«Eάν δεν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, πάμε στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Η επιλογή είναι στο χέρι της Τουρκίας», υποστηρίζει στη Realnews ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχίσουν τις προκλήσεις αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες», ξεκαθαρίζει ο Κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλά και για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, τονίζοντας πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τα «βαριά» αυθαίρετα μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.
Με το σχεδιασμό που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση λόγω κορωνοϊού;
Ανεβαίνουμε τρεις ανηφόρες: Την ανηφόρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Την ανηφόρα του κορωνοϊού. Και την ανηφόρα της οικονομίας, ακριβώς λόγω του κορωνοϊού. Έχουμε κινηθεί αποτελεσματικά και στα τρία μέτωπα. Για την οικονομία δεν έχουμε φυσικά κάποιο μαγικό ραβδί. Είναι μια κρίση πανευρωπαϊκή και παγκόσμια. Κάνουμε όμως τρία πράγματα: Πρώτον, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να στηρίξουμε την αγορά, τα νοικοκυριά και τους ευάλωτους. Δεύτερον, έχουμε κρατήσει δυνάμεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τρίτον, δρομολογούμε μία σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Τέτοιες αλλαγές φέραμε και ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις αλλά και στη χωροταξία/πολεοδομία με το νομοσχέδιο που πρόσφατα παρουσιάσαμε. Αλλαγές που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επενδύσεις, νέες δουλειές και ανάπτυξη. Θαύματα δεν υπάρχουν στην οικονομία. Τα «θαύματα» των θαυματοποιών και των λαϊκιστών τα πληρώσαμε πανάκριβα!
Με την Τουρκία υπάρχει περιθώριο διαλόγου; Η Χάγη είναι πάνω στο τραπέζι;
Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένας ιστορικός αναχρονισμός. Όπως και να έχει, δεν αφήνουμε αναπάντητες τις προκλήσεις. Το αποδείξαμε σε 5 περιπτώσεις: Με τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, την οποία συνυπέγραψα. Με την αποφασιστική αντίδρασή μας στον Έβρο το Μάρτιο. Με την ανάπτυξη του στόλου μας στο Αιγαίο ως απάντηση στο Ορούτς Ρέις. Με τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία. Και με την αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο. Παράλληλα, βλέπουμε ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί διπλωματικά. Είχαμε τις δηλώσεις Μακρόν, Μέρκελ και ΕΕ. Είχαμε τις κινήσεις της Γαλλίας στην Ανατ. Μεσόγειο και τις αποφάσεις των ΗΠΑ για την Κύπρο. Ακούστε: Προφανώς επιδιώκουμε την ειρήνη. Αυτό φαίνεται από τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Λέμε λοιπόν στους Τούρκους, ότι όπως συμφώνησαν αυτές οι χώρες μαζί μας, έτσι μπορούν να κάνουν και αυτοί. Και αν δεν συμφωνήσουμε, πάμε στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Η επιλογή είναι στο χέρι της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχίσουν τις προκλήσεις, αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες!
Έχετε υποστηρίξει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο υπουργείο σας είναι τα απορρίμματα. Θα δοθεί λύση με το σχέδιο που καταθέσατε;
Πράγματι. Στο θέμα των σκουπιδιών είμαστε 24οι στους 27 της ΕΕ! Δεν είναι καθόλου τιμητικό αυτό. Και έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό και τη δημόσια υγεία. Αυτή την κατάσταση λοιπόν θα την αντιμετωπίσουμε. Τόσο με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020-2030, που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο, όσο και με επιμέρους πρωτοβουλίες: Πρώτον, τρέχουμε να δημοπρατήσουμε 17 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων μέσα στο 2020 όταν από αρχής του ελληνικού κράτους λειτουργούν μόλις 6! Δεύτερον, προωθούμε γρήγορα τον καφέ κάδο, όπου θα μπαίνουν βασικά τα τρόφιμα. Τρίτον, ενισχύουμε τη διαλογή στην πηγή με την αύξηση των κάδων και των σημείων ανακύκλωσης πανελλαδικά. Τέταρτον, κλείνουμε όλες τις παράνομες χωματερές μέχρι το 2022. Πέμπτον, αυξάνουμε την παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα, όπως γίνεται στην ΕΕ. Είναι ένας ευρωπαϊκός σχεδιασμός, ένας σχεδιασμός κοινής λογικής.
Η αντιπολίτευση ωστόσο σας κατηγορεί ότι προωθείτε την καύση των απορριμμάτων. Τι απαντάτε;
Αυτό δεν είναι παρά fake news! Δεν είναι μονάδες καύσης, αλλά μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Στην Ευρώπη υπάρχουν 400 τέτοιες μονάδες. Ακόμα και μέσα στη Βιέννη και την Κοπεγχάγη! Έτσι, στην υπόλοιπη ΕΕ αξιοποιείται ενεργειακά το 28,5% του όγκου των απορριμμάτων, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 1,5%. Δεν δεχόμαστε λοιπόν να είμαστε- μαζί με τη Ρουμανία- οι μόνοι που δεν έχουμε τέτοιες μονάδες μόνο και μόνο επειδή κάποιοι βλέπουν φαντάσματα! Φυσικά και είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης. Φαίνεται αυτό στο νέο ΕΣΔΑ για τον οποίο μόλις σας μίλησα. Είμαστε ταυτόχρονα όμως ρεαλιστές. Δεν μπορούμε από τελευταίοι που είμαστε στην ανακύκλωση, να γίνουμε πρώτοι εν μια νυκτί. Θα ήταν σαν να ζητάμε από τον τελευταίο δρομέα μιας κούρσας, όχι μόνο να βγει πρώτος, αλλά να σπάσει και το παγκόσμιο ρεκόρ! Ας σοβαρευτούμε. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες. Και βλέπουμε τι γίνεται στην ΕΕ. Με βάση αυτά δίνουμε ρεαλιστικές λύσεις στο θέμα των απορριμμάτων!
Πάντως, καταγράφονται αντιδράσεις στις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση στο νέο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο. Τι λέτε;
Το χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα έχει πολύ θετική επίδραση στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, είναι μια ελληνική πατέντα που έχει οδηγήσει σε πολεοδομική αναρχία. Τι κάνουμε λοιπόν; Πρώτον, μειώνουμε την εκτός σχεδίου δόμηση κατά 10%. Λέμε ωστόσο ότι όποιος χτίζει φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση στους συντελεστές. Δεύτερον, επιτρέπουμε τις παρεκκλίσεις για διάστημα 2 ετών, εντός του οποίου οι ιδιοκτήτες μπορούν να βγάλουν οικοδομική άδεια και, εφόσον το κάνουν, τους δίνουμε 4 επιπλέον χρόνια. Όσο ισχύει και η οικοδομική άδεια. Θα μπορούν δηλαδή να χτίζουν με παρεκκλίσεις για 6 χρόνια ακόμα! Και, τρίτον, ξεκινώντας από τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές σχεδιάζουμε τη γρήγορη εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) με 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση, για τις περιοχές που επηρεάζονται από τις προβλέψεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, τα ΤΠΣ θα εκπονηθούν μέχρι την ολοκλήρωση της εξαετίας. Δεν θα υπάρξει συνεπώς κενό που να δημιουργεί αβεβαιότητα στους ενδιαφερόμενους και η εκτός σχεδίου δόμηση θα τεθεί σε ένα νέο πλαίσιο. Η έκδοση των ΤΠΣ είναι βασική πρόκληση για το υπουργείο μας. Θα κάνουμε το παν με τον Υφυπουργό Δ. Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα Θ. Μπακογιάννη για να εκδοθούν στην ώρα τους, όπως έγινε στο Μάτι. Με τα σχέδια αυτά θα μπει μια τάξη και αυξηθεί η αξία της περιουσίας όλων!
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μπορούν να τακτοποιηθούν τα «βαριά» αυθαίρετα. Θα δοθεί άλλη παράταση;
Ο νόμος αυτός ισχύει από το 2011. Παρόλα αυτά δώσαμε πέρυσι μία εξάμηνη παράταση. Και μετά δώσαμε άλλη μία τρίμηνη παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου λόγω κορωνοϊού. Είμαι λοιπόν κατηγορηματικός: δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Μετά τις 30 Σεπτεμβρίου τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 δεν θα τακτοποιούνται. Στις υπόλοιπες κατηγορίες, υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης και μετά από αυτή την ημερομηνία. Αλλά με αυξημένη οικονομική επιβάρυνση. Ας πάνε λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι έστω και τώρα. Υπάρχει χρόνος. Απαιτείται μόνο να καταθέσουν μία αίτηση σε συνεννόηση με το μηχανικό τους. Διότι δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα για πάντα!