ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε ποια φάση βρισκόμαστε για την Ολυμπιακή; Υπάρχει το ενδεχόμενο της αισιόδοξης εξέλιξης; Στην παρούσα φάση, ποιο θα βλέπατε ως το αισιόδοξο σενάριο;»
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Πολλοί συνάδελφοί σας με ρωτούν, σκέφτονται ότι υπάρχει μία μαγική λύση για την Ολυμπιακή. Αν υπήρχε, θα είχε βρεθεί τόσα χρόνια από κάποιον από τους προκατόχους μου. Το θέμα είναι δύσκολο. Δεν έχω αναλάβει υπουργός, βέβαια, για να παρατείνω το αδιέξοδο και να φύγω στο τέλος μη έχοντας βρει κάποια λύση. Θέλω να είμαι ο υπουργός που θα βρει λύση στο θέμα της Ολυμπιακής, από την άλλη δεν θέλω να είμαι ο υπουργός εκείνος ο οποίος βεβιασμένα και απρογραμμάτιστα, θα προσπαθήσει να ξεμπερδεύει όπως-όπως με το συγκεκριμένο θέμα. Διότι αν προσπαθήσουμε όπως-όπως να ξεμπερδέψουμε με το θέμα, τότε τα νέα δεν θα είναι καλά για τους εργαζόμενους, για τους κατοίκους των νησιών μας, για τους Έλληνες πολίτες. Το άσχημο είναι ότι η Ολυμπιακή, μπαίνει μέσα για πάρα πολλά χρόνια και έχει ένα συσσωρευμένο έλλειμμα- χρέος το οποίο δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε και ακριβώς διότι η μία από τις δύο εταιρίες που συνιστούν την Ολυμπιακή, δεν έχει και ισολογισμούς από το 2003- αν θυμάμαι καλά-. Εικάζεται, με μεγάλες πιθανότητες, ότι το συσσωρευμένο χρέος της Ολυμπιακής ξεπερνά τα 2 δις. ευρώ, δηλαδή πάνω από 700 δις. δραχμές.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι Βρυξέλλες υιοθετούν την πρόταση της Ελλάδας περί συμψηφισμού των χρεών;»
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Είναι βέβαιο ότι αυτή την ώρα είμαστε σε μία συζήτηση, έχει τις νομικές ομάδες κάθε πλευρά που συζητούν για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι περιπεπλεγμένο θέμα. Μια συζήτηση με δικηγόρους της Ολυμπιακής, μπορεί να διαρκέσει 2,5-3 ώρες και έχω κάνει μέχρι τώρα 5-6 τέτοιες συναντήσεις στις 25 μέρες που είμαι υπουργός. Δεν μπορεί το θέμα που είναι τόσο περιπεπλεγμένο να λυθεί μέσα σε μια εβδομάδα, ούτε καν σ’ ένα μήνα. Χρειάζεται παραπάνω χρόνος, συστηματική δουλειά και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι ένα θέμα πληγή για την Ελλάδα, είναι ένα θέμα που αφορά σε χιλιάδες εργαζομένους. Εκτιμάτε ότι αυτή η ιστορία περί συμψηφισμού μπορεί να προχωρήσει;»
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Εγώ δεν μπορώ να πάω με βάση το τι αισθάνομαι και το τι δεν αισθάνομαι. Πρέπει να πάω με συγκεκριμένα δεδομένα, με συγκεκριμένες συζητήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτός ο άνθρωπος είμαι. Κουβεντιάζω σχεδόν κάθε εβδομάδα μαζί τους, θα συνεχίσω να κουβεντιάζω, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Ο στόχος της κυβέρνησης και ο δικός μου- η επιδίωξή μας- είναι να κρατήσουμε την εταιρία ζωντανή και στη συνέχεια να την αποκρατικοποιήσουμε, όπως έχει συμβεί μ’ όλες σχεδόν τις αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης. Η Ολυμπιακή Αεροπορία, είναι σήμερα σχεδόν η μόνη εταιρία αεροπορική στην Ευρώπη που το κράτος είναι 100% μέτοχος. Ο τομέας έχει υποστεί εδώ και πολλά χρόνια μία σημαντική αναδιάρθρωση. Είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός τομέας. Επιδίωξή μας, είναι να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση για το συμφέρον των εργαζομένων και για το συμφέρον των φορολογουμένων οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώνουν τόσα πολλά λεφτά για ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε δύο πράγματα στο μυαλό μας. Πρώτον, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να βρεθούν στο δρόμο. Τυχαίνει εγώ αυτούς τους εργαζομένους να τους ξέρω σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί ταξίδευα πολλά χρόνια. Για μένα αυτοί οι άνθρωποι, δεν είναι αριθμοί. Είναι συμπολίτες μας, είναι συνάνθρωποί μας- έτσι τους αντιμετωπίζω-. Το δεύτερο πράγμα που μας νοιάζει στο χειρισμό αυτού του προβλήματος, είναι τα νησιά μας να μη μείνουν χωρίς συνδέσεις. Προέρχομαι εγώ ο ίδιος από νησί και ξέρω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αεροπορική σύνδεση.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπω ότι ο λόγος σας είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και επιφυλακτικός.»
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Θα είναι μέχρι τέλους. Η Ελλάδα έχει πληρώσει τις πολλές κουβέντες και τα μεγάλα λόγια. Θέλω να στηρίζομαι σε στοιχεία, σε συγκεκριμένο σχέδιο, σε συγκεκριμένες συζητήσεις οι οποίες θα έχουν προηγηθεί με την Κομισσιόν αλλά και με τα συνδικάτα. Έχω ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με την ΟΣΠΑ, την ομοσπονδία των εργαζομένων της Ολυμπιακής και θα πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά αλλά και με χρονοδιάγραμμα.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;»
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Θα μας το δείξουν οι συζητήσεις με την Κομισσιόν. Μακάρι να μπορούσα να σας το πω αλλά θέλω πρώτα-πρώτα να το απαντήσω και στον εαυτό μου αυτό. Δεν έχουμε φτάσει σε σημείο τέτοιο, που να μπορώ να το πω μετά βεβαιότητας. Και επειδή δεν είμαι σχολιαστής της πολιτικής επικαιρότητας- χειρίζομαι το θέμα- πρέπει να προσέχω μία-μία τις κουβέντες που λέω.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η εντύπωση που εδόθη αρχικώς για την Ολυμπιακή, ήταν ότι μπορεί και να κλείσει. Έχω την αίσθηση τώρα, ακούγοντας τον υπουργό Μεταφορών σήμερα, κάπως να διαφοροποιείται απ’ αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπήρχε για το θέμα της Ολυμπιακής. Αποτελεί γραμμή της κυβέρνησης η Ολυμπιακή να συνεχίσει να πετάει πάση θυσία;»
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Πιστεύετε ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος που παίρνει αυτή τη θέση, έχει σαδιστική διάθεση να θέλει να διώξει ανθρώπους, να κλείσει μια επιχείρηση- προβληματική έστω- η οποία δουλεύει τόσα χρόνια; Ο καθένας έχει τη συνείδησή του, ο καθένας πρέπει να κοιμηθεί το βράδυ. Από την άλλη πλευρά έχεις και το πρόβλημα των χρεών, έχεις και το πρόβλημα της κακοδιοίκησης, έχεις και το πρόβλημα ότι η εταιρία αυτή είναι σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον κι έτσι όπως είναι δομημένη, με μέτοχο το κράτος, αποδεικνύεται- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού- ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Χρειάζεται μια πιο ευέλικτη λειτουργία, γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε μία λύση με βάση την κακή οικονομική κατάσταση που έχει διαχρονικά η εταιρία, η οποία να ικανοποιεί 2-3 διαφορετικούς στόχους. Και αυτή είναι η δυσκολία του εγχειρήματος γιατί πρέπει να ικανοποιήσουμε και τους εργαζομένους, να μην αφήσουμε ακάλυπτα τα νησιά μας, να έχουμε ένα βιώσιμο σχήμα και να βρούμε και επενδυτές. Που δεν θα τους βρούμε, όσο δεν ξεπερνάμε τα νομικά προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κανένας δεν έρχεται να αγοράσει μια επιχείρηση η οποία έχει τόσα χρέη, γιατί θα τα κληρονομήσει αυτομάτως. Εάν δεν έχουμε μια εκκαθάριση της κατάστασης απ’ τις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται κανείς να έρθει να την αγοράσει. Γι’ αυτό και όλοι οι επενδυτές στις 6 διαφορετικές προσπάθειες αποκρατικοποίησης που έχουν γίνει μέχρι τώρα, στο τέλος κάνουν πίσω διότι τρομάζουν.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάντως λέγεται ότι ακόμα κι αν υπάρξει συμψηφισμός των χρεών, ενδεχομένως θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ανταγωνίστριες εταιρίες δεν θα καταθέσουν προσφυγές. Υπάρχει ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σοβαρά σχήματα για την απόκτηση της Ολυμπιακής;»
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Σχήματα υπάρχουν. Και τώρα είναι διάφοροι ενδιαφερόμενοι που στέλνουν e-mail ή εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους με διαφόρους άλλους τρόπους, αλλά όλοι αυτοί οι ενδιαφερόμενοι- μέχρι σήμερα τουλάχιστον- στα πολλά χρόνια που γίνεται προσπάθεια αποκρατικοποίησης, οπισθοχωρούν όταν οι δικηγόροι τους διαπιστώσουν όλα αυτά τα οικονομικά και νομικά προβλήματα που έχει η Ολυμπιακή.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Φέρεστε να έχετε πει ότι υπάρχουν ‘‘τρωκτικά’’ στην Ολυμπιακή που έχουν μια κατεύθυνση στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Το έχετε πει;»
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Δεν έχω χρησιμοποιήσει τέτοιες λέξεις. Δεν τις χρησιμοποιώ. Με ξέρετε χρόνια, ξέρετε ότι πολλές φορές προτιμώ να λέω κάτι λιγότερο από κάτι περισσότερο. Εάν δεν έχω συγκεκριμένες αποδείξεις, δεν θέλω να μιλάω μ’ αυτό τον τρόπο. Το βέβαιο όμως, είναι ότι η Ολυμπιακή έχει ζημίες. Το βέβαιο, είναι ότι ο τομέας των αερομεταφορών έχει μία ανάπτυξη στην Ευρώπη και διεθνώς- στην Ευρώπη είναι μεταξύ του 5 και του 10% η ετήσια αύξηση των επιβατών συνολικά- και η Ολυμπιακή διαχρονικά δεν έχει μπορέσει να επωφεληθεί απ’ αυτή την αύξηση, διότι έχει δομικά προβλήματα τα οποία με την αποκρατικοποίηση προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Πριν από την αποκρατικοποίηση όμως, πρέπει να προηγηθεί η λύση των νομικών προβλημάτων, η υπέρβαση των νομικών εμποδίων που έχουμε στις Βρυξέλλες διότι αλλιώτικα δεν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.»