Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά με σημειωτόν – συνέντευξη στην εφημερίδα “Το Βήμα”

«Μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει μια πραγματικά μεγάλη νέα εποχή για την Ελλάδα» εκτιμά ο Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξή που παραχώρησε στο «Βήμα». Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών επισημαίνει ότι η ΝΔ σκοπεύει να εφαρμόσει το μείγμα οικονομικής πολιτικής που πέτυχε σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία μας και να δημιουργηθούν νέες δουλειές.

«Μια πολιτική που βοηθά πρώτα από όλα τους αδύναμους, γιατί βοηθά τους ανέργους», σημειώνει, «και ας παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κοινωνικό μπαμπούλα». Προβλέπει, επίσης, ότι και οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη θα δουν θετικά το αίτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ακολουθώντας, όπως παρατηρεί, τις αγορές που ήδη βαθμολογούν θετικά την προοπτική εκλογικής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Το Βήμα»

-Κύριε Χατζηδάκη, σας ανησυχεί η ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Επικροτείτε τη στάση της κυβέρνησης ή θεωρείτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δραματοποιεί ένα υπαρκτό πρόβλημα για προεκλογικούς σκοπούς;

Η Τουρκία δίχως αμφιβολία είναι ένας κακός γείτονας. Δεν είναι νέο αυτό. Με την προσπάθεια εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ μας το έχει πάλι υπενθυμίσει. Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι σε αυτό το θέμα χρειάζεται ενότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει από τις 7 Μαΐου για την ανάγκη κυρώσεων στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Βέμπερ, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΕΛΚ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει επίσης ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ των κυρώσεων, παρ’ όλο που ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρόσφατα τον είχε βαφτίσει ανθέλληνα. Ο κ. Τσίπρας, όπως είχε δικαίωμα φυσικά, συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ και έκανε τις δραματικές δηλώσεις που ακολούθησαν. Στη συνέχεια, όμως, δύο πράγματα μας έκαναν εντύπωση: Ότι μέσα σε αυτό το δραματικό κλίμα έφυγε την επομένη μέρα η αποστολή για την Τουρκία για να συζητήσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και, ακόμη περισσότερο, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν τηλεφώνησε καν στους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει. Εν πάση περιπτώσει, για το ζήτημα αυτό χρειάζεται επαφή και αξιοποίηση της ιδιότητας μέλους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας της χώρας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και, φυσικά, στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

-Δύο λέξεις κλειδιά στο πρόγραμμα της ΝΔ, «μεταρρυθμίσεις» και «αξιολόγηση» έχουν συνδεθεί στο μυαλό των πολιτών –όχι άδικα- με εισοδηματικές περικοπές και απολύσεις. Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να πείσετε τους καχύποπτους αυτούς ψηφοφόρους ότι μια κυβέρνηση ΝΔ θα φέρει δουλειές και ανάπτυξη για όλους και ότι δεν προσπεράσει τους φτωχούς και τους αδύναμους;

Η Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά με σημειωτόν. Η χώρα μας θα προχωρήσει μόνο εάν υιοθετήσει αυτά που έχουν πετύχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας. Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες εστιάζει η Νέα Δημοκρατία έχουν ως στόχο τη δημιουργία πολλών, ποιοτικών θέσεων εργασίας. Και αυτή είναι μια πολιτική που βοηθάει πρώτα από όλα τους αδύναμους, γιατί βοηθάει τους ανέργους. Όσο για την στοχοθεσία, την αξιολόγηση και την ανταμοιβή των εργατικών δημοσίων υπαλλήλων, σκοπός είναι η διαμόρφωση ενός Δημοσίου αποδοτικού, που θα κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και θα στηρίζει την οικονομία μας. Αυτό είναι τριπλό κέρδος: Για τους πολίτες, για την οικονομία, αλλά και τους ίδιους τους καλούς δημοσίους υπαλλήλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, παρουσιάζει τη Νέα Δημοκρατία ως κοινωνικό μπαμπούλα, αλλά αυτές τις θεωρίες δεν τους πιστεύουν πια ούτε οι δημόσιοι, ούτε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που στην πλειοψηφία τους στις Ευρωεκλογές ψήφισαν τη δική μας παράταξη.

-Δεν είναι αντιφατικό να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σας αφήνει ναρκοθετημένο το δημοσιονομικό πεδίο αλλά παράλληλα εσείς θα εφαρμόσετε ότι έχετε υποσχεθεί, ειδικά τα μέτρα ελάφρυνσης από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές; Από που θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμά σας;  Οι επενδύσεις χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.  

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε μπροστά μας δυσκολίες. Οι τράπεζες είναι βρύσες χωρίς νερό. Η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και, φυσικά, παρακολουθούμε στενά όλες τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Θεωρούμε, όμως, ότι το πρόγραμμά μας είναι εφαρμόσιμο, διότι δεν έχουμε αυτοπαγιδευτεί με ψεύτικες υποσχέσεις. Και έτσι δεν κινδυνεύουμε να έχουμε τα χέρια μας δεμένα την επόμενη μέρα. Στη ΔΕΗ μιλάμε για ένα σχέδιο σωτηρίας. Στις τράπεζες για άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων σε συνεργασία με τους πιστωτές, διότι δεν γίνεται διαφορετικά. Για τις μειώσεις φόρων -όπως του ΕΝΦΙΑ και του φόρου νομικών προσώπων- έχουμε παρουσιάσει και τις αντίστοιχες μειώσεις δαπανών που θα δημιουργήσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εφαρμογή τους. Πρόκειται για 11 κατηγορίες δαπανών οι οποίες βρίσκονται εδώ και καιρό αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες στο δημοσιονομικό πεδίο. Θεωρούμε, όμως, ότι, όπως δείχνει ήδη η πορεία του χρηματιστηρίου και των ομολόγων, η εκλογή της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει πρόσθετη ώθηση στην οικονομία, η οποία μπορεί να αντιρροπήσει σε μεγάλο βαθμό τα όποια δημοσιονομικά προβλήματα μπορεί να επισημάνει κανείς αυτή την ώρα. Εμείς προχωράμε μπροστά στηριζόμενοι σε δυο πυλώνες: Την αλήθεια και την κοινή λογική.

-Η Κομισιόν και ο ΕSM έχουν ήδη απευθύνει προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα να μην παραβιάσει τα συμφωνηθέντα. Πιστεύετε ότι θα είναι ευνοϊκό το κλίμα για τη κυβέρνησης σας στην Ευρώπη ώστε να διεκδικήσετε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3 στο 2,5%;

Ήδη οι αγορές βαθμολογούν θετικά την προοπτική εκλογικής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και πιστεύω ότι με τον ίδιο τρόπο θα μας βαθμολογήσουν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Αυτό που θα κάνουμε είναι πολύ απλό. Πάμε να εφαρμόσουμε το μίγμα οικονομικής πολιτικής που πέτυχε σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Δηλαδή, λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, για να πάρει μπρος η οικονομία μας και να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Παράλληλα, στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας θα εφαρμόσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην υγεία, την παιδεία. Αφού, λοιπόν, δώσουμε σαφή δείγματα γραφής της πολιτικής μας και αποδείξουμε ότι είμαστε μια πραγματικά ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, θα συζητήσουμε με τους εταίρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει τους εταίρους μας για τις προθέσεις μας και υπάρχουν δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, όπως του υποψηφίου για την Επιτροπή κ. Βέμπερ, οι οποίες είναι πολύ θετικές προς αυτή την κατεύθυνση. Προχωρώντας με σχέδιο και κοινή λογική είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

-Η ΝΔ έχει πει ότι θα πρέπει να ερευνηθεί το α’ εξάμηνο του 2015, το σκάνδαλο  Novartis, και άλλες υποθέσεις. Αν η επόμενη Βουλή μετατραπεί σε ένα απέραντο δικαστήριο και η πολιτική ζωή συνεχίσει να βουλιάζει στη σκανδαλολογία, πώς θα βοηθήσει αυτό να ξεπεραστεί ο διχασμός και η πόλωση;    

Κάθε λογικός πολίτης αναμένει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για αυτή την υπόθεση. Η Νέα Δημοκρατία δεν έρχεται να εκδικηθεί κανέναν. Ωστόσο, οι μηνύσεις των ίδιων των κατηγορηθέντων εξετάζονται ή θα εξετασθούν από τη δικαιοσύνη. Αυτές οι υποθέσεις, λοιπόν, θα πάρουν τον δρόμο τους στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Αν πετύχει αυτοδυναμία με 152 – 156 βουλευτές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, εκτιμάτε ότι θα έχει λυμένα τα χέρια του ή όχι;

Είμαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα και θεωρώ πως οι ψηφοφόροι θα δώσουν εντολή για κυβερνητική σταθερότητα, ώστε να γυρίσει η χώρα μας σελίδα. Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί υπό προϋποθέσεις σε μια καλή συγκυρία μετά από μια δεκαετή κρίση: Θα έχει ηττηθεί ο λαϊκισμός. Θα εκλεγεί μια ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα και έτοιμα τα βασικά της νομοσχέδια. Θα υπάρχει μια καθαρή τετραετία, λόγω του ότι πρακτικά δεν θα υφίσταται ζήτημα με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν, λοιπόν, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη, αυτό δεν θα είναι καλό μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά καλό για τη χώρα. Καλό για τα σπίτια και τις οικογένειες όλων των Ελλήνων. Καθένας, λοιπόν, πρέπει να καταλάβει ότι σε αυτή τη φάση μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει μια πραγματικά νέα εποχή για την Ελλάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο