ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή. Ακόμη και οι προτάσεις που κάναμε το 2017 δεν ξέρω ποια ισχύ θα έχουν όταν η σημερινή κυβέρνηση παραδώσει τη σκυτάλη. Διότι η φθοροποιός πορεία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς». Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συμπόσιο του Hellenic Association for Energy Economics.
«Η Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Χατζηδάκης, «έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όμως, όπως εξελίσσεται το πράγμα, ισχύει το “κάθε φέτος και χειρότερα”. Προτάσεις που ίσχυαν το 2015 δεν ισχύουν καθόλου σήμερα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, σήμερα να βρεθεί αμέσως στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την επιλογή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η σωτηρία της ΔΕΗ είναι ο πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αφού υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα ο κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας της εταιρείας, τάχθηκε υπέρ της προστασίας των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και αυστηρής αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΝΔ δεν υποτιμά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων, έκανε λόγο, ωστόσο, για έγκλημα που οφείλεται σε κυβερνητικές, πολιτικές αποφάσεις.
Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στο 4th Annual Symposium του Hellenic Association for Energy Economics
Greetings ladies and gentlemen. I would like to thank the organizers of the 4th Annual Symposium for the invitation to speak to you today. I also wish to congratulate the Hellenic Association for Energy Economics for all the work it has done since it was founded in 2015.
I am sure that everyone here realizes that the energy sector needs to be a central part of the discussion for Greece’s future. Τhis issue has, of course, many dimensions -economic, geostrategic, but also social- which are all very important for our country. On that note, I would like to continue in Greek, and I hope that is not an inconvenience for the foreign attendees present here today.
Η πρώτη διάσταση, λοιπόν, του ζητήματος της ενέργειας, αφορά, φυσικά, στην οικονομία. Η ενέργεια, άλλωστε, έχει αναγνωριστεί στις μελέτες του ΙΟΒΕ και της McKinsey ως ένας από τους 9 κλάδους με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική στην Ελλάδα.
Η δεύτερη διάσταση είναι η γεωστρατηγική και έχει να κάνει με τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον. Με τη δυνατότητά της να γίνει ενεργειακό σταυροδρόμι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, η ενέργεια σχετίζεται με ένα μέρος της ίδιας της πορείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικά με τρία ζητήματα: την απελευθέρωση αγορών, την ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Μια ακόμα διάσταση αφορά στον τρόπο με τον οποίο η ενέργεια στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό συνδέεται πρωτίστως με το ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
Μια τελευταία -αλλά ίσως η περισσότερο σημαντική- διάσταση η οποία αναδείχθηκε, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, αφορά ένα ζήτημα με αίσθηση επείγοντος. Αναφέρομαι στο πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το πρόβλημα της ΔΕΗ αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
- ΔΕΗ:
- Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ernst & Young, η ΔΕΗ κατέγραψε πέρυσι ζημίες 903,7 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια ευρώ τη μέρα. Στη συγκεκριμένη έκθεση τονίζεται, επί λέξει, η «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».
Φυσικά, ο λόγος που η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να πάει από το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε προταθεί επί Νέας Δημοκρατίας, στο μοντέλο της «μισής ΔΕΗ», δηλαδή σε μια συμφωνία να χάσει η ΔΕΗ τους μισούς πελάτες της χωρίς κανένα αντάλλαγμα!
- Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ. Δυστυχώς, όμως, όπως εξελίσσεται το πράγμα, ισχύει το «κάθε φέτος και χειρότερα». Προτάσεις που ίσχυαν το 2015 δεν ισχύουν καθόλου σήμερα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, σήμερα να βρεθεί αμέσως στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με την επιλογή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή. Ακόμη και οι προτάσεις που κάναμε το 2017 δεν ξέρω ποια ισχύ θα έχουν όταν η σημερινή κυβέρνηση παραδώσει τη σκυτάλη. Διότι η φθοροποιός πορεία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
- Εν πάση περιπτώσει, εμείς είχαμε σημειώσει ότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η ΔΕΗ στη σημερινή συγκυρία είναι η άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου έλλειψης ρευστότητας. Μια προσπάθεια, δηλαδή, για την άντληση των απαραιτήτων κεφαλαίων, προκειμένου η εταιρία να διασωθεί και να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία είχε μιλήσει από τότε για προστασία των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και για αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
- Απαραίτητη επίσης, θεωρούσαμε και θεωρούμε τη διαμόρφωση νέας διοικητικής δομής για να μπορέσει η εταιρεία να ξεκλειδώσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσει τις ικανότητες του ανθρωπίνου δυναμικού της.
- Και, φυσικά, είχαμε μιλήσει από τότε για την ανάγκη πώλησης κάποιων μονάδων στο πλαίσιο της εξεύρεσης μιας λύσης για τη ΔΕΗ. Μόνο που το ζήτημα έχει εξελιχθεί με έναν τρόπο απολύτως αρνητικό. Οι λιγνιτικές μονάδες -που ορισμένοι τις θεωρούσαν «πετράδια»- δεν έγινε κατορθωτό να πωληθούν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Και σε δεύτερη φάση, η προσπάθεια συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει ελάχιστο όριο για την τιμή πώλησης. Όλο αυτό είναι ενδεικτικό της απαξίωσης της ΔΕΗ. Πράγμα που, άλλωστε, αποτυπώνεται και στην πορεία της μετοχής της, η οποία έχει χάσει περίπου το 90% της αξίας της από το 2015. Σωτηρία, λοιπόν, της ΔΕΗ, είναι ο πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας.
- Προτεραιότητά μας επίσης αποτελεί η ουσιαστική απελευθέρωση και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Σήμερα έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα κρατικής συγκέντρωσης που χαρακτηρίζεται από αδιαφανείς διαδικασίες, συντεχνιακά συμφέροντα και υπέρογκo κόστος. Κάτι που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση οφείλουμε να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ζητήματα σχετικά με την κατάργηση των μονοπωλιακών πρακτικών και την ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών όπως η ΡΑΕ, την οποία η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει επανειλημμένως. Στόχος οφείλει να είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
- Στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουμε επίσης την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή την παραχώρηση του 66% σε στρατηγικό επενδυτή, με όλες τις προβλέψεις για τον αναγκαίο έλεγχο του δημοσίου. Η κυβέρνηση προβάλλει τη δικαιολογία ότι ο ΑΔΜΗΕ διαχειρίζεται τα δίκτυα και κατά συνέπεια είναι κάτι που δεν μπορεί να παραχωρηθεί, όμως δεν είχε το ίδιο πρόβλημα με τον ΔΕΣΦΑ που είναι το ίδιο πράγμα! Σεβόμαστε, φυσικά, την επένδυση που έχει γίνει από κινεζικής πλευράς στον οργανισμό. Μιλάμε, όμως, για μια περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, για τους λόγους που μόλις εξήγησα.
- Υποδομές: Το τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι τα έργα υποδομών που μπορούν να κάνουν τη χώρα μας ενεργειακό σταυροδρόμι. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος, όντας το πλέον ανεπτυγμένο κράτος και διαθέτοντας την πιο ώριμη ενεργειακή αγορά της περιοχής.
- Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ανάγκη από μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος, θα εξασφαλίσει την ενεργειακή μας ασφάλεια, αλλά και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.
- Επίσης μιλάμε για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης ως προτεραιότητα, ώστε να σταματήσουμε να δίνουμε 800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.
- Επιπλέον, προωθούμε την ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου (IGB, νέο σχέδιο South Stream, East Med, LNG Αλεξανδρούπολης κλπ.) και τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων για τη μεγαλύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου στην περιφέρεια και τα νησιά (με την ανάπτυξη οικονομικά βιώσιμων συστημάτων Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας).
- Στον τομέα των υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση μετά από μια μεγάλη περίοδο αδράνειας, αποφάσισε να ξεπαγώσει τις διαδικασίες και να προχωρήσει σε νέους διαγωνισμούς για παραχώρηση των σχετικών οικοπέδων. Ωστόσο, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, τις οποίες πρέπει να σημειώσω. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες γεωτρήσεις -που αφορούν μόνο ένα μικρό μέρος των οικοπέδων- τοποθετούνται για το 2021-22. Και αυτό τη στιγμή, μάλιστα, που χώρες όπως η Κύπρος προχωράνε με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Εμείς μιλάμε για επιτάχυνση των διαδικασιών, για ενίσχυση της ΕΔΕΥ και για έρευνες υδρογονανθράκων σε νέα οικόπεδα, διότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Μιλώντας για την Κύπρο, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στη «διπλωματία της κανονιοφόρου» που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα τις τελευταίες μέρες. Η Τουρκία, αφού αυτό-αποκλείστηκε από τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο -διότι παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, επιμένει να κατέχει παράνομα σχεδόν 40% της Μεγαλονήσου και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία- επιχειρεί τώρα, με διάφορες προκλήσεις, να επιβάλει την παρουσία της. Είμαι βέβαιος ότι η διεθνής κοινότητα και όλοι οι ισχυροί παγκόσμιοι παίχτες θα βρεθούν απέναντι σε αυτήν την προκλητικότητα. Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους και δηλώνει απερίφραστα ότι στηρίζει -μαζί με όλες, είμαι βέβαιος, τις πολιτικές δυνάμεις- την Κυπριακή Δημοκρατία στη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
- Κυρίες και κύριοι, έχει έρθει η ώρα να ξεπεράσουμε τις παθογένειες στον κλάδο της ενέργειας και να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να απελευθερώσουμε την τεράστια αναξιοποίητη δυναμική του.
- Δεν γίνεται η ενέργεια να συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Ούτε να προκαλεί φόβους για το μέλλον της οικονομίας. Αντιθέτως, πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση στον τομέα της ενέργειας σε ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει η ενέργεια καταλύτης ανάπτυξης είναι να δώσουμε προτεραιότητα στην προσέλκυση επενδύσεων και στην υιοθέτηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών.
- Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα στον χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε όμηροι ξεπερασμένων αντιλήψεων και δογματισμών. Οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Το οφείλουμε πρώτα από όλα στην ίδια τη χώρα μας.