Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο – συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι και προς το συμφέρον του τόπου, των Ελληνίδων και των Ελλήνων, να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση», τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνει ότι «η χώρα σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να κυβερνηθεί από κυβερνήσεις μειοψηφίας … χρειάζεται πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα», επισημαίνοντας πως η ΝΔ είναι έτοιμη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της άμεσα. «Η χώρα μας δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο και το οφείλουμε στους πολίτες να είμαστε σε ετοιμότητα από την πρώτη μέρα», τονίζει.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής του Βόρειου Τομέα Β΄ Αθηνών δηλώνει πως προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης στην περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα είναι η μείωση των φόρων. «Για μας η μείωση της φορολογίας είναι το κλειδί για να ανακουφίσουμε τους Έλληνες στην καθημερινότητά τους, αλλά και για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα -ιδιαίτερα τη μικρομεσαία-, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία μας και να δημιουργηθούν μαζικά νέες ποιοτικές δουλειές».

Επίσης, αναφέρεται με έμφαση και στο θέμα της ασφάλειας. «Οι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε άλλο με το μπάχαλο του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε άλλο με το δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος για την αστυνόμευση “να κάνετε ότι κοιμάστε”», υπογραμμίζει ενώ λέει πως «η ΝΔ με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε μια ανανέωση με ποιότητα».

Επιπλέον μιλά για το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας.

  Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στον Νίκο Αρμένη για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

      Κύριε Χατζηδάκη μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Μπορεί να λέτε ότι δεν προδικάζετε το αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα μιλάτε αναλυτικά για την επόμενη ημέρα. Είστε προφανώς σίγουροι ότι θα κερδίσετε;

Θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους μου αν σας έλεγα ότι δεν είμαστε αισιόδοξοι για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θεωρούμε κάτι δεδομένο. Οι εκλογές είναι πάντα μια μάχη και μέχρι τελευταία στιγμή θα δουλέψουμε σκληρά για να μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας το σχέδιό μας για την Ελλάδα της δημιουργίας και των ευκαιριών για όλους. Για αυτό μιλάμε αναλυτικά, με βάση το πρόγραμμά μας, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε άμεσα. Η χώρα μας δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο και το οφείλουμε στους πολίτες να είμαστε σε ετοιμότητα από την πρώτη μέρα.

      Εφόσον είστε και στις εθνικές εκλογές πρώτο κόμμα, εκτιμάτε ότι θα πετύχετε και το στόχο της αυτοδυναμίας;

Οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και ότι αυτό περνάει μέσα από μια ισχυρή κυβέρνηση. Άρα δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας να έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Είναι και προς το συμφέρον του τόπου. Των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Για αυτό και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την ιδέα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, όπως αφήνει να εννοηθεί το ΚΙΝΑΛ που μιλάει για ψήφο ανοχής ενδεχομένως. Η χώρα σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να κυβερνηθεί από κυβερνήσεις μειοψηφίας. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάρει ισχυρή εντολή γιατί η χώρα μας χρειάζεται πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

      Πώς βλέπετε τη δυναμική που αναπτύσσουν μικρότερα κόμματα, όπως αυτά του κ. Βελόπουλου και του κ. Βαρουφάκη; Και επίσης πόσα κόμματα εκτιμάτε ότι θα μπουν τελικά στη Βουλή;

Κατά τη διάρκεια της κρίσης εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν πολλά κόμματα. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις για επί μέρους εκλογικές επιδόσεις. Θέλω, όμως, να πω το εξής: Αν υπάρχει κάτι που διδαχθήκαμε από την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο λαϊκισμός και οι πολιτικές σαπουνόφουσκες δεν προσφέρουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Για αυτό και πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν να βάλουν τη χώρα μας στον δρόμο της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας. Δεν μπορούμε να παίζουμε άλλο με το μέλλον των οικογενειών μας και της πατρίδας μας. Σταθερή κυβέρνηση σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα.

      Στην περίπτωση που αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας, ποια θα είναι πρώτη σας προτεραιότητα;

Η μείωση των φόρων. Η υπερφορολόγηση είναι σήμερα θηλιά στον λαιμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Δυστυχώς, την τελευταία τετραετία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με τους πιο αδύναμους να σηκώνουν, μάλιστα, το μεγαλύτερο βάρος. Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική για τον τόπο μας αν συνεχίσουμε έτσι. Για μας η μείωση της φορολογίας είναι το κλειδί για να ανακουφίσουμε τους Έλληνες στην καθημερινότητά τους, αλλά και για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα -ιδιαίτερα τη μικρομεσαία-, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία μας και να δημιουργηθούν μαζικά νέες ποιοτικές δουλειές.

Αν μου δίνατε και μια ακόμα επιλογή, θα σας μιλούσα για την ανάγκη αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης. Οι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε άλλο με το μπάχαλο του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε άλλο με το δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος για την αστυνόμευση «να κάνετε ότι κοιμάστε».

      Τι θα λέγατε στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους οι οποίοι ωστόσο θεωρούν ότι ψήφος στη ΝΔ σημαίνει πισωγύρισμα;

Η Νέα Δημοκρατία -όπως όλα τα κόμματα άλλωστε- δεν είναι ένα κόμμα αλάθητο. Είναι, όμως, ένα κόμμα που στις κρίσιμες στιγμές της χώρας βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη, ότι το εκτιμούν οι Έλληνες ψηφοφόροι, καθώς η παράταξή μας έμεινε όρθια μετά από 10 χρόνια κρίσης, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ υπέστη μεγάλες φθορές και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να κατρακυλάει. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε μια ανανέωση με ποιότητα. Και αναφέρομαι στα στελέχη μας, στην οργάνωση του κόμματος, αλλά και στις προγραμματικές μας θέσεις, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με βάση τις πιο σύγχρονες καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας και από τα λάθη των άλλων και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να πάει μπροστά με σοβαρότητα και σκληρή δουλειά.

      Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι στα σχέδιά του είναι να συγκροτήσει ένα μικρό Υπουργικό Συμβούλιο. Εσείς και ως αντιπρόεδρος της ΝΔ, να υποθέσουμε ότι θα είστε σίγουρα μέλος της επόμενης κυβέρνησης αν και εφόσον κερδίσετε τις εκλογές;

Αυτή είναι απόφαση του πρωθυπουργού, όχι δική μου. Εγώ αυτό για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι θα συνεχίσω να μάχομαι για το αύριο της Ελλάδας με βάση τις αξίες που υπερασπίζομαι εδώ και χρόνια από όπου και αν έχω περάσει -από τη ΔΑΠ, την ΟΝΝΕΔ, την Ευρωβουλή, από διάφορα υπουργεία. Αναφέρομαι στην ελευθερία, την αξιοκρατία, την Ευρώπη, την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα. Πιστεύω σε μια πολιτική με έργο και με αποτέλεσμα. Μια πολιτική με αξίες.

      Θέλω και τη θέση σας για τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα και την αντίδραση της ΕΕ.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας με τις επιχειρούμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα του ενδεχομένου κυρώσεων ήδη από τον περασμένο Μάιο και την Τετάρτη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις. Είδαμε επίσης τις προηγούμενες ημέρες τον -ανθέλληνα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- κύριο Βέμπερ, τον υποψήφιο του ΕΛΚ (στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μιλάει πρώτος για κυρώσεις, ενώ όλοι οι ηγέτες του ΕΛΚ καταδίκασαν τις τουρκικές δραστηριότητες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι δεν θα γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και είναι δεδομένο πως αν οι προκλήσεις συνεχιστούν, οφείλουν να επιβληθούν κυρώσεις. Παράλληλα, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και να ενισχυθούν όσο περισσότερο γίνεται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο