Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Ελλάδα χρειάζεται μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση – συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα”

720 501329 dfb31280f5 818a1c0c4e5972b7Όσο παραμένει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ζημιά για τον τόπο επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας δηκτικά πως η συγκολλητική ουσία του κυβερνητικού συνασπισμού είναι η βουλιμία του για εξουσία. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» εξαπολύει σφοδρή επίθεση στους κυβερνώντες τονίζοντας πως πλέον η ίδια η πραγματικότητα «αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση» και επικρίνει τις παρεμβάσεις τους στη Δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για «δήθεν προοδευτικούς». Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο εσωτερικό του κόμματος διαμηνύοντας πως πρέπει να αποφευχθούν αλαζονικές συμπεριφορές, ενώ θεωρεί απαραίτητη την ανανέωση ποιότητας των γαλάζιων ψηφοδελτίων με φρέσκα πρόσωπα και ιδέες.

Κύριε Χατζηδάκη, η κυβέρνηση, μετά την έξοδο στις αγορές, ισχυρίζεται ότι η πορεία της οικονομίας είναι θετική. Η ΝΔ επιμένει πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή;

Μ’ ένα τσουβάλι μέτρα από το 2015 και μετά, που δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε νομοτελειακά αλλά αποτέλεσμα του λαϊκισμού και του ερασιτεχνισμού αυτής της κυβέρνησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει κατορθώσει να γυρίσει τη χώρα ούτε καν εκεί που ήταν το 2014. Τότε είχαμε ήδη βγει στις αγορές και οι προοπτικές ήταν ότι θα χαιρετούσαμε το Μνημόνιο. Αντιθέτως με τη νέα… φιλολαϊκή μας κυβέρνηση υπογράφτηκαν δύο καινούργια Μνημόνια. Ελήφθησαν σκληρά μέτρα, τα οποία πληρώνουν βασικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και οι τράπεζες έχουν ακόμα το βαρίδι των capital controls. Αντί να έχουμε πορεία προς τα εμπρός είχαμε οπισθοδρόμηση. Είναι το τίμημα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Επομένως, όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση είναι ζημιά για τον τόπο. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό χρειάζεται και η πολιτική αλλαγή.

Πάντως, η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει αρραγής, το είδαμε στα πρόσφατα νομοσχέδια. Μπορεί να έχουμε εκλογές νωρίτερα;

Η συγκολλητική ουσία αυτής της κυβέρνησης είναι η βουλιμία για εξουσία. Αλλά αυτό μπορεί να τους βγει εις βάρος τους. Διότι όσο παραπάνω μένουν τόσο περισσότερο κινδυνεύουν με βαρύτερη ήττα. Αυτό που τους αντιπολιτεύεται είναι η ίδια η πραγματικότητα. Ακόμα και σιωπηλή να ήταν η ΝΔ, ο συνταξιούχος ξέρει ότι εκεί που περίμενε 13η σύνταξη τού κόπηκε το ΕΚΑΣ. Η  νοικοκυρά ξέρει ότι πληρώνει παραπάνω τα συσκευασμένα τρόφιμα, ρύζι, μακαρόνια λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από την κυβέρνηση. Ο μισθωτός ξέρει ότι θα χάσει ακόμη έναν μισθό λόγω της μείωσης του αφορολογήτου. Αρα η πραγματική αντιπολίτευση ασκείται από την ίδια τη ζωή. Από την πραγματικότητα.

Λέτε ότι η κυβέρνηση φόρτωσε τους πολίτες σκληρά μέτρα. Κάποια θα ισχύουν και μετά το 2019. Θα μπορέσετε να τα αποφύγετε αν γίνετε κυβέρνηση;

Τα μέτρα αυτά δεν υπήρχαν στον ορίζοντα όχι μόνο με την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και με την κυβέρνηση Τσίπρα το 2015. Οταν πέρασε το τρίτο Μνημόνιο δεν μας ζήτησαν οι πιστωτές τα μέτρα που ακολούθησαν με το 4ο Μνημόνιο, μείωση του αφορολογήτου και μείωση των συντάξεων. Ηταν αποτέλεσμα των εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης που κόλλησαν την οικονομία στη λάσπη. Η ΝΔ δεν θέλει να λειτουργήσει ως ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2. Σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας αλλά οι συμφωνίες δεν είναι γραμμένες σε πέτρα. Μπορούν να γίνουν καλύτερες ή χειρότερες ανάλογα με το πώς κυβερνάει μία κυβέρνηση. Εχουμε παραδείγματα. Στην Κύπρο τα πράγματα έγιναν καλύτερα σε σχέση με ό,τι φαινόντουσαν όταν υπογράφηκε το Μνημόνιο διότι η κυβέρνηση ήταν σοβαρή προσηλωμένη στη δουλειά της και τις μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα μετά το τρίτο Μνημόνιο ακολούθησε το τέταρτο γιατί η κυβέρνηση δεν έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα. Αυτό πληρώνουμε σήμερα. Τι υποσχόμαστε;  Υποσχόμαστε πως θα επιχειρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Το έλλειμμα  σοβαρότητας είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει το πολιτικό μας σύστημα.

Παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια;

Δεν είμαι της άποψης ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι υπεράνω κριτικής. Η Δικαιοσύνη όμως σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες κρίνεται με νομικά επιχειρήματα. Δεν αντιμετωπίζεται με κραυγές και βρυχηθμούς. Αυτό δεν είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού. Δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι προοδευτικοί όταν συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Εχουμε δείγματα από αυτή την κυβέρνηση ότι είναι προς την κατεύθυνση της οπισθοδρόμησης και στο επίπεδο των θεσμών. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι δήθεν προοδευτικοί ακολουθούν πρακτικές που είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών.

Οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη συνεχίζονται. Επιμένετε στην Εξεταστική;

Επιμένουμε. Οχι για λόγους ιστορικούς ή περιέργειας. Δεν είμαστε ιστοριοδίφες που θέλουμε να μελετήσουμε λεπτομερώς τι έγινε πριν από κάποια χρόνια. Επιμένουμε γιατί όσα έγιναν στο πρώτο επτάμηνο του 2015 έχουν αντανάκλαση στο σήμερα και το αύριο. Οι συνέπειες των πειραματισμών εκείνης της περιόδου είναι εδώ και θα είναι εδώ. Με τα capital controls, με τα συνεχή μέτρα εναντίον των μισθωτών και των συνταξιούχων, με την οικονομία που ξανακύλησε στην ύφεση. Εδώ δεν είναι μόνο τα μέτρα όμως. Είναι και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο είναι ίδιο, με την εξαίρεση του κ. Βαρουφάκη. Εδώ είναι και ο Πρωθυπουργός του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας. Ολοι αυτοί είναι συνυπεύθυνοι για αυτή την πορεία. Γι’ αυτό τον λόγο φοβούνται τη διερεύνηση. Η ΝΔ έχει δεχτεί κάθε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν κάνει το ίδιο για την πρόταση της ΝΔ; Γιατί προφανώς φοβάται.

Νομοσχέδιο Γαβρόγλου και σημαιοφόροι με κλήρωση.

Είναι ένα κλασικό παράδειγμα που φαίνεται πως αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της προόδου είναι εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες περασμένων δεκαετιών. Δεν είναι πρόοδος το ακαταδίωκτο των μπαχαλάκηδων στα πανεπιστήμια. Δεν είναι πρόοδος ο στενός κορσές για την οργάνωση μεταπτυχιακών σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια που είναι διέξοδος για τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές. Δεν είναι πρόοδος να αποτρέπεις ξένους φοιτητές να έρχονται στην Ελλάδα για ξενόγλωσσα μαθήματα. Ούτε είναι προοδευτικό να περνάς το μήνυμα στα παιδιά πως είτε διαβάζετε είτε δεν διαβάζετε δεν θα υπάρχει κάποια ηθική επιβράβευση που είναι να σηκώνεις  τη σημαία ή να γίνεσαι παραστάτης. Αυτά είναι ξεπερασμένες αντιλήψεις οι οποίες δείχνουν από την πλευρά της κυβέρνησης δογματισμό, ιδεοληψία και πολιτική καθυστέρηση.

Ο Ρουβίκωνας στο προαύλιο της Βουλής. Η κυβέρνηση ανέχεται παραβατικές ομάδες;

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αριστερή ή ακροαριστερή εγκληματικότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται με καλύτερο ή με επιεικέστερο τρόπο αν όχι να αθωώνεται. Διότι πραγματικά αναρωτιέμαι αν δεν ήταν μία ακροαριστερή οργάνωση που έκανε την κατάληψη στο Κοινοβούλιο αλλά μία οργάνωση τη Ακροδεξιάς, πώς θα αντιδρούσε ο Πρόεδρος της Βουλής; Φαντάζομαι ότι θα ήταν – όπως θα έπρεπε άλλωστε – πάρα πολύ αυστηρός. Γιατί λοιπόν να είμαστε αυστηροί στο ένα άκρο και όχι στο άλλο; Είναι ή δεν είναι δογματισμός αυτό; Κυρίως δείχνει ότι δεν μπορούμε να παρακολο&upsilo

Μετάβαση στο περιεχόμενο