Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα των ευκαιριών – άρθρο στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Πότε μάχεται κανείς για την Ελλάδα των πολλών; Πότε κερδίζουν οι πολλοί; Φτάνει, άραγε, ο κ. Τσίπρας να τους υποστηρίζει στα λόγια ενώ η κυβέρνησή του δίνει συνεχώς δείγματα γραφής για το αντίθετο; Οι πολιτικές θεατρικές παραστάσεις δεν αρκούν. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Συναλλαγές με τις ελίτ από τη μια πλευρά και πολιτική που βλάπτει τους πολλούς από την άλλη!

Στο ηθικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει σαφές αποτύπωμα: Γάτα Ιμαλαΐων. Τηλεοπτική άδεια με αντάλλαγμα βοσκοτόπια. Επανειλημμένες συναντήσεις με τον κ. Μαρινάκη στο Μαξίμου πριν βαφτισθεί «εχθρός». Σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη καιΠετσίτη. Μείωση ενός και μόνο άμεσου φόρου: Αυτού για τα καζίνο. Ενίσχυση των πολυεθνικών φαρμάκου, με αποτέλεσμα να μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές σε όλη την Ευρώπη. Τοποθέτηση του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιό τους για να τους βοηθήσει στη μάχη τους ενάντια στη διαπλοκή.Παράλληλα, για τον πρωθυπουργό μάθαμε τις τελευταίες μέρες ότι η υπεράσπιση της Ελλάδας των πολλών συνεπάγεται πλήρης στήριξη στον Παύλο Πολάκη μετά την ιταμή επίθεσή του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αλλά και εν κρυπτώ διακοπές σε κότερο εφοπλιστή -και μάλιστα μετά από εθνική τραγωδία- τη στιγμή που ο ίδιος είχε καταδικάσει με πάθος αυτούς που ανέβαιναν στα κότερα της ελίτ!

Θα μπορούσα, φυσικά, να συνεχίσω. Όμως αυτά τα παραδείγματα αρκούν για να σκιαγραφήσουν το ήθος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μιας διακυβέρνησης που απέκτησε χαρακτηριστικά καθεστώτος σε χρόνο-ρεκόρ. Προτιμώ να σταθώ περισσότερο στο αποτύπωμα της δήθεν φιλολαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

• Αναφέρομαι στο πρωτάθλημα της Ελλάδας στην αύξηση των φόρων από το 2015 και μετά ανάμεσα στις 40 χώρες του ΟΟΣΑ. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην πρωτοφανή αύξηση των έμμεσων φόρων, τους οποίους πληρώνουν το ίδιο οιπλούσιοι και οι φτωχοί, με αποτέλεσμα να πλήττονται πρωτίστως οι πιο αδύναμοι.
• Αναφέρομαι επίσης στις απανωτές περικοπές στις συντάξεις (νόμος Κατρούγκαλου, επικουρικές, κατάργηση του ΕΚΑΣ) και στις 4,9 εκατομμύρια κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.
• Αλλά και σε άλλο ένα αρνητικό πρωτάθλημα, αυτή τη φορά στη μείωση των μισθών. Σύμφωνα με την έκθεση του ILO, η Ελλάδα με πτώση 3,5% είχε τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα για το 2017, ενώ το 2014 είχε υπάρξει αύξηση 1,9%.
• Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 2018 ένας στους τρεις εργαζομένους είχε μισθό 322 ευρώ. Επίδοση χειρότερη από το 2017 και το 2016. Η γενιά των 322 ευρώ αντιπροσωπεύει την Ελλάδα των πολλών του ΣΥΡΙΖΑ;
• Παράλληλα, όσον αφορά στη βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων δουλειών, δηλαδή στις επενδύσεις, η εικόνα είναι και εδώ απογοητευτική: Η χώρα μας βρέθηκε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη για το 2018, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 2,8 δις σε σχέση με το 2017.Ένα στοιχείο τα λέει όλα: Το 2018 είχαμε το 1/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2007! Πώς ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας χωρίς νέες επενδύσεις; Από πού θα προκύψουν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απάντηση για αυτό το ερώτημα. Δεν έχει, δηλαδή, κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κορυφαία πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα: Τη δημιουργίαπολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Αντ’ αυτού, προτιμάει να μένει προσκολλημένος στους δογματισμούς του, να βάζει τρικλοποδιές σε εμβληματικές επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού και να λοιδορεί οποιαδήποτε αναφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία ως «νεοφιλελεύθερη».

«Μάχομαι για την Ελλάδα των πολλών», όμως, δεν σημαίνει «μάχομαι για τις ιδεοληψίες μου». Σημαίνει «μάχομαι για νέες ποιοτικές δουλειές για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες». Σημαίνει πως βάζουμε τα δυνατά μας για να γυρίσει οριστικά σελίδα η χώρα, ώστε να αποκτήσει μια δυναμικήοικονομία που θα εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Για αυτό μιλάμε για μείωση της φορολογίας. Για αυτό μιλάμε για προσέλκυση επενδύσεων. Για αυτό μιλάμε για στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Για αυτό μιλάμε για εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης. Για αυτό μιλάμε για ενίσχυση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Για αυτό μιλάμε για υιοθέτηση των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών σε όλους τους τομείς.

Η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα των ευκαιριών. Είναι η Ελλάδα που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να κυνηγήσει το όνειρό του, ανεξαρτήτως του πού μεγάλωσε και πού πήγε σχολείο. Αυτή την Ελλάδα αξίζουμε. Την Ελλάδα της δημιουργίας, όχι την Ελλάδα του φθόνου και της ισοπέδωσης. Και στις 26 Μαΐου θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να χτίσουμε αυτή την Ελλάδα. Όλοι μαζί.

Μετάβαση στο περιεχόμενο