Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η διαφορετική άποψη δεν είναι υπονόμευση – Εφημερίδα Έθνος της Κυριακής

Ας ξεκινήσουμε από τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι και να σας ζητήσω να μου πείτε νηφάλια την άποψη σας για το αν το αποτέλεσμα είναι η όχι θετικά για την Ελλάδα;
Στο Ελσίνκι έγινε ένας συμβιβασμός. Και οι συμβιβασμοί από τη φύση τους δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Στο συμβιβασμό αυτό η Ελλάδα έδωσε περισσότερα από αυτά που πήρε. Είναι ιδιαίτερα αρνητικό ότι η Τουρκία δεν μετακινήθηκε καθόλου από τις θέσεις της. Η όποια διαπραγμάτευση έλαβε χώρα μεταξύ Ελλάδας και των υπολοίπων 14 εταίρων της. Οι εταίροι μας μετακινήθηκαν κάπως από τις θέσεις τους, η Ελλάδα επίσης, η Τουρκία καθόλου. Η ”απρόσκοπτη πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση’’, όπως είχε πει και ο κ. Πάγκαλος πριν από τη σύνοδο του Ελσίνκι, μπορούσε να εξασφαλισθεί και με άλλες μεθόδους. (άρνηση της Ελλάδας να επικυρώσει την διεύρυνση προς Ανατολάς εάν την εξαιρείτο η Κύπρος). Εν πάση περιπτώσει η δήλωση που υπάρχει για την Κύπρο δεν μπορεί να εξισορροπήσει τις παραχωρήσεις που έχουν γίνει προς την Τουρκία. Είμαι σαφώς υπέρ της προσέγγισης με την Τουρκία αλλά όχι έναντι οιουδήποτε κόστους. Και όσον αφορά τον όρο ο οποίος αναφέρεται στον διάλογο και στο Δικαστήριο της Χάγης, ανεξάρτητα με το πως τοποθετείται κανένας απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα ένα είναι βέβαιο. Ότι η θέση αυτή είναι πάρα πολύ κοντά στις προτάσεις που έκανε ο Γιλμάζ ως πρωθυπουργός αμέσως μετά την κρίση στα Ίμια παρά στις προτάσεις οποιασδήποτε Ελληνικής κυβερνήσεως στο παρελθόν. Στα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο αν είναι κανείς να μιλήσει για επιτυχία ή αποτυχία περισσότερο θα πρέπει να μιλήσει για επιτυχία της Τουρκίας. Όσον αφορά τον περίφημο οδικό χάρτη χρονικά δεσμευτικές προβλέψεις δεν υπάρχουν .


Είστε ευρωβουλευτής και έχετε επίγνωση του “κλίματος” των Βρυξελλών, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι κατά τη γνώμη σας θα ήταν η θέση της Ελλάδας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια αν είχε ασκήσει βέτο για την τουρκική υποψηφιότητα.
Η Ελλάδα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τα προβλήματα με την Τουρκία είχαν ξεπερασθεί. Και αυτό ήταν το λάθος της. Προφανώς χρειάζεται προσέγγιση με την Τουρκία αλλά η προσέγγιση αυτή δεν μπορεί να υπακούσει στις κινήσεις ενός εκκρεμούς. Από την απόλυτη ψυχρότητα στην άνευ συζητήσεως “συμφιλίωση”. Αυτό που έπρεπε να επιδιώξει η Ελληνική κυβέρνηση ήταν επιτύχει μια συμφωνία με καλύτερους όρους από αυτή που επετεύχθη. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να επιδιώξει οι συζητήσεις να προχωρήσουν με πιο αργούς ρυθμούς ούτως ώστε έστω και αργότερα (π.χ στη Λισαβώνα) να ληφθεί μια απόφαση με καλύτερους όρους από αυτούς τους οποίους προσυπόγραψε τώρα.


Στη ΝΔ κορυφαία στελέχη διατύπωσαν απόψεις για το Ελσίνκι σε διαφορετικό – λίγο ως πολύ- μήκος κύματος από την επίσημη θέση του κ. Κ.Καραμανλή. Σας προβληματίζει αυτό με την έννοια ότι δυσχεραίνεται η δημόσια εικόνα του κόμματος;
Κοινός παρανομαστής όλων των δηλώσεων εκ μέρους των στελεχών της ΝΔ είναι η αποφυγή υπερβολών που έχουμε συνηθίσει από τις εκάστοτε αντιπολιτεύσεις για προδοσίες, μειοδοσίες κλπ. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να εγγραφεί στα συν των αντιδράσεων. Η απόφαση του Ελσίνκι αντιμετωπίσθηκε από τα στελέχη της ΝΔ ως συμβιβασμός. Κανείς δεν μίλησε για εθνική καταστροφή, αλλά θα ήταν παράδοξο να περιμένει κανείς την συγκεκριμένη απόφαση της οποίας οι αρνητικές πτυχές ξεδιπλώνονται πλέον κάθε μέρα να αντιμετωπισθεί ως θρίαμβος όπως επιχείρησε να μας πείσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ. Θα έλεγα ότι ο συμβιβασμός του Ελσίνκι αντιμετωπίσθηκε με περίσκεψη και υπευθυνότητα.


Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν το κόμμα σας να υπολείπεται μιας μονάδας εκεί που ήταν μπροστά έξι μονάδες. Τι έφταιξε κατά την γνώμη σας;
Είναι σαφές ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν στην ευνοϊκότερη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκοπήσεις όμως φωτογραφίζουν την στιγμή. Στις εκλογές σε κάθε περίπτωση τα πράγματα θα είναι διαφορετικά γιατί οι Έλληνες ψηφοφόροι θα έχουν μπροστά τους να κρίνουν όλη την περίοδο διακυβέρνησης. Και ενώπιον τους δεν θα έχουν μόνο το πανηγυρικό κλίμα της επίσκεψης Κλίντον, ούτε κάποια μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα της κυβέρνησης. Θα έχουν μπροστά τους και την ανεργία και τα προβλήματα της παιδείας και την αδιαφάνεια και την εγκληματικότητα και τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής τους. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι φέτος έχουμε ρεκόρ πεντηκονταετίας όσον αφορά την ανεργία, στον τομέα της εγκληματικότητας τα πράγματα ολοένα και χειροτερεύουν, και στην παιδεία κανείς δεν είναι ικανοποιημένος. Ούτε οι μαθητές ούτε οι καθηγητές ούτε οι γονείς και όπως φαίνεται ούτε το υπουργείο το οποίο αλλάζει συνέχεια αυτά τα οποία έχει θεσμοθετήσει. Όλα αυτά θα μετρήσουν. Γι’ αυτό και οι αλαζονικές θριαμβολογίες του ΠΑΣΟΚ είναι πρόωρες. Η νίκη στις εκλογές δεν είναι καθόλου δύσκολη υπόθεση για τη ΝΔ.


Αν ήσασταν Καραμανλής τι θα κάνατε για ν’ αντιστρέψετε το κλίμα;
Θα έδινα έμφαση στην επικοινωνιακή πολιτική, στην προβολή της ηγετικής ομάδας, στην αποσαφήνιση του πολιτικού μας λόγου και σε μια πιο συλλογική λειτουργία. Στην ΝΔ από το 80 και μετά κάνουμε συνεχώς το λάθος την διαφορετική γνώμη να την θεωρούμε υπονόμευση. Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι η διαφωνία, η συζήτηση και στο τέλος η σύνθεση όλων απόψεων αποτελούν δύναμη και όχι μειονέκτημα για ένα κόμμα ιδίως τις παραμονές του 2000.


Άρθρο της μεγαλύτερης εφημερίδας της παράταξης σας κάλεσε τον κ.Κ.Καραμανλή να ψηφίσει Στεφανόπουλο. Το υποστηρίζουν και ορισμένα στελέχη του κόμματος σας σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Ποια είναι η γνώμη σας;
Σήμερα αυτό που χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ο τόπος ιδίως μετά την πολύχρονη διακυβέρνηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είναι ένα νέο ξεκίνημα. Με νέους πολιτικούς που θα πιστεύουν στην πολιτική που χρειάζεται ο τόπος και θα μπορούν να συνδυάζουν την ανανέωση με την ποιότητα και το ήθος. Αυτό είναι το ζητούμενο στην πολιτική ζωή σήμερα. Η προσωπικότητα του προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα ζήτημα εκ των πραγμάτων δευτερεύων.


Εκτιμάτε ότι υπό την τρέχουσα πολιτική συγκυρία τη λύση Μητσοτάκη για την προεδρεία θα πρέπει να την ξεχάσουμε;
Ο κ.Μητσοτάκης θα ήταν μια πολύ καλή λύση για την προεδρία της Δημοκρατίας δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ έμπειρος και γνωστός διεθνώς. Ωστόσο νομίζω ότι θα έπρεπε να ερωτηθεί και ίδιος εάν ενδιαφέρεται και ίδιος για την συγκεκριμένη θέση.


Αν η ΝΔ δεν γίνει κυβέρνηση ούτε στις επόμενες εκλογές υπάρχει κατά τη γνώμη σας κίνδυνος διάσπασης;
Η ΝΔ θα δώσει την μάχη με δύναμη και αποφασιστικότητα. Με νέα στελέχη και νέες προτάσεις. Και όταν δίνεις μια μάχη με ιδέες που έχουν δικαιωθεί και με ένα ανανεωμένο και ποιοτικό στελεχιακό δυναμικό τις εκλογές αυτές δεν μπορείς να τις χάσεις. Πιστεύω πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και το μήνυμα των δημοσκοπήσεων αυτών θα αποτελέσει κίνητρο για την ΝΔ έτσι ώστε να δώσει την προεκλογική μάχη πιο αποτελεσματικά και να εξασφαλίσει τελικά την εκλογική νίκη.
Μετάβαση στο περιεχόμενο