Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η χώρα έχει γυρίσει πολύ πιο πίσω από το 2014 – ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017

“Η χώρα έχει γυρίσει πολύ πιο πίσω από το 2014. Και με μεγάλο κόστος στην καμπούρα της οικονομίας”, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, ως εισηγητής της ΝΔ,  στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2017.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη, εισηγητή της ΝΔ,

στην Ολομέλεια της Βουλής,

για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017

 • Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο είπε ότι έχει την άνεση να μιλάει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες διότι εκπλήρωσε όλες τις υποσχέσεις του.

o   Είναι προφανές, μετά από αυτό, ότι έχει καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

o   Είναι πασίδηλο ότι ο κατώτατος μισθός ανέβηκε στα 751 ευρώ.

o   Είναι ολοφάνερο ότι δόθηκε πίσω η 13η σύνταξη.

 • Με την ίδια λογική –δηλαδή τη λογική του να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι- είναι αδιαμφισβήτητο ότι με αυτόν τον προϋπολογισμό η χώρα κάνει αναπτυξιακό άλμα, οδηγείται σε μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο και αντιμετωπίζει το ζήτημα του χρέους!
 • Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας.
 • Επειδή, όμως, όλοι απευθυνόμαστε σήμερα στους Έλληνες πολίτες, εγώ θα αναφερθώ σε γεγονότα, τα οποία όπως έχει πει και ο Μιτεράν είναι ξεροκέφαλα. Και θα ήθελα οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ να μου πουν τις επόμενες μέρες τι θεωρούν ανακριβές.
 • Ξεκινάω με μια δήλωση:
 • «Πολλές μεταρρυθμίσεις πήγαν πίσω, η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση και φτάσαμε στο τρίτο πρόγραμμα. Τώρα είμαστε και πάλι σε τέλμα. Αν το 2015 η χώρα είχε συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα είχαμε εξοικονομήσει πολύ χρόνο και χρήμα». [ΕΓΓΡΑΦΟ 1] (Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM)
 • Συνεχίζω με μια δεύτερη:
 • «Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας απ’ ότι θα ήταν απαραίτητο αν οι μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί». [ΕΓΓΡΑΦΟ 2] (Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)
 • Αν εξακολουθείτε να αμφιβάλλετε, μπορείτε να δείτε και πρόσφατη δημοσκόπηση, στην οποία το 77% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το 2016 ήταν για τους ίδιους χειρότερο από ότι ήταν το 2015. Σε όλες, δε, τις δημοσκοπήσεις, όπου τίθεται σχετικό ερώτημα, η απάντηση είναι ότι τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα σε σχέση με 2 χρόνια πίσω.
 • Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, εσείς μπορεί να είστε ικανοποιημένοι, άλλα η χώρα είναι πολύ πιο πίσω από το 2014.

o   Το 2014 που αποφασίσατε να ρίξετε την προηγούμενη τρισκατάρατη κυβέρνηση η χώρα είχε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα. Σήμερα έχει ένα καθεστώς capital controls, τα οποία τα οποία επιβλήθηκαν μετά την ηρωική διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμά και προβλέπεται να παραμείνουν και το 2017.

o   Το 2014 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ήταν 173 δις ευρώ. Σήμερα είναι μόνο 133 δις ευρώ.

o   Το 2014 η χώρα είχε ανάπτυξη 0,8%, και οι προβλέψεις της Κομισιόν έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Αντ’ αυτού είχαμε ύφεση -0,2% to 2015 και -0,3% το 2016.

 • Σήμερα τι επιδιώκετε; Να ξαναγυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014, και να βγει με τις πατερίτσες της ποσοτικής χαλάρωσης –και μακάρι να το καταφέρετε- δοκιμαστικά στις αγορές, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014!
 • Ξέρετε τι συμπεραίνω; Ότι εσείς, τελικά, είστε οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου! Διότι επιδιώκετε να μας γυρίσετε εκεί που μας είχαν πάει πριν 3 χρόνια! Και δεν βλέπω, μάλιστα, να τα καταφέρνετε.

Χρέος

 • Τώρα έχουμε νέους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Δεν τα παραγνωρίζω, φυσικά. Πρέπει, ωστόσο, να μην κοροϊδεύουμε τους Έλληνες πολίτες.
 • Τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν, σε καμία περίπτωση, σε ονομαστική μείωση του χρέους. Όσα οφείλαμε, αυτά θα εξακολουθήσουμε να οφείλουμε. Πρόκειται, απλώς, για μια παρέμβαση που οδηγεί σε τροποποίηση επί τα βελτίω του σεναρίου του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2060.
 • Και σε αντιστάθμισμα για αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε [ΕΓΓΡΑΦΟ 2Α] χθες στο Eurogroupνα διατηρήσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, όχι στο 2% όπως έλεγε, αλλά στο 3,5% του ΑΕΠ, και μάλιστα μεσοπρόθεσμα! Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν 3 δις. παραπάνω μέτρα κάθε χρόνο. Μέτρα που δεν ήταν στον ορίζοντα 2 χρόνια πριν. Μέτρα για τα οποία, μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υπάρξει ένας μόνιμος κόφτης που να τα εξασφαλίσει!
 • Κοντολογίς, μικρής κλίμακας παρέμβαση για το χρέος με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό. Κι ακόμα χειρότερα, κυβερνητικοί πανηγυρισμοί ενώ παρατείνονται τα μνημόνια, η επιτροπεία και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος!
 • Επιδιώκατε ελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρατε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση!

PSI

 • Δεν αντέχω, όμως, να μην αναφερθώ στις δικές σας αντιδράσεις για την ελάφρυνση του χρέους που είχε γίνει μέσω του PSIτου Μαρτίου του 12, αλλά και την επαναγορά χρέους του Δεκεμβρίου του 12.
 • Ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο εκείνη την περίοδο , αλλά και μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε χαρακτηρίσει τις ρυθμίσεις εκείνες «εγκληματικές». Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερασπίστηκε εκείνες τις ρυθμίσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλά ακόμα περισσότερο, στον ίδιο τον προϋπολογισμό για τον οποίο συζητάμε σήμερα αναφέρεται επί λέξει: [ΕΓΓΡΑΦΟ 2B]

«Οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, μετά το 2012, διαμορφώνονται στα επίπεδα των 5,5, με 6 δις. ευρώ, μειωμένες το 2013 κατά 50% περίπου σε σχέση με το 2012. […] Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση του ύψους του δημοσίου χρέους μετά την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) του Μαρτίου του 2012 και την επαναγορά του Δεκεμβρίου 2012»

 • Ρυθμίσεις, δηλαδή, που με βάση τον ίδιο τον προϋ&p
Μετάβαση στο περιεχόμενο