Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η ΔΕΗ έχει μια πληγή που πρέπει να επουλώσουμε – συνέντευξη στην εφημερίδα RealNews

 

Για το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ μιλά στην πρώτη του συνέντευξη ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κωστής Χατζηδάκης. Ξεκαθαρίζει στη Realnews πως δεν τίθεται θέμα στρατηγικού επενδυτή αυτή τη στιγμή, αφού δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδιαφέρον στην αγορά. Είναι προφανές ότι κανένας δεν θέλει να γίνει διαχειριστής των ζημιών της ΔΕΗ, οι οποίες, πέρυσι μόνο, έφτασαν τα 900 εκατ. Ευρώ, αναφέρει συγκεκριμένα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο Κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει πως το σχέδιο για τη ΔΕΗ θα χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία για το συμφέρον των καταναλωτών και των εργαζομένων της και, φυσικά, το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

  1. Είστε ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών; Περιμένατε να φτάσει τόσο ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Φυσικά και είμαι ικανοποιημένος. Το ζήτημα όμως, δεν είναι αν είμαστε εμείς στη Νέα Δημοκρατία ικανοποιημένοι. Αλλά πώς θα πάει η χώρα μπροστά. Με ταχύτητα, αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και σεμνότητα. Και αυτή την κατεύθυνση μας έδειξαν οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές, κάνοντας ξεκάθαρη τη βούλησή τους να πάμε όλοι μαζί και με ενότητα μπροστά. Ώστε να ξαναγίνει η Ελλάδα μια χώρα φωτεινή. Με ισχυρή ανάπτυξη, πολλές και καλές νέες δουλειές και, βεβαίως, περισσότερη ασφάλεια. Δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο βασικός πυλώνας της αντιπολίτευσης. Ή ότι κάποιοι από εμάς περίμεναν το ποσοστό του να είναι και λίγο μικρότερο. Ωστόσο, οι πολίτες επέλεξαν το δικό μας πρόγραμμα με διαφορά 8,5 μονάδων. Επέλεξαν μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και, μάλιστα, με αυτοδυναμία -κάτι που είχε να συμβεί για μία δεκαετία και η Νέα Δημοκρατία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο που είχε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 1981. Θα πετύχουμε! Γιατί θα εργαστούμε σεμνά και αποτελεσματικά!

  1. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα οι εξωκοινοβουλευτικοί έφτασαν τους 21 υπουργούς. Τι λέτε;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ένα ισχυρό πολιτικό στίγμα. Κάτι που είναι απαραίτητο σε κάθε κυβερνητικό σχήμα που θέλει να έχει ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή όμως, η χώρα και οι πολίτες περιμένουν από εμάς άμεσα αποτελέσματα. Και για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε ανάγκη και από καταξιωμένους ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενό τους. Η παρουσία ενός σημαντικού αριθμού εξωκοινοβουλευτικών υπουργών στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργεί μία καλή μίξη μεταξύ πολιτικών και τεχνοκρατών, και υπηρετεί αυτήν ακριβώς τη στόχευση.

  1. Με την καυτή πατάτα της ΔΕΗ έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε; Θα προχώρησετε στο παλαιό σχέδιο της πώλησης της μικρής ΔΕΗ; 

Όπως είπα και μετά τη συνάντησή μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΗ, επιδιώκουμε ένα σχέδιο σωτηρίας. Ένα σχέδιο σωτηρίας για τους υπαλλήλους και για την επιχείρηση. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας. Η ΔΕΗ έχει φτάσει, δυστυχώς, στο παρά πέντε. Είχαμε την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή που μας είπε ουσιαστικά ότι η επιχείρηση θα έχει άμεσα προβλήματα ρευστότητας στους επόμενους μήνες. Και αυτή η έκθεση έχει ήδη δημοσιευθεί από τον Απρίλιο. Είχαμε και τα μπλακ άουτ που ζήσαμε στο κέντρο της Αθήνας αυτή την εβδομάδα. Η ΔΕΗ έχει μια πληγή που πρέπει να επουλώσουμε επειγόντως. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή σε μία εβδομάδα, θα μιλήσουμε με σαφήνεια για το πώς θα το κάνουμε αυτό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν τίθεται θέμα στρατηγικού επενδυτή αυτή τη στιγμή. Καθώς δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδιαφέρον στην αγορά. Είναι προφανές ότι κανένας δεν θέλει να γίνει διαχειριστής των ζημιών της ΔΕΗ, οι οποίες, πέρυσι μόνο, έφτασαν τα 900εκ. ευρώ.

  1. Σχεδιάζετε αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο πλαίσιο της σωτηρίας της επιχείρησης; Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ ασκούσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια πλευρά, συμφώνησε να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% στο 50% χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Και από την άλλη, όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει η μετοχή το 90% της αξίας της στο Χρηματιστήριο, αποφάσισε ουσιαστικά να δώσει την καυτή πατάτα σε εμάς. Για αυτό μιλάμε για ένα σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης και των εργαζομένων. Που θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να μην θιγούν οι καταναλωτές ρεύματος. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές παράμετροι στο σχέδιο αυτό. Όπως, για παράδειγμα, η συντονισμένη προσπάθεια που πρέπει να γίνει να μαζευτούν τα χρεωστούμενα της επιχείρησης -διότι έφτασε να της χρωστάνε σχεδόν 3 δις- με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με παράλληλη προστασία των αδύναμων νοικοκυριών. Όπως και με την αναδιοργάνωση της επιχείρησης με την υιοθέτηση ενός καινούριου business plan. Το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ θα χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία για το συμφέρον των καταναλωτών και των εργαζομένων της και, φυσικά, το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

  1. Η Κομισιόν υπολογίζει ότι θα έχουμε απόκλιση από το στόχο του πλεονάσματος. Θα κάνετε περικοπές για το καλύψετε; Και αν ναι, που θα τις κάνετε;

Οι υπολογισμοί της Κομισιόν βασίζονται σε μία στατική ανάλυση της κατάστασης πριν από τις εκλογές. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και τη δυναμική των πραγμάτων. Όλο το διάστημα από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, οι αγορές και οι επενδυτές έχουν αντιδράσει θετικά απέναντι στην πολιτική αλλαγή που πρεσβεύουμε. Αυτή η αλλαγή κλίματος, η θετική ψυχολογία που δημιουργείται γύρω από τις προοπτικές της Ελλάδας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί το “συμπιεσμένο ελατήριο” της οικονομίας, για το οποίο έχουν μιλήσει αριστεροί και δεξιοί οικονομολόγοι. Το ελατήριο δεν είχε ως τώρα εκτιναχθεί, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούσε ως βαρίδι για τους επενδυτές και τις αγορές. Υπολογίζουμε, λοιπόν, πως οι όποιες αποκλίσεις από το στόχο του πλεονάσματος, θα εξισορροπηθούν από το θετικό αντίκτυπο που προκαλεί στην οικονομία ο σχηματισμός μια σοβαρής και ευρωπαϊκής κυβέρνησης που είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, αλλά και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο. Ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της χαμένης εμπιστοσύνης για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.

  1. Μια από τις προτεραιότητες σας είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να μην γίνουν οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική. Δεν έχετε τις απαραίτητες 200 ψήφους όμως ούτε με το ΚΙΝΑΛ. Βλέπετε άλλους πιθανούς συμμάχους στη Βουλή ή μήπως υπάρχει άλλος τρόπος για να αλλάξει ο νόμος; 

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι προαπαιτούμενο για την πολιτική σταθερότητα. Η οποία, με τη σειρά της, είναι βασική προϋπόθεση για τις επενδύσεις, για την ανάπτυξη, για τις πολλές και καλές νέες δουλειές που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

  1. Αυτή την εβδομάδα είχαμε τη φυσική καταστροφή που συνέβη στην Χαλκιδική. Καταλαβαίνω ότι είστε κυβέρνηση λίγων ημερών. Ήσασταν όμως έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε;

Η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε αμέσως. Υπήρξε ταχύτητα στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων. Για το ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος ασχολήθηκα ο ίδιος. Έτσι, πήρα προσωπικά τηλέφωνο όλους τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς της χώρας για να δούμε αν υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ώστε να σταλούν επειγόντως εκεί και να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες και να βρεθεί μια προσωρινή λύση. Βρέθηκαν εξαιρετικά λίγα, καθώς τα υπάρχοντα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη χρησιμοποιούνται στην Κρήτη και στην Σαντορίνη. Διότι η κατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, όπως πολλές φορές είχαμε προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα, είναι οριακή. Αντιλαμβάνεστε ότι ήμασταν δύο ημερών κυβέρνηση, ήμουν δύο ημερών υπουργός και έπρεπε να συνεργαστώ με ανθρώπους που δεν γνώριζα στις διοικήσεις. Παρόλα αυτά, τρέξαμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες μπορούσαμε να τρέξουμε. Και κάναμε τα πάντα μέσα στο πλαίσιο του δυνατού. Με ταχύτητα προφανώς, γιατί εκεί υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής που έπρεπε να σκεφτούμε. Αλλά, βεβαίως, έχοντας ως πρώτιστο μέλημά μας την ασφάλεια των πολιτών και λειτουργώντας μακριά από επιπολαιότητες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο