Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει”. Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών

newspaper_glasses_4_120x80…Στον τομέα της ρευστότητας, η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup  ολοκληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος. Παράλληλα θα επιστραφούν 9 δις ευρώ, που οφείλει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Επτά δις μέχρι τον Ιούνιο, τα περισσότερα απ’ αυτά μέχρι το Μάρτιο. Επίσης έχουμε ήδη δρομολογήσει τη συμφωνία με την ΕΤΕπ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,44 δις ευρώ, ξεμπλοκάρουμε 700 εκ ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ. Στο ΕΣΠΑ προωθούμε έξι διαφορετικές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση των διαδικασιών, την ενίσχυση της απορροφητικότητας των προγραμμάτων, η οποία κινείται αυτή τη στιγμή πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Στα μεγάλα έργα το Μετρό τη Αθήνας προχωρά, το Τραμ επεκτείνεται στον Πειραιά, ενώ κρατήσαμε ζωντανό το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, που κινδύνευε λόγω προβλημάτων της κατασκευάστριας εταιρίας. Επίσης γίνεται προσπάθεια να ξεμπλοκάρουμε τα έργα στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους έτσι ώστε να δημιουργήσουμε 30.000 νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο και στις τοπικές κοινωνίες. Ολοκληρώνουμε τη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η διαπραγμάτευση με τις 43 ελληνικές και ξένες τράπεζες…

 

Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει


Οι Έλληνες έχουμε καταφέρει πολλά. Αν και σε περιόδους κρίσης περισσεύει η απαισιοδοξία και η ισοπέδωση, είναι ανάγκη να δούμε την πρόοδο που έχει γίνει και να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και στις προοπτικές ανάκαμψης του τόπου μας.

Στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουμε διανύσει ήδη τα 2/3 της διαδρομής και τώρα διανύουμε το τελευταίο μίλι για να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα. Η χώρα μας έχει ήδη πια το 6ο με 7ο χαμηλότερο έλλειμμα της ευρωζώνης. Με την πρόσφατη συμφωνία Eurogroup και ΔΝΤ επιβραβεύεται η προσπάθειά μας και σφραγίζεται οριστικά η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. Υπάρχουν πλέον και έμπρακτα θετικά μηνύματα. Δύο εταιρείες κολοσσοί στο χώρο τους εμπιστεύθηκαν τη χώρα μας: η Unilever αποφάσισε να παράγει εδώ 110 προϊόντα, ενώ η COSCO και η Hewlett Packard θα συνεργάζεται πλέον με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την διακίνηση των εμπορευμάτων τους στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Γνωρίζουμε όμως ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης εντατικοποιούμε την προσπάθειά μας και δίνουμε τη μάχη σε τρεις άξονες: πρώτον στην ενίσχυση της ρευστότητας, δεύτερον στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και τρίτον στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Στον τομέα της ρευστότητας, η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup  ολοκληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος. Παράλληλα θα επιστραφούν 9 δις ευρώ, που οφείλει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Επτά δις μέχρι τον Ιούνιο, τα περισσότερα απ’ αυτά μέχρι το Μάρτιο. Επίσης έχουμε ήδη δρομολογήσει τη συμφωνία με την ΕΤΕπ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,44 δις ευρώ, ξεμπλοκάρουμε 700 εκ ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ. Στο ΕΣΠΑ προωθούμε έξι διαφορετικές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση των διαδικασιών, την ενίσχυση της απορροφητικότητας των προγραμμάτων, η οποία κινείται αυτή τη στιγμή πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Στα μεγάλα έργα το Μετρό τη Αθήνας προχωρά, το Τραμ επεκτείνεται στον Πειραιά, ενώ κρατήσαμε ζωντανό το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, που κινδύνευε λόγω προβλημάτων της κατασκευάστριας εταιρίας. Επίσης γίνεται προσπάθεια να ξεμπλοκάρουμε τα έργα στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους έτσι ώστε να δημιουργήσουμε 30.000 νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο και στις τοπικές κοινωνίες. Ολοκληρώνουμε τη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η διαπραγμάτευση με τις 43 ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προωθούμε την  Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές. Η πρώτη δέσμη των 25 μέτρων μας, αφορά τη διευκόλυνση των διαδικασιών μέσω της απλοποίησης των τελωνειακών και προ-τελωνειακών ελέγχων για να μειωθούν ο χρόνος εκτέλεσης κατά 40%  και το κόστος κατά 20%, αντιστοίχως. Μειώσαμε τα διοικητικά βάρη των επιχειρήσεων και καταργήσαμε αναχρονιστικές αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις που εμπόδιζαν την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα. Καταθέτουμε, την επόμενη εβδομάδα επίσης, το νέο  νομοσχέδιο για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις όπου προβλέπεται η ύπαρξη μίας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής, απλούστερες διαδικασίες και ηλεκτρονική παρακολούθηση του βαθμού ωρίμανσης των επενδύσεων. Εντός Δεκεμβρίου θα παρουσιασθεί η πρωτοβουλία για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και από το Γενάρη ξεκινάει η διαδικασία για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Σχετικά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προωθούμε αμέσως τις νομοθετικές διατάξεις για να ρυθμισθούν τα θέματα κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ και στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς και δύσκολος. Η προσπάθειά μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη. Αν κάτι πρέπει να διδαχτούμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια, είναι ότι ο δρόμος του λαικισμού είναι καταστροφικός. Αντίθετα ο δρόμος της ειλικρίνειας και της κοινής λογικής είναι η μόνη μακροπρόθεσμη διέξοδος από την κρίση. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο