Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η δήθεν κυβέρνηση των πολλών είναι κυβέρνηση Πολάκηδων – Συνέντευξη στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής

H προταση μομφής κατά του κ. Πολάκη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι περισσότερο μια πρόσκληση και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης εκτιμά ότι το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό για το κόμμα του και διερωτάται γιατί μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ Τσίπρας έχει έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο.

Tι σκοπεύει να καταδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφαση του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη;

Η δήλωση Πολάκη είναι μια δήλωση που αφορά σε κάτι ευρύτερο από την πολιτική. Αφορά στον πολιτισμό μας. Στην ανθρωπιά των Ελλήνων. Η πρόταση μομφής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι περισσότερο μια πρόσκληση και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό. Για μια άλλη Ελλάδα. Προσωπικά αισθάνθηκα ντροπή ως Έλληνας πολίτης όταν είδα τον πρωθυπουργό να καλύπτει απολύτως στη Βουλή τον υπουργό του και να μην επιδεικνύει ούτε τη στοιχειώδη διάθεση να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του. Αν καταλήξουμε να θεωρούμε αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές, τότε αυτή θα είναι η μεγαλύτερή μας ήττα ως χώρα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε. Πρέπει όλοι να παλέψουμε για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι επιδιώκετε να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη από τον θόρυβο, που δημιουργήθηκε για το δώρο των Χριστουγέννων. Τι απαντάτε;

Τους Έλληνες -με εξαίρεση τον στενό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ- δεν τους ενδιαφέρουν τα εκάστοτε fake news που διαδίδει η κυβέρνηση. Αντίθετα, σοκαρίστηκαν όταν ένας υπουργός -και συγκεκριμένα ο υπουργός επί θεμάτων υγείας- επιτέθηκε σε έναν συμπολίτη μας με ειδικές ανάγκες, ο οποίος, μάλιστα, έχει κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους με τη διαδρομή του και τη ζωή του. Αν θέλουμε να είμαστε μέλη μιας κοινωνίας ευρωπαϊκής και πολιτισμένης, οφείλουμε όλοι να βρεθούμε απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Ήταν ντροπή του κ. Τσίπρα ότι κάλυψε τον κ. Πολάκη. Η κυβέρνηση των ανήμπορων και των πολλών γίνεται κυβέρνηση των Πολάκηδων.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, συνδέοντας ευθέως το αποτέλεσμα τους με τις εθνικές εκλογές. Ως εκ τούτου, με ποιο αποτέλεσμα θα ήταν ικανοποιημένη η ηγεσία της ΝΔ το βράδυ της 26ης Μαίου;

Δεν μπαίνουμε στη λογική των ποσοστών. Άλλωστε, διεξάγονται τρεις εκλογικές διαδικασίες εκείνες τις μέρες (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές) και θα υπάρξει μια συνολική εκτίμηση του αποτελέσματος από όλους μας όταν θα ανοίξουν οι κάλπες. Μην έχετε, όμως, καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό για τη Νέα Δημοκρατία. Διερωτώμαι, πραγματικά, μέσα σε αυτό το κλίμα, γιατί ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο. Μόνο η αλαζονεία και η τυφλή προσκόλληση στην εξουσία δικαιολογούν αυτή του την απόφαση.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να ταυτίζει τη ΝΔ με την Ακροδεξιά. Τι απαντάτε; Μήπως η εναντίωση του κόμματος σας στη συμφωνία των Πρεσπών μετατόπισε κατά τι τη ΝΔ δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα;

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 70% των Ελλήνων, είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι ακροδεξιοί όλοι αυτοί; Είναι ακροδεξιοί όσοι δεν δέχονται μια συμφωνία που παραχωρεί στους γείτονες μας τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα;

Αυτή ήταν μια άκρως αλαζονική στάση που υιοθέτησαν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό και ήδη την πληρώνουν. Μάλιστα, θα την πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Όσο για το ότι η Νέα Δημοκρατία ρέπει, δήθεν, προς την ακροδεξιά, ιδιαίτερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό, τι να σας πω; Κάτι πρέπει να λένε και στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάρρευσή τους σε όλα τα μέτωπα. Ούτε οι ίδιοι, όμως, το πιστεύουν.

 

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι δική του κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου. Εσείς πως θα χειριστείτε το συγκεκριμένο ζήτημα; Κατά πόσον είναι ρεαλιστική η μείωση της φορολογίας η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και πιθανή μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου;

Άλλο ένα δείγμα του θράσους και του κυνισμού που χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

Τη μείωση του αφορολόγητου τη συμφώνησαν με τους δανειστές και την υπέγραψαν ο κ. Τσίπρας με τον κ. Τσακαλώτο. Στη συνέχεια την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Βγήκε τώρα ο κ. Τσίπρας και δήλωσε εκ του ασφαλούς ότι δεν θα εφαρμόσει μετά τις εκλογές τη μείωση του αφορολόγητου. Εν τω μεταξύ, έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου! Ποιόν κοροϊδεύουν επιτέλους! Η κυβέρνηση Τσίπρα ή θα καταργήσει δια νόμου τη μείωση του αφορολόγητου που ή ίδια ψήφισε ή καλύτερα ας σιωπήσει!

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε την μείωση του αφορολόγητου και θα διαπραγματευτεί την κατάργηση αυτής της μείωσης. Όμως, ως εναλλακτικό μέτρο έχουμε εξαγγείλει την εισαγωγή του φορολογικού συντελεστή του 9% που είναι ένα μέτρο το οποίο αμβλύνει σε σημαντικό βαθμό τη μείωση του αφορολογήτου. Με αυτή τη νέα κλίμακα θα επιστραφεί ένας μισθός το χρόνο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό, μετρημένο και κοστολογημένο. Η μείωση των φόρων (ΕΝΦΙΑ, νόμος νομικών προσώπων κλπ) συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση δαπανών (έχουμε ανακοινώσει τη σχετική λίστα και υπάρχει στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας) για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Παράλληλα, θα εφαρμόσουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, την υγεία κλπ, και στη συνέχεια θα συζητήσουμε με τους δανειστές μας τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Κατηγορείτε παγίως την κυβέρνηση για προσπάθεια παρεμπόδισης ή και ελέγχου του έργου της Δικαιοσύνης. Μήπως πράττουν το ίδιο στελέχη σας, που επιτίθενται σε δικαστικούς λειτουργούς στην υπόθεση της Νοvartis;

Η κυβέρνηση επιχείρησε να μετατρέψει την υπόθεση Novartis σε μια επιχείρηση σπίλωσης και εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων της. Όποιος το συνειδητοποιεί αυτό καταλαβαίνει ότι τελικά η Νέα Δημοκρατία έχει επέδειξε ψυχραιμία και θεσμική αυτοσυγκράτηση.

Τώρα το «σκάνδαλο του αιώνα» κατά τον κ. Παπαγγελόπουλο αποδεικνύεται επικοινωνιακή φούσκα. Ήδη μπήκαν 4 υποθέσεις στο αρχείο και, όπως λέγεται και γράφεται, σύντομα θα μπουν στο αρχείο άλλες 4 υποθέσεις. Έτσι θα παραμείνουν 1, το πολύ 2 υποθέσεις ακόμα ανοιχτές… για περαιτέρω έρευνα. Δηλαδή με το ζόρι συντηρείται η υπόθεση μέχρι τις εκλογές!

Αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας; Ποιο θα ήταν το καταλληλότερο σχήμα για το αύριο της χώρας; Γιατί αποκλείετε a priori τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσδοκάτε, όπως τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, να ενώσετε τους Έλληνες;

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και στην περίπτωση που είμαστε αυτοδύναμοι θα απευθυνθούμε σε όλες τις δυνάμεις που πραγματικά πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας καλώντας τους σε μια ευρύτερη συνεργασία.

Όμως ο διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα νόημα, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και εξακολουθεί να είναι αντίθετος σε αυτή την προσέγγιση. Μιλάει για τη Νέα Δημοκρατία με τον χειρότερο τρόπο και δεν έχει αφήσει ποτέ τέτοιο παράθυρο.

Επομένως, εύλογα η Νέα Δημοκρατία δεν συζητάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο