Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Κράτους προϋπόθεση για τις μεταρρυθμίσεις – ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής

“Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του Κράτους αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εφαρμοστεί η οποιαδήποτε σοβαρή μεταρρύθμιση σε αυτή τη χώρα”, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής με θέμα : “Γνωρίζοντας την Οικονομία – Διαλύοντας τους Μύθους”.
“Η σχέση μεταξύ των δυο”, συνέχισε,  “έχει κλονιστεί σε τέτοιο βαθμό που να μιλάμε πλέον για την ανάγκη ενός συνολικού restart. Για εμένα προσωπικά αποτελεί δε την μεγαλύτερη και δυσκολότερη μεταρρύθμιση. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει το Κράτος να κάνει την πρώτη κίνηση και να εκπέμψει μηνύματα σταθερότητας αλλά και σεβασμού στον πολίτη”.

Χαιρετισμός Κωστή Χατζηδάκη

στην Εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής

Διάλογοι Πολιτών Επιμορφωτικές συναντήσεις – συζητήσεις 

Πρώτος Κύκλος : Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός

«Γνωρίζοντας την Οικονομία – Διαλύοντας τους Μύθους»

(29.3.2017)

Κυρία Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι

        Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, την Πρόεδρο και το Διοικητικό του Συμβούλιο, για την πρόσκληση να εκπροσωπήσω σήμερα την Νέα Δημοκρατία σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, στην πρώτη εκδήλωση του νέου επιμορφωτικού προγράμματος «Διάλογοι Πολιτών».

        Βρίσκω τον τίτλο του προγράμματος ιδιαίτερα επίκαιρο αλλά και βασικό ζητούμενο για την εποχή μας. Γιατί ο διάλογος μεταξύ μας, πέρα και πάνω από ιδεολογικές αγκυλώσεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να βγούμε από το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Σκεφτείτε μονάχα πόσο κόστισε για τον τόπο η έλλειψη σοβαρού διαλόγου. Πόσο πληρώσαμε την αντικατάσταση της συνεννόησης από τον λαϊκισμό και την χωρίς δεύτερη σκέψη απόρριψη της γνώμης του άλλου. Πόσο ακόμη και σήμερα αφήνουμε διχαστικές λογικές να δηλητηριάζουν την δημόσια ζωή αλλά και την ίδια την κοινή γνώμη.

        Οι Διάλογοι πολιτών καλούνται να εστιάσουν στην ιδιότητα του πολίτη στην σύγχρονη εποχή. Καλούνται να αναδείξουν όχι μόνο τα δικαιώματα του κάθε πολίτη ξεχωριστά αλλά και τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Μπορεί στην χώρα μας να ξεχνάμε πολλές φορές τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην κοινωνία, το περιβάλλον, τις επόμενες γενιές. Είναι όμως εξίσου σημαντικές όσο και τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε. Γιατί αν ακυρώνουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο σύνολο αυτομάτως ακυρώνουμε και τα δικαιώματα μας, μετατρέποντας ένα κράτος σε failed state και μια κοινωνία σε ατομικές οντότητες που η κάθε μια στο τέλος ενδιαφέρεται μόνο για το προσωπικό της συμφέρον.

        Η σημερινή εκδήλωση έχει τίτλο «Γνωρίζοντας την Οικονομία- Διαλύοντας του Μύθους». Πράγματι είναι πολλοί οι μύθοι. Το πεδίο της Οικονομίας τα τελευταία χρόνια υπήρξε αναμφισβήτητα τα προνομιακό πεδίο όσων ήθελαν να κατακλίσουν την καθημερινότητα του πολίτη με συστηματικά ψεύδη και άκρατο λαϊκισμό. Υπήρξε πεδίο δόξης λαμπρόν για όποιον είχε ταλέντο στην κατασκευή εξωγενών εχθρών και εικονικών απειλών. Υπήρξαν δε πολλοί αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία των πολιτών να κατανοήσουν σύνθετες και νεόφερτες οικονομικές έννοιες και πάνω σε αυτήν την αδυναμία έχτισαν πολιτικές καριέρες ή κερδοσκόπησαν εις βάρος της χώρας. Τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν χρειάζεται, νομίζω, να τα απαριθμήσω.

        Αυτή η ανάγκη για κατανόηση βασικών οικονομικών μεγεθών που καθορίζουν την καθημερινότητα μας είναι επιτακτική αλλά και αναγκαία για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην σύγχρονη πολύπλοκη πραγματικότητα. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ασκούν κριτική στις κυβερνήσεις για τις σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων και τις αδικίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί.  Έχουν όμως και υποχρέωση να κατανοήσουν την οικονομική πραγματικότητα και τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα που επηρεάζουν άμεσα τόσο την εφαρμογή της πολιτικής όσο και την ίδια τους την καθημερινότητα. Όπως επίσης είναι και υποχρέωση της Πολιτείας να μην τραβάει καθημερινά το χαλί κάτω από τα πόδια του πολίτη. Να μην μετακινεί συνεχώς το τέρμα σε ζητήματα όπως το φορολογικό καθεστώς, οι κανόνες στις τραπεζικές συναλλαγές και το εμπόριο, το ασφαλιστικό κλπ. Ο λεγόμενος «οικονομικός αναλφαβητισμός» πρέπει να εξαλειφθεί όπως κάποτε εξαλείφθηκε και ο πραγματικός αναλφαβητισμός. Φυσικά, κανείς δεν λέει να γίνουμε όλοι νομπελίστες στα Οικονομικά. Οφείλουμε όμως να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τον μύθο από την αλήθεια. Θα είναι μια ήττα του λαϊκισμού αλλά και μια νίκη του κάθε πολίτη ξεχωριστά να κατανοήσει όσους όρους και μεγέθη καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ζωή του, την εργασία του, την περιουσία του, το μέλλον των παιδιών του.

          Μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ως υπεύθυνος για την σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος, θα ήθελα να τονίσω πως πρώτιστο ζητούμενο για εμάς αποτελεί η ανάδειξη της σημασίας του πολίτη για το πολιτικό και οικονομικό μας σύστημα αλλά και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του Κράτους. Για εμάς αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εφαρμοστεί η οποιαδήποτε σοβαρή μεταρρύθμιση σε αυτή τη χώρα. Η σχέση μεταξύ των δυο έχει κλονιστεί σε τέτοιο βαθμό που να μιλάμε πλέον για την ανάγκη ενός συνολικού restart. Για εμένα προσωπικά αποτελεί δε την μεγαλύτερη και δυσκολότερη μεταρρύθμιση. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει το Κράτος να κάνει την πρώτη κίνηση και να εκπέμψει μηνύματα σταθερότητας αλλά και σεβασμού στον πολίτη. Αυτή η σχέση θα πάρει χρόνο για να αποκατασταθεί. Θα γίνει όμως πάνω σε στέρεες βάσεις. Αρκεί οι πολίτες να κατανοήσουν πως μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν αποτελεί εχθρό για τα δικαιώματα μας αλλά τρόπος διασφάλισης τους. Οι υποχρεώσεις του πολίτη απέναντι στο κράτος δεν είναι αναγκαστικά μια αδικία που «με έναν νόμο και με ένα άρθρο» θα τα διαγράψει ένας «πεφωτισμένος ηγέτης» αλλά τρόπος επιβίωσης της ίδιας της κοινωνίας. Αυτές ακριβώς τις λεπτές γραμμές έρχονται να φωτίσουν οι επιμορφωτικές εκδηλώσεις «Διάλογοι Πολιτών». Την ανάγκη για υπεύθυνους πολίτες μέσα σε ένα πλαίσιο ευνομίας και σταθερότητας που το διασφαλίζει ένα σοβαρό κράτος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω π&omeg

Μετάβαση στο περιεχόμενο