Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η συζήτηση για την έκθεση Ζαπαλά σχετικά με την πρόταση οδηγίας που αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Στο τέλος της συζήτησης, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπολκενστάιν σημείωσε ότι η Κομισιόν δέχεται την τροπολογία Χατζηδάκη για την αναγνώριση των ευρωπαϊκών πτυχίων. Αντίστοιχα σημείωσε ότι απορρίπτει τις τροπολογίες που αρχικά είχε καταθέσει ο κ. Κουκιάδης.
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τα ακόλουθα:
“Ο σκοπός της έκθεσης Ζαπαλά είναι πολύ σημαντικός, καθώς η αμοιβαία αναγνώριση προσόντων ενισχύει την κινητικότητα και δίνει περισσότερες ευκαιρίες στους εργαζομένους στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Βεβαίως κάτι τέτοιο για να επιτευχθεί έχει ως προϋπόθεση προηγουμένως την αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων.
Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ειδικότερο πρόβλημα ως προς αυτό: εξαιτίας της μη λειτουργίας μέχρι στιγμής μη κρατικών πανεπιστημίων, έχουμε παγκόσμιο ρεκόρ φοιτητικής μετανάστευσης. Λόγω αυτής της κατάστασης ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συνεργάζονται με τα λεγόμενα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Τα πτυχία αυτά δεν αναγνωρίζονται από το κράτος και το κοινωνικό πρόβλημα χιλιάδων ανθρώπων διογκώνεται.
Έχουμε θέσει το ζήτημα στο παρελθόν στην Επιτροπή τόσο εγώ όσο και συνάδελφοι της Αριστεράς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς αυτό υπήρξε ξεκάθαρη. Λέει ότι τα πτυχία πρέπει να αναγνωρίζονται. Το ίδιο είπε και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Neri σε σχέση με ένα παρόμοιο θέμα στην Ιταλία.
Ωστόσο, επειδή τα προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος διαιωνίζονται, κατέθεσα τροπολογία που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, έτσι ώστε χωρίς σαθρά νομικά προσκόμματα να αναγνωριστούν μια ώρα αρχύτερα και χωρίς καταδίκη της Ελλάδας από το ΔΕΚ τα ευρωπαϊκά πτυχία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με καθεστώς νομικής ασφάλειας, φημισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να ανέβει το επίπεδο των σπουδών μέσω του ανταγωνισμού και να σταματήσει η φοιτητική μετανάστευση.
Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις ως προς το επίπεδο σπουδών καταθέσαμε δεύτερη τροπολογία μαζί με τον κ. Τρακατέλλη και τον κ. Ζαπαλά, η οποία σημειώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα κράτη μέλη δικαιούνται να υποβάλουν τα διάφορα ιδρύματα που συνεργάζονται με πανεπιστήμια άλλων κρατών μελών στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που ισχύουν για τα δικά τους πανεπιστήμια.
Στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, σημειώθηκε αλλαγή στη θέση της ηγεσίας του σοσιαλιστικού κόμματος ως προς τη μη κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Λογική συνέπεια αυτής της αλλαγής είναι η υιοθέτηση των δικών μας τροπολογιών. Ελπίζω να εκδηλωθεί αυτό κατά την ψηφοφορία.”
Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την έκθεση Ζαπαλά θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου.