Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις κακοτεχνίες – Εφημερίδα Αξία

Πιστεύετε ότι θα έχουμε πρόωρες κάλπες τον ερχόμενο Μάρτιο με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή όχι;
Οι ενδείξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή οδηγούν προς τις πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ άκαιρα εξαιτίας του πανικού και της εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων άνοιξε την προεδρολογία προσδοκώντας οφέλη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η παρατεταμένη προεδρολογία, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, αποτελεί σοβαρό πλήγμα κατά του θεσμού. Το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά προσπαθούν να θέσουν εκβιαστικά διλήμματα για να παρατείνουν τον βίο τους στην εξουσία. Η παράταση, όμως, του βίου μιας τέτοιας κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά τον τόπο.


Εκτιμάτε ότι ο Πρωθυπουργός θα καταφέρει να αναστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση του κλίμα, προχωρώντας σε μια πιο φιλολαϊκή πολιτική;
Με προεκλογικού χαρακτήρα μέτρα δεν αντιστρέφεται κανένα αρνητικό κλίμα. Στο παρελθόν πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν κάτι τέτοιο αλλά απέτυχαν. Άλλωστε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι αποσπασματικά και σπασμωδικά. Πιστεύει κανείς ότι με το να αυξηθεί κατά 3000 δρχ το ΕΚΑΣ γίνεται φιλολαϊκός; Κακά τα ψέματα. Το ΠΑΣΟΚ κουράστηκε και κούρασε τον ελληνικό λαό. Δεν τα πηγαίνει καλά ούτε στην οικονομία, ούτε στα εθνικά θέματα, ούτε προς την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είναι καιρός να αλλάξουμε σελίδα, να κάνουμε ένα καινούριο ξεκίνημα. Αυτό έχει φανεί τόσο από τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών όσο και των Ευρωεκλογών.


Ο κ. Καραμανλής πιστεύετε ότι έχει πείσει τον κόσμο για τη συνέχεια της σταθερότητας στη χώρα και στην περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;
Σ’ αυτό έχουν απαντήσει οι ίδιοι οι πολίτες. Το κυβερνών κόμμα έθεσε το δίλημμα της σταθερότητας στις Ευρωεκλογές και πήρε την απάντηση. Η ΝΔ έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την διακυβέρνηση της χώρας. Ξέρουμε τι θα κάνουμε από την πρώτη ημέρα. Έχουμε δουλέψει συστηματικά πάνω στο κυβερνητικό πρόγραμμα και έχουμε μάθει από λάθη που μπορεί να έχουμε κάνει στο παρελθόν. Επιπλέον διαθέτουμε αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό, νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και την επιθυμία να αλλάξούν κάτι σ’ αυτή την χώρα.


Ποια η γνώμη σας για το «κόμμα του χρηματιστηρίου»; Είναι αρκετά δυνατό ώστε να οδηγήσει σε νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ;
Δε δέχομαι αυτό τον όρο. Τι σημαίνει κόμμα του χρηματιστηρίου; Υπάρχουν Έλληνες πολίτες οι οποίοι επενδύουν τα χρήματα τους σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Δε θεωρώ ωστόσο ότι η πορεία του χρηματιστηρίου μπορεί να οδηγήσει σε νέα νίκη το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα είναι δυνατό «χαρτί» για την ΝΔ. Η ΝΔ ως φιλελεύθερο κόμμα καθίσταται εγγύηση για την άνθηση του χρηματιστηρίου.


Ο Πρωθυπουργός δηλώνει βέβαιος ότι η Ελλάδα θα «πιάσει» το στόχο της ΟΝΕ. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;
Ο στόχος της ΟΝΕ είναι εθνική υπόθεση και όλοι ευχόμαστε να υπάρχει επιτυχή έκβαση. Πιστεύω ότι «κουτσά – στραβά» θα τα καταφέρουμε. Αλλά η ενδεχόμενη είσοδος μας στην ΟΝΕ δε πρέπει να αποτελέσει συγχωροχάρτι για την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα παρόλο που το επιθυμούσε είναι η μοναδική χώρα η οποία αποκλείστηκε από την πρώτη φάση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να ζημιώνεται καθημερινά τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό.


Ποια η γνώμη σας για τη μετά – ΟΝΕ εποχή;
Όπως σας προανέφερα με την είσοδο μας δεν θα είναι όλα ρόδινα. Από την κυβέρνηση επιχειρείται αυτή την στιγμή η ονομαστική σύγκλιση. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την πραγματική σύγκλιση. Η ελληνική οικονομία πηγαίνει πραγματικά καλά; Οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς; Τα έργα υποδομής προχωρούν; Είμαστε ευχαριστημένοι από την παιδεία που παρέχουμε στη νέα γενιά; Το κράτος, η δημόσια διοίκηση μας προσφέρουν τις υπηρεσίες που επιθυμούμε; Αυτές είναι ορισμένες προτεραιότητες για την μετά – ΟΝΕ εποχή. Σημαντικές παρεμβάσεις για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη χώρα. Με ισχυρές βάσεις στην δημόσια διοίκηση, την παιδεία και την οικονομία. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα είμαστε πράγματι ισότιμος εταίρος στην Ε.Ε και όχι στο περιθώριο.


Η Ελλάδα αναμένει την εισροή των χρημάτων από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Συνήθως, όμως, έχουμε πρόβλημα διαχείρισης και απορρόφησης των κονδυλίων αυτών. Πιστεύετε ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά;
Ελπίζω πως όχι Είναι σημαντικό να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το Β΄ΚΠΣ και να επισημανθούν οι όποιες αδυναμίες του προκειμένου να μην επαναληφθούν την περίοδο 2000 – 2006. Και οι αδυναμίες αυτές δεν ήταν λίγες . Είχαμε σημαντικά προβλήματα στην απορρόφηση και ακόμη και τώρα αναθεωρεί όπως – όπως προκειμένου να μη χαθούν χρήματα. Για το Γ΄Κ.Π.Σ η Ελλάδα αδικήθηκε σαφώς στην κατανομή σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ισπανία. Αν όμως τα χρήματα αξιοποιηθούν με το σωστό τρόπο η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει έδαφος. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στους τομείς της εκπαίδευσης –συμπεριλαμβάνω και την κατάρτιση- και της δημόσιας διοίκησης. Με το ξεχαρβάλωμά τους είναι τροχοπέδη στην προσπάθεια να καλύψουμε την διαφορά από τις άλλες χώρες μέλη. Και ιδιαίτερα η εκπαίδευση η οποία στον αιώνα που έρχεται καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο.


Πως βλέπετε το θέμα της άρσης του βέτο εκ μέρους της Ελλάδας. Νομίζετε ότι είναι κάτι που θα ωφελήσει ουσιαστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι καταδικασμένες να συνυπάρξουν. Η εμμονή στις έριδες του παρελθόντος, πολύ περισσότερο όταν αυτό γίνεται για εσωτερική κατανάλωση δεν οδηγεί πουθενά. Ωστόσο για ένα ταγκό χρειάζονται δύο. Το άνοιγμα που κάναμε απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχο άνοιγμα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει έστω και παρασκηνιακά κάτι τέτοιο. Από εκεί θα κριθούν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Διαφορετικά θα πρέπει να θεωρηθεί ότι πάσχουμε στον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής.


Πως βλέπουν οι εταίροι μας στην Ε.Ε την επιχειρούμενη προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Οι εταίροι μας θέλουν να έχουν καλές –κυρίως- οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Γι’ αυτό τον λόγο τα Ελληνοτουρκικά προβλήματα και οι ενστάσεις της Ελλάδας έναντι των Ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως αυτοί τις αντιλαμβάνονται, τους ενοχλούσαν ιδιαιτέρως. Δεν θέλουν όμως την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πάρα πολλούς λόγους, οικονομικούς και πολιτικούς. Είναι δε χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις της Δανίας και της Σουηδίας το τελευταίο διάστημα. Εν πάση περιπτώσει παραδέχομαι ότι είναι σημαντικό για εμάς να μη δίνουμε την εικόνα του καβγατζή ιδιαίτερα όταν δεν κερδίζουμε κάτι με την επιμονή μας. Αλλά πολύ σημαντικότερο είναι η όποια διάθεση αποφυγής άσχημων εντυπώσεων στο εξωτερικό να μην οδηγεί σε εθνικές υποχωρήσεις.


Η χειμερινή περίοδος του Ευρωκοινοβουλίου αρχίζει. Ποιες είναι οι προτεραιότητες των Ελλήνων ευρωβουλευτών;
Καταρχήν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περισσότερες αρμοδιότητες από ότι στο παρελθόν. Η ιδιότητα λοιπόν του ευρωβουλευτή απαιτεί έντονη δραστηριότητα, πολιτικό αισθητήριο, αλλά και γνώση των θεμάτων που πρέπει να χειριστεί. Οι προτεραιότητες θα πρέπει να είναι δύο: Πρώτον, η επικείμενη διεύρυνση της Ε.Ε προς την Ανατολική Ευρώπη και την Κύπρο, μια εξέλιξη με μεγάλη σημασία και με σοβαρές συνέπειες, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Το δεύτερο θέμα προτεραιότητας θα πρέπει να είναι η Κοινωνία των Πληροφοριών, με τις ευκαιρίες που δημιουργεί, αλλά και με τους κινδύνους που περιέχει. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της γνώσης και των πληροφοριών.


Πως σας φάνηκε η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού κατά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό; Είναι ικανοποιημένοι η Νέα Δημοκρατία ή πιστεύετε ότι έγιναν παραλείψεις;
Αξίζουν συγχαρητήρια στην δύναμη της ΕΜΑΚ οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες, επι 24ώρου βάσεως, ανταποκρίθηκαν επάξια στο καθήκον που τους έχει ανατεθεί. Την στιγμή, όμως, που δοκιμαζόμαστε από μια καταστροφή, όταν δίπλα μας υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι και ο πόνος των ανθρώπων βρίσκεται σε κάθε τους έκφραση το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπο να τους βοηθήσουμε. Δεν είναι ώρα να καταλογίσουμε παραλείψεις. Αυτό έκανε και η ΝΔ. Με επιστολές του ο Πρόεδρος της ΝΔ τόσο στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στον Αντιπρόεδρο ζήτησε οι δαπάνες για την ανακατασκευή ή αποκατάσταση κατοικιών και άλλων κτιρίων και υποδομών να θεωρηθούν επιλέξιμες στο πλαίσιο του Β΄ Κ.Π.Σ.


Ποιες θα πρέπει να είναι από εδώ και πέρα οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε σχέση με τις συνέπειες των 5,9 Ρίχτερ;
Πρώτα απ’ όλα να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την ανακούφιση των σεισμοπαθών. Δεύτερο να τιμωρηθούν άμεσα και παραδειγματικά οι υπεύθυνοι. Γιατί πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι θα τιμωρηθούν, αλλά ελάχιστες το είδαμε. Αυτή τη φορά δε πρέπει να ξεχάσουμε και κυρίως δεν πρέπει να ξεχάσουν αυτοί οι οποίοι επλήγησαν από τον σεισμό. Τρίτον τα παθήματα θα πρέπει να μας γίνουν μαθήματα. Πρόσφατα η κοινοτική επίτροπος κα. Βούλφ Ματίς απαντώντας σε ερώτηση μου αναφέρει ότι τα μισά έργα που έχουν ελεγχθεί την περίοδο Ιουλίου 1998 – Ιανουαρίου 1999 και χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε πάσχουν από κακοτεχνίες. Με λίγα λόγια η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στις κακοτεχνίες.


Είδαμε την προσέγγιση που επιχειρείται στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, να κορυφώνεται στις επιχειρήσεις σωτηρίας των παγιδευμένων στα χαλάσματα του σεισμού. Είστε αισιόδοξος γι’ αυτή την νεοεπιτευχθείσα φιλία;


Όπως σας προανέφερα η Ελλάδα και η Τουρκία είναι καταδικασμένες να συνυπάρξουν. Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Τούρκοι ήταν οι πρώτοι οι οποίοι πρόσφεραν βοήθεια ο ένας στον άλλο. Ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουμε ο ένας λαός τον άλλο. Τελικά διαπιστώσαμε ότι είμαστε περισσότερο φίλοι από όσο νομίζαμε. Ήταν ένα πρώτο βήμα, το οποίο ελπίζω να συνεχισθεί και στο μέλλον δίχως να μεσολαβήσει μια φυσική καταστροφή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο