Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας – ομιλία στο “Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018”

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζουμε όλοι πως ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Για αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στις επιχειρήσεις που κατάφεραν να παραμείνουν όρθιες και σήμερα ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Και αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τα στενά όρια του κλάδου, αλλά γενικότερα την ελληνική οικονομία. Η συνεισφορά, άλλωστε, της ιχθυοκαλλιέργειας τόσο στις εξαγωγές της χώρας μας, όσο και στην απασχόληση είναι καθοριστική.

Άλλωστε τα ψάρια και τα παρασκευάσματα αυτών αποτελούν έναν από τους πλέον εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλουν θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 η συνολική αξία των εξαγωγών αλιευτικών προϊόντων ανήλθε στο 10,3% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών της χώρας. Με δεδομένο πως τα ψάρια θαλασσοκαλλιέργειας εκτιμάται πως αντιπροσωπεύουν το 82% της αξίας των εξαγωγών αυτής της κατηγορίας (καθώς η αξία τους ανήλθε το 2015 σε περίπου 480 εκ. ευρώ), εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικός είναι κλάδος για την εξωστρέφεια της οικονομίας μας.

Όσον αφορά στην απασχόληση, είναι αξιοσημείωτο πως στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επί του συνόλου των απασχολούμενων στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον κλάδο απασχολούνται άμεσα και έμμεσα περίπου 12.000 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό).

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μάλιστα, πως μεγάλος αριθμός αυτών των θέσεων απασχόλησης εντοπίζεται σε απομακρυσμένες –κυρίως νησιωτικές- περιοχές της Ελληνικής επικράτειας, γεγονός το οποίο συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Πριν 5-6 χρόνια περίπου υπήρχε μεγάλη αγωνία γιατί ένας δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε να περνάει μια μεγάλη κρίση που ξεπερνούσε τη γενικότερη κρίση που περνούσε το σύνολο των επιχειρήσεων. Πολλές εταιρείες βρέθηκαν σε προβληματική κατάσταση, με μεγάλα ανοίγματα απέναντι στις τράπεζες.

Χαιρόμαστε, λοιπόν, όλοι που ένας κλάδος με πάνω από 30 χρόνια παράδοσης στη χώρα μας κατάφερε να γυρίσει σελίδα. Και σε αυτό έπαιξε ρόλο η προθυμία των τραπεζών να ρυθμίσουν συντονισμένα και κατά προτεραιότητα τις οφειλές των επιχειρήσεων του κλάδου αυτού, ώστε να τους επιτρέψουν να κάνουν μια νέα αρχή.

Στον κλάδο αυτό έγινε, και ολοκληρώνεται σταδιακά, μια μεγάλη αναδιάρθρωση (restructuring στην τραπεζική διάλεκτο), με αλλαγές σε ιδιοκτησιακά καθεστώτα και μια καινούρια κατάσταση πραγμάτων μέσα στις επιχειρήσεις, κάτι που μας δίνει αρκετές ελπίδες πως ο κλάδος αφήνει οριστικά πίσω του την κρίση και προχωρά μπροστά. Απ’ ό, τι φαίνεται κάτι τέτοιο είναι ανάγκη, δυστυχώς, να γίνει σε πολλούς κλάδους. Το restructuring θα είναι, δηλαδή, μια από τις μεγάλες προκλήσεις που θα έχουμε μπροστά μας την προσεχή 5ετία.

Σήμερα είμαστε εδώ να συζητήσουμε για το μέλλον. Για το πώς οι ιχθυοκαλλιέργειές μας θα κάνουν βήματα μπροστά και θα γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε η McKinsey, στη μεγάλη μελέτη της για την Ελλάδα, χαρακτηρίζει τις ιχθυοκαλλιέργειες ως έναν από τους έξι «αναδυόμενους αστέρες» που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας κατά τα επόμενα 5-10 χρόνια. Ως ενδεικτικά της δυναμικής του κλάδου εντοπίζει τη σταθερή αύξηση της παραγωγής, το μεγάλο ποσοστό εξαγωγών και το σημαντικό μερίδιο στην Ευρωπαϊκή αγορά. Υπογραμμίζει επίσης και το ανταγωνιστικό κόστος έναντι των περισσοτέρων ανταγωνιστών, έναν τομέα στον οποίο γνωρίζουμε πως δεχόμαστε πιέσεις από την Τουρκία λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, καθώς και διάφορων κρατικών ενισχύσεων που απαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, έχουμε στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δυναμική του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, και για αυτό επεξεργαζόμαστε μια σειρά από πρωτοβουλίες σε αυτό το πλαίσιο:

  1. Αυτές αφορούν την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότητησης. Σε αυτό το πλαίσιο μιλάμε επίσης και για την ανάγκη ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού. Το ζήτημα αυτό έχει περάσει από 40 κύματα και έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένως πως αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
  1. Παράλληλα, λέμε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, με κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία. Με στόχο να αναπτυχθούν νέα διαφοροποιημένα προϊόντα, βελτιωμένες διαδικασίες παραγωγής, συσκευασίας, διανομής και κατανάλωσης. Στην Ελλάδα δυστυχώς λανθασμένα θεωρούσαμε επί χρόνια πως η έρευνα και η καινοτομία παίζουν σημαντικό ρόλο μόνο στους λεγόμενους κλάδους υψηλής τεχνολογίας (high tech). Πλέον όμως είναι κοινώς αποδεκτό πως και σε κλάδους που θεωρούνται «παραδοσιακοί», υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης της παραγωγικότητας μέσω της καινοτομίας. Και για να το πετύχουμε αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει σύνδεση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας πίσω ιδεοληψίες που θέλουν τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα αποκομμένα από την αγορά.
  2. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας για να βοηθήσουμε να μπει η οικονομία μας σε αναπτυξιακή τροχιά είναι η εγκαθίδρυση ενός πιο ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, σε συνδυασμό με τη θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις. Στη Νέα Δημοκρατία, όπως πιθανώς γνωρίζετε, έχουμε δεσμευτεί για μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από το 29 στο 20%.
    • Επίσης, μιλάμε αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
    • Έχουμε δεσμευτεί ακόμη για μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω. Πρώτος και βασικός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για αυτό τον λόγο και τα πρόσθετα κίνητρα.
  • Επιπλέον, προτιθέμεθα να καθιερώσουμε τη θεσμοθέτηση της οριζόντιας μεταφοράς φορολογικών ζημιών. Δηλαδή τον συμψηφισμό της ζημιάς με μελλοντικά κέρδη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία και γνωρίζουμε ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Όσοι οραματιζόμαστε μια διαφορετική Ελλάδα συχνά την περιγράφουμε ως εξής: Ως μια Ελλάδα δημιουργική και εξωστρεφή που θα χτίζει πάνω στα παραδοσιακά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα με όχημα την καινοτομία.

Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας έχει όλες τις δυνατότητες να παίξει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της Ελλάδας. Και για αυτό οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού μας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Έχουμε και τους φυσικούς πόρους, και την εμπειρία, και το ταλέντο για να κάνουμε την υπέρβαση στον συγκεκριμένο τομέα. Και το συνέδριο αυτό είμαι βέβαιος πως θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ανταλλαγή προτάσεων και ιδεών, και θα θέσει τις βάσεις για νέες πρωτοβουλίες στον κλάδο. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την πρόσκληση, και εύχομαι να έχετε ένα επιτυχημένο συνέδριο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο