Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την οικονομία”. Συνέντευξη του ΥΠΑΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Realnews και στην Μαριάνα Πυργιώτη.

Έχετε στα χέρια σας όχι μία αλλά δύο «καυτές πατάτες» Τον σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για την
επόμενη διετία και την εγχώρια μάστιγα της ακρίβειας.


Χωρίς αμφιβολία η κατάσταση είναι σε όλη την Ευρώπη δύσκολη. Το ίδιο φυσικά και στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην πατρίδα μας έχουμε μια τάση να υπερβάλλουμε στα αρνητικά σπέρνοντας ένα κλίμα πανικού. Αυτό ειδικά στην οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν. Όμως, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που το επόμενο δύσκολο θα έχει αυξητικό ρυθμό ανάπτυξης και μάλιστα ψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία θα έχουν αρνητικό πρόσημο. Αυτό δείχνει ότι η Ελληνική οικονομία, την όποια συχνά απαξιώνουμε, έχει και αξιοπιστία και αντοχές.


Στο ζήτημα της ακρίβειας, ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από όλες εκείνες τις στρεβλώσεις που εμποδίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού. Η ελεύθερη αγορά λειτουργεί όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και όταν υπάρχει καταναλωτική συνείδηση. Σε αυτά τα δύο θα ρίξουμε το βάρος μας.


Η συνταγή άλλων οικονομιών είναι δημόσιες επενδύσεις. Με τι κεφάλαια; Με δανεικά και spread στις 350 μονάδες βάσης;


Και εμείς κάνουμε δημόσιες επενδύσεις και μάλιστα σημαντικές. Την ώρα αυτή υλοποιούνται τεράστια έργα σε όλη τη χώρα. Ολοκληρώνεται η Εγνατία, προχωρούν οι δρόμοι ανάπτυξης, διπλασιάζεται το μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα των 28 δις τονώνει την αγορά σε μία δύσκολη στιγμή. Το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο προχωρά πολύ καλύτερα σε σχέση με την εικόνα που πάει να δημιουργηθεί, είναι επίσης ένα πετυχημένο μέτρο, το οποίο τώρα εφαρμόζει η Μ. Βρετανία. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογούμε μέσω του ΕΣΠΑ, μέσα στον επόμενο δίμηνο, δύο νέα προγράμματα στήριξης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρεί μία σειρά έργων με την μέθοδο ΣΔΙΤ γιατί τα κεφάλαια του Δημοσίου δεν είναι ατελείωτα. Όπως και όλοι, έτσι κι εμείς ακολουθούμε την πολιτική που ακολουθείται σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Το δικό μας πρόβλημα και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι ο Έλληνες, είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος που κληρονομήσαμε. Αυτό μας αναγκάζει να δανειζόμαστε με υψηλότερα επιτόκια, σε σχέση με άλλες χώρες. Γι αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μία πολιτική που μπορεί να μας κάνει ευχάριστους για μερικές εβδομάδες μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνη για πολλά χρόνια.


Σας εγκαλούν για προεκλογικού τύπου παροχές με δανεικά που
θα πληρώσουμε στο μέλλον.


Να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε. Όταν κάνουμε παροχές, λένε ότι έχουν προεκλογικό χαρακτήρα. Όταν δεν κάνουμε, λένε ότι αδιαφορούμε για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πολιτική μας έχει δύο προτεραιότητες. Από τη μία να θωρακίσουμε την οικονομία σε περίοδο κρίσης, να τονώσουμε την ανάπτυξη, να προστατεύσουμε τα δημοσιονομικά μας. Και από την άλλη, να στηρίζουμε τις πιο ευπαθείς ομάδες, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους. Τα μέτρα μας αυτούς ενισχύουν, όπως είναι υποχρέωση και καθήκον μας.


Όμως, ποιος ακριβώς είναι αυτός που μας εγκαλεί; Το ΠΑΣΟΚ που πριν λίγες εβδομάδες έταξε «λαγούς με πετραχήλια», συνολικού ύψους 4,9 δις ευρώ; Αυτά που υποσχέθηκε ο κύριος Παπανδρέου κοστίζουν όσο το 2% του ΑΕΠ! Ποιον κοροϊδεύει; Η πολιτική του «Τσοβόλα δώστα όλα», σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία, μόνο ως φάρσα μπορεί να ακουστεί.


Ακόμα περισσότερο όμως θέλω να υπογραμμίσω κάτι. Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν. Και η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την οικονομία. Η κυβέρνηση ετοιμάζει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην ΕΕ και θα αποτυπώνει αυτό που ήδη σημείωσα: ότι δηλαδή σε σοβαρές κρίσεις χρειάζεται σοβαρή και εθνικά υπεύθυνη διαχείριση. Η οικονομία δεν είναι για να παίζουμε.


Η Ελλάδα παραμένει μια κατεξοχήν αφιλόξενη χώρα για επενδύσεις. Από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά ως το μη εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και το φορολογικό σύστημα που αλλάζει μαζί με τις κυβερνήσεις.


Οι επενδύσεις πράγματι χρειάζονται ένα σταθερό περιβάλλον, κυρίως όμως σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η θέση μας στην παγκόσμια κατάσταση ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί. Αν θέλουμε να την ενισχύσουμε περαιτέρω πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στον θεσμικό, τεχνολογικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας. Να αναδείξουμε τομείς όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων, γιατί η εξειδίκευση στις μέρες μας είναι αναγκαία. Να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, όπως κάνουμε με πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα για νέους, γυναίκες, ανέργους, κλπ. Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην κοινωνία της γνώσης, κάτι που προϋποθέτει ανοιχτά Πανεπιστήμια και συνολικά μια Παιδεία με σύγχρονη αντίληψη. Και φυσικά, να προχωρήσουμε γρηγορότερα στην απλούστευση διαδικασιών που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί μια επένδυση στη χώρα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και ειδικά στον τομέα της απλούστευσης διαδικασιών έχουν γίνει σημαντικά βήματα.


Δώστε μου ένα πρακτικό παράδειγμα αλλαγής ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις.


Θα σας δώσω δυο, μόνο από το δικό μου Υπουργείο. Το πρώτο είναι η δυνατότητα που δίνουμε στους επενδυτές για σύσταση εταιρειών σε μία μέρα. Το σχετικό νομοσχέδιο που προωθούμε αναβαθμίζει όλη τη διαδικασία σύστασης όλων των ειδών κεφαλαιουχικών εταιρειών. Το δεύτερο είναι οι ταχύτατες διαδικασίες και τα κίνητρα που θεσμοθετήσαμε για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Είναι ένα σημαντικό θέμα που σχετίζεται όχι μόνο με τις επενδύσεις, αλλά και με το περιβάλλον, την πράσινη ενέργεια, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας.


Η ακρίβεια αποδείχτηκε εφτάψυχη. Ούτε τα 41 μέτρα του προκατόχου σας ούτε οι έλεγχοι ούτε η επιτροπή ανταγωνισμού. Τι σκοπεύετε να κάνετε;


Η ακρίβεια θα παραμένει εφτάψυχη όσο δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και όσο δεν αναπτύσσεται έντονη καταναλωτική συνείδηση. Ο στόχος μας θα είναι ακριβώς αυτό. Να διαλύσουμε όλες εκείνες τις στρεβλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση καταναλωτικής συνείδησης. Βασική μας προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να χτυπηθεί η δράση των καρτέλ και να αυξηθεί η πληροφόρηση προς τους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να συγκρίνουν πριν επιλέξουν. Γι’ αυτό προετοιμάζουμε με κατευθύνσεις που έδωσα στους συνεργάτες μου, ειδικό νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει και ενισχύσει το θεσμικό οπλοστάσιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Δεν συμφωνώ πάντως με την άποψη ότι
τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα δεν έχουν αποδώσει. Με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης πριν ένα μήνα, έχουν μειωθεί οι τιμές σε 1500 προϊόντα, έχουν ανακληθεί οι ανατιμήσεις, μετά από κοστολογικούς ελέγχους σε 3310 προϊόντα, ενώ έχουν υποβληθεί και μεγάλα πρόστιμα για παράνομες αυξήσεις.Γίνονται βήματα, τα οποία θα επιταχυνθούν, αλλά σίγουρα η ακρίβεια δεν καταπολεμάται με θεατρικές παραστάσεις στις λαϊκές και πρακτικές περασμένων 10ετιών.


Πέρα από κάποιες ακόμη πωλήσεις πακέτων μετοχών όπως του ΟΤΕ και ολοκλήρωση ήδη δρομολογημένων μεγάλων έργων, ποια μεγάλη κίνηση για την ανάπτυξη έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ;


Πολλές σημαντικές κινήσεις. Είναι καταρχάς το Εθνικό Χωροταξικό. Πλέον καθένας γνωρίζει τι μπορεί να κάνει και που και αυτό τερματίζει πολλές γραφειοκρατικές και μη δυσκολίες που εμπόδιζαν τις επενδύσεις στη χώρα. Είναι οι συμφωνίες στο χώρο της ενέργειας. Είναι οι μεταρρυθμίσεις στην Ολυμπιακή – η οποία πιστεύω ότι θα πάει καλά, παρά τα όσα επιπόλαια ακούγονται από διάφορους – και τον ΟΣΕ, οι οποίες περιορίζουν τεράστια ελλείμματα, που πλέον μπορούν να δοθούν σε αναπτυξιακές δράσεις. Είναι η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Μεταφορών. Το έργο αυτό φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως στις νέες τεχνολογίες και έχει ύψος 2,1 εκ. ευρώ. Δρομολογούντα
επίσης τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα για την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.


Έχουν γίνει πάρα πολλά κυρία Πυργιώτη. Συχνά όμως στη δημόσια συζήτηση επικρατεί η μικροπολιτική και μια αφοριστική ισοπέδωση των πάντων. Λάθη έγιναν, πιθανότατα θα γίνουν και στο μέλλον, αλλά έχουν γίνει και μεγάλα βήματα μπροστά.


Ο ΣΕΒ σάς έχει καταλογίσει συγκεκριμένες ευθύνες για το επιχειρηματικό περιβάλλον που έχετε δημιουργήσει.


Ο ΣΕΒ έχει τον δικό του διακριτό ρόλο. Σεβόμαστε τις θέσεις του όπως και όλων των φορέων. Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να σταθμίζει πολλούς παράγοντες όταν παίρνει μια απόφαση. Εμείς ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, με κινήσεις που σας ανέφερα. Την πολιτική μας, όμως δεν θα μας την υπαγορεύσει κατ’ αποκλειστικότητα κανένας κοινωνικός εταίρος. Τους ακούμε όλους, τους σεβόμαστε όλους, αλλά η κυβέρνηση είναι που αποφασίζει και αξιολογείται για τις αποφάσεις της.


Ξέρετε έχει δημιουργηθεί συνολικά η εντύπωση πως τώρα, μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης, αρχίζετε λες και είστε… στο 2004.


Φοβάμαι ότι αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα ισοπεδωτικής προσέγγισης. Αν, κυρία Πυργιώτη, από το 2004 έως σήμερα δεν είχαμε κάνει τίποτα, η ανεργία δεν θα είχε πέσει 4 μονάδες. Δεν θα είχαμε από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος δεν θα είχε μειωθεί κατά 10%. Το έλλειμμα δεν θα είχε περιοριστεί από 7,5% του ΑΕΠ σε 3%. Δεν θα είχαν προχωρήσει σημαντικά έργα και πολλές μεταρρυθμίσεις. Εάν θεωρητικά η κρίση που ζούμε σήμερα είχε ξεσπάσει το 2004, πιστέψτε με ότι οι συνέπειες για την χώρα θα ήταν πολύ πολύ σοβαρότερες.


Σήμερα είμαστε σε ένα σκηνικό κινούμενης άμμου. Είμαστε στη δίνη μια μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό κάνει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς δογματισμούς και χωρίς λαϊκισμό. Εμείς ακολουθούμε τον δρόμο της ευθύνης και της Ευρώπης. Μπορεί να έχουμε κάνει λάθη, αλλά λαϊκιστές δεν είμαστε. Και ο λαϊκισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτόν τον τόπο. Οσες φορές ιστορικά υποκύψαμε στον λαϊκισμό η χώρα πήγε πολλά χρόνια πίσω.


Πάντως πολλοί λένε ότι από την πολιτική της Κυβέρνησης λείπει η τόλμη, οι γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις, η αποφασιστικότητα.


Οι αφορισμοί κυρία Πυργιώτη είναι εύκολοι, αλλά σπανίως είναι σωστοί. Η Κυβέρνησή μας είχε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να ακουμπήσει ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, η Ολυμπιακή, ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στα περισσότερα από αυτά, η αντιπολίτευση ήταν απέναντι, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τα προβλήματα καθαυτά, αλλά και παράλογα στερεότυπα που κρατάνε την Ελλάδα πίσω. Η Κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις, παρά το κόστος που είχε. Άλλοι δείχνουν έλλειμμα υπευθυνότητας και αυτό είναι κακό για τη χώρα. Παριστάνουν του προοδευτικούς και υποστηρίζουν τις πολιτικές της δεκαετίας του 70 και του 80.


Το έχω πει πολλές φορές και θέλω να το επαναλάβω: είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος. Και πιστεύω ειλικρινά πως αν κάποιες αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις είχαν ευρεία πολιτική συναίνεση, τα πράγματα για την πατρίδα μας θα ήταν καλύτερα. Γι’ αυτό και κάνω έκκληση προς όλους, ειδικά αυτή την περίοδο της διεθνούς κρίσης, να ακολουθήσουμε το μόνο ασφαλή δρόμο: της κοινής λογικής και της εθνικής ευθύνης.



Μετάβαση στο περιεχόμενο