“Η αποχή ειίναι ανοχή! Ανοχή σ’ αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς”, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης, στην τελετή έναρξης του Μοντέλου της Βουλής των Ελλήνων που έγινε στην Παλαιά Βουλή.
Χαιρετισμός Κωστή Χατζηδάκη στην Τελετή Έναρξης του Μοντέλου της Βουλής των Ελλήνων 2018
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Παλαιά Βουλή και να σας συγχαρώ για τη συμμετοχή σας στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2018. Συγχαρητήρια αξίζει επίσης και ο (εκπαιδευτικός μη-κερδοσκοπικός) οργανισμός Άφιξις, ο οποίος διοργανώνει αυτό το σημαντικό εγχείρημα και φέτος.
Και λέω πως είναι σημαντικό γιατί η εξοικείωση με την νομοθετική διαδικασία της Βουλής των Ελλήνων είναι κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας στον τόπο μας.
Και αφορά όλους τους πολίτες, όχι μόνο αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική ζωή.
Διότι όσο οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες παραμένουν κάτι τεχνοκρατικό και αποκομμένο από την καθημερινή ζωή, οι συμπολίτες μας, και οι ιδιαίτερα οι νέοι, θα αισθάνονται όλο και πιο αποξενωμένοι από τα κοινά.
Κάτι που βλέπουμε, δυστυχώς, να συμβαίνει, κρίνοντας από τα μεγάλα ποσοστά αποχής στη χώρα μας, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα στους νέους.
Ωστόσο η αποχή είναι ανοχή! Ανοχή απέναντι σε όλα τα αρνητικά φαινόμενα του σήμερα. Ανοχή απέναντι σε όσους, με τη δική σας αποχή θα μπορούν να αποφασίζουν χωρίς εσάς για εσάς!
Δεν ισχυρίζομαι, φυσικά, ότι ο κοινοβουλευτισμός στη χώρα μας είναι τέλειος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα.
Διότι η ισοπέδωση και η λογική «έλα μωρέ, όλοι το ίδιο είναι» οδηγεί σε απαράδεκτες απλουστεύσεις. Και ενισχύει πρωτίστως τα άκρα και όσους εμφανίζονται με μαγικές και ψεύτικες συνταγές, όπως έχουμε δει στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι επίσης τα ευρήματα ερευνών που δείχνουν πως οι νέοι στη Δύση θεωρούν όλο και λιγότερο σημαντική την ύπαρξη ενός δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα τους. Ίσως γιατί δεν έχουν βιώσει στο πετσί τους τα απολυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα.
Σίγουρα δεν είναι όλα τέλεια σε μια δημοκρατία. Όπως έχει πει, όμως, και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, «η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, αν εξαιρέσουμε όλα τα υπόλοιπα»!
Για αυτό αντί να απορρίψουμε τη Δημοκρατία, ο στόχος μας οφείλει να είναι να τη βελτιώσουμε. Και στην προσπάθεια αυτή πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο νέοι άνθρωποι σαν εσάς. Με φρέσκα μυαλά και καινοτόμες ιδέες.
Άνθρωποι σαν εσάς είναι που θα μας βοηθήσουν να γυρίσουμε την πλάτη στις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Να σπάσουμε προκαταλήψεις δεκαετιών. Και να προχωρήσουμε μπροστά με γνώμονα την κοινή λογική, τις καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Είδαμε πού μας έφτασε ο λαϊκισμός και η διχαστική προσέγγιση στον δημόσιο διάλογο. Ήρθε ο καιρός να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Εύχομαι, λοιπόν, οι εμπειρίες που θα αποκομίσετε αυτές τις μέρες να είναι πολύτιμες και να αποτελέσουν εφόδιο για το μέλλον, καθώς και το ερέθισμα για ένα βήμα παραπέρα.
Για εσάς τους ίδιους, αλλά και για την πατρίδα μας.