη μέρα, δήλωνε σε ιδιωτικό ραδιόφωνο ότι «η απάντηση είναι όχι. Δε σκοπεύει (το ΠΑΣΟΚ) να βάλει την Ολυμπιακή κάτω από τον κρατικό έλεγχο, εκτός πια αν υπάρξουνε, τι να σας πω, έκτακτες συνθήκες». Τι από τα δύο ισχύει; Ας ξεκαθαρίσουν την θέση τους. Θέλουν μία νέα υγιή Ολυμπιακή ή θέλουν επιστροφή στο παρελθόν των χρεών και των ελλειμμάτων;

7. Ποιος κέρδισε στο ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών;

Αναμφίβολα ο Πρωθυπουργός. Όχι μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας και στα ηγετικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε επίπεδο ουσίας της πολιτικής και στην γνώση των θεμάτων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φανέρωσε την αδυναμία του να απαντήσει στα ερωτήματα του Καραμανλή για μία σειρά θεμάτων όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η εκτροπή του Αχελώου. Προσπαθούσε να είναι ευχάριστος, αντιμετωπίζοντας την κρίση με παροχές όταν δηλώνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα! Το debate έδειξε ξεκάθαρα στους πολίτες τους δρόμους που έχουν να διαλέξουν: τον δρόμο της σοβαρότητας, της ευθύνης και της αλήθειας ή τον δρόμο των εύκολων λύσεων, των μαγικών συνταγών; Τους Αι Βασίληδες της πολιτικής τους έχει πληρώσει ακριβά ο τόπος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο