Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η ΔΕΗ βουλιάζει. Δεν χτυπάμε καμπανάκι, αλλά καμπάνα! – συνέντευξη τύπου μαζί με τον τομεάρχη Ενέργειας Κ. Σκρέκα

16.5 dei 2 1

“Η ΔΕΗ βουλιάζει. Δεν χτυπάμε καμπανάκι, αλλά καμπάνα!” υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον τομεάρχη Ενέργειας της ΝΔ Κώστα Σκρέκα.   

Και πρόσθεσε: “Έχουμε υποχρέωση να επισημάνουμε πόσο δραματικό είναι το πρόβλημα για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους καταναλωτές. Αρνητική εξέλιξη για τη ΔΕΗ θα είναι δραματική για τη χώρα. Ελπίζουμε ότι πρωθυπουργός και υπουργοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η πολιτική αβάσταχτης ελαφρότητας θα πληρωθεί από τους Έλληνες πολίτες και όχι από τους ίδιους”.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 

 

Σημεία Συνέντευξης Τύπου του Αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Κωστή Χατζηδάκη και Τομ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ      κ. Κ. Σκρέκα για τη ΔΕΗ

 

-Σημεία από την εισήγηση του κ. Κωστή Χατζηδάκη

 • Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΔΕΗ ζημιώνει τους καταναλωτές, ενώ την ίδια στιγμή υπονομεύει το μέλλον της ίδιας της εταιρείας και των υπαλλήλων της. Αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
 • Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2012-14 είχε προχωρήσει το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτό, το 30% της εταιρείας θα πωλείτο ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για ενίσχυση της ρευστότητας του οργανισμού, καθώς και για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ακολουθώντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ως αντιπολίτευση μας κατακεραύνωνε για αυτή τη λύση που θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και θα την έβαζε σε πορεία εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού.
 • Και τι έκανε ως κυβέρνηση; Μας πήγε από το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ στο μοντέλο της μισής ΔΕΗ, καθώς συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 95% στο 50% χωρίς κανένα αντάλλαγμα! Η ΔΕΗ, δηλαδή, είναι μια επιχείρηση που έχει στα γραφεία της στελέχη που έχουν στόχο να χάσουν πελάτες, με μηδέν ευρώ κέρδος για το κράτος και την ίδια την εταιρία! Το αποτέλεσμα είναι πως με αυτές τις μεθοδεύσεις θα διαμορφωθεί, τελικά, ένας αλλόκοτος οργανισμός, που θα έχει τους μισούς πελάτες αλλά τις ίδιες απαρχαιωμένες δομές, οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες ανισορροπίες.
 • Εντωμεταξύ, η ΔΕΗ έχει απαξιωθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Και δεν είναι μόνο ότι η μετοχή της έχει πέσει κατά 63,3% από τον Ιανουάριο του 2015. Γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ως συνέπεια της ραγδαίας αύξησης απλήρωτων λογαριασμών. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ακόμα και μικρής κλίμακας απαραίτητες επενδύσεις. Παράλληλα, η εσφαλμένη κυβερνητική επιλογή για την πώληση μικρού μεριδίου του ΑΔΜΗΕ (τα βασικά μεγάλα δίκτυα δηλαδή) επιδείνωσε το πρόβλημα της ΔΕΗ, με την ανοχή –οφείλουμε να σημειώσουμε- των δανειστών. Η ΔΕΗ εισέπραξε λιγότερα χρήματα σε σχέση με το αρχικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο επενδυτής μειοψηφίας δεν έχει λόγο να επενδύσει για την επέκταση των δικτύων, τη διασύνδεση των νησιών και, τελικά, τη μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών, καθώς η έλλειψη διασύνδεσης των νησιών επιβαρύνει τους καταναλωτές όλων των υπολοίπων περιοχών στους λογαριασμούς τους.
 • Η ίδια η κυβέρνηση, στην πράξη, αναγνωρίζει πως έχει φέρει τη ΔΕΗ σε τέτοιο σημείο απαξίωσης ώστε ο όποιος αγοραστής βρεθεί για τις λιγνιτικές μονάδες που πουλάει, αυτός είναι ενδεχόμενο να προσφέρει τίμημα χαμηλότερο του αναμενομένου. Για αυτό και με το νομοσχέδιο που έφερε πριν λίγες μέρες ανοίγει «παραθυράκι» για πώληση σε χαμηλότερο αντίτιμο, καθώς δίνει το δικαίωμα σε έναν επιπλέον ανεξάρτητο εκτιμητή να ορίσει ένα εύλογο και δίκαιο προσφερόμενο τίμημα (νόμος 4533, άρθρο 3, παράγραφός 5). Που σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι, τελικά, το τίμημα που θα εισπράξει η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες που πουλάει!
 • Ακόμη περισσότερο, η McKinsey, που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος από την ίδια τη ΔΕΗ για να καταρτίσει το νέο business plan της, υπογραμμίζει πως για να μπορέσει πλέον η ΔΕΗ να γίνει βιώσιμη εταιρεία θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε «πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η ΔΕΗ και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών».
 • Συνοψίζοντας, λοιπόν, τι αποτέλεσμα φαίνεται πως θα έχει η πολιτική της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ; Απώλεια σημαντικών εσόδων για την εταιρεία και το ελληνικό κράτος, 2000 άνθρωποι χωρίς δουλειά και υψηλότερες τιμές ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά! Μπράβο, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική του ευαισθησία! Η ΔΕΗ βουλιάζει, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και οι καταναλωτές θα πληρώσουν τη νύφη στους λογαριασμούς τους.
 • Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου έλλειψης ρευστότητας, αντλώντας τα απαραίτητα κεφάλαια για την διάσωσή της. Για αυτό και, μεταξύ των άλλων, η Νέα Δημοκρατία μιλάει για προστασία των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και για αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Απαραίτητη είναι, επίσης, η διαμόρφωση νέας διοικητικής δομής για να μπορέσει η εταιρεία να ξεκλειδώσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, αξιοποιώντας τις ικανότητες του ανθρωπίνου δυναμικού της. Στο τέλος της διαδρομής αυτής, εμείς μιλάμε ξεκάθαρα για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Ώστε η ΔΕΗ να μπορέσει να γυρίσει οριστικά σελίδα και να γίνει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική εταιρία, που θα μπορεί να εξασφαλίζει τις καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τους Έλληνες καταναλωτές.
 • Ενημερώνουμε, λοιπόν, σήμερα τους Έλληνες πολίτες ότι η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι δραματική. Ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται ως υπερασπιστής μιας δημόσιας επιχείρησης την απαξιώνει, οι καταναλωτές μπορούν να δουν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και, ακόμη περισσότερο, η επιχείρηση κινδυνεύει με κατάρρευση. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν, επιτέλους, να αναλάβουν στοιχειωδώς τις ευθύνες τους.

Σημεία εισήγησης κ. Κ. Σκρέκα

 • Η ΔΕΗ μετά τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από αναπτυξιακός πυλώνας μετατράπηκε σε συστημική απειλή για την Ελληνική Οικονομία.
 • Υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της λειτουργικής κερδοφορίας: το λειτουργικό περιθώριο κέρδους (προ φόρων, αποσβέσεων, προβλέψεων επισφαλειών και προ ΥΚΩ) από 1.453 εκ. ευρώ το 2014 κατακρημνίστηκε στα 550 εκ. ευρώ το 2017, ενώ η McKinsey για το 2022 προβλέπει μόλις 330 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο, αν διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα οι δαπάνες, δεν επαρκεί ούτε για το ⅓ του μισθοδοτικού κόστους! Σημειώνεται ότι η ίδια η ΔΕΗ προσέλαβε τη McKinsey ως σύμβουλο για να εκπονήσει το στρατηγικό της πλάνο για τα επόμενα 5 χρόνια.
 • Σήμερα 50 βουλευτές της ΝΔ καταθέτουμε ερώτηση στη Βουλή για τη ΔΕΗ, ζητώντας μεταξύ άλλων να κατατεθεί η έκθεση της McKinsey προς ενημέρωση του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού.
 • Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πανηγυρίσει για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου μπορεί να είναι ευκαιριακά καλά, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων και άρα της μεγάλης παραγωγής των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, αλλά αυτό δεν καθρεφτίζει τα θεμελιώδη προβλήματα της εταιρείας.
 • Η απαξίωση της μετοχής είναι, δυστυχώς, τραγική. Από το 2015 η αξία της έχει μειωθεί κατά 80%, κάτι που δείχνει πώς οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι έχει εξελιχθεί η πορεία της εταιρείας.
 • Ο κ. Υπουργός εθελοτυφλώντας δήλωσε ότι είναι τα ΜΜΕ που ευθύνονται για την πτώση της μετοχής τις τελευταίες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το 2017 -που τα δημοσίευσε νύχτα Παρασκευής, νομίζοντας ότι μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα- η μετοχή έπεσε κατά 25%. Κάτι που σημαίνει ότι για την πτώση της μετοχής δεν φταίνε ούτε τα ΜΜΕ ούτε η αντιπολίτευση.
 • Το κόστος για της ΔΕΗ από τη διαχείριση της Κυβέρνησης εκτιμάται μεταξύ 3,1 και 4,2 δις ευρώ.
 • Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αφήσει τη ΔΕΗ να χρεωκοπήσει. Θα θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο διάσωσης της εταιρείας. Και στη συνέχεια θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε στρατηγικό επενδυτή για τη ΔΕΗ.
 • Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Δ.Ε.Η. να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια για να σταθεί ξανά στα πόδια της και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.
 • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία: φήμη πελατολόγιο, δίκτυο διανομής (μέσω του ΑΔΜΗΕ). Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τα απαξιώνει.
Μετάβαση στο περιεχόμενο