Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση του θορύβου των αεροπλάνων πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν με εμπορικό πόλεμο, επισήμανε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, εξ ονόματος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής και Μεταφορών της οποίας είναι πρόεδρος.
Ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην αρμόδια επίτροπο κ. Λογιόλα ντε Παλάθιο η οποία διαπραγματεύεται με τις αμερικανικές αρχές το θέμα της μείωσης του θορύβου των αεροσκαφών και της υποχρέωσης των αεροπορικών εταιριών να χρησιμοποιούν “αθόρυβα” αεροπλάνα, επισήμανε ότι η θέση του Ε.Κ. είναι ότι ο κανονισμός που εγκρίθηκε πέρσι το Μάιο θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ισχύ για τις χώρες-μέλη της Ένωσης και να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την εξεύρεση μία γενικότερης συμφωνίας που θα ισχύσει σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι αμερικανοί δεν μπορούν να προβάλλουν βέτο στην εφαρμογή ενός κανονισμού που θα αφορά τις χώρες-μέλη και κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει ουσιαστικό λόγο στη θεσμοθέτηση παρόμοιων μέτρων.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι “η προσέγγιση μας προς τις αμερικανικές αρχές γίνεται με καλή θέληση και με διάθεση διαλόγου για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων και τη θεσμοθέτηση αποδεκτών σε όλους κανονισμών, όμως και οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν παρόμοια καλή θέληση και να αποσύρουν την προσφυγή που υπέβαλαν σε βάρος της Ένωσης στη Διεθνή οργανισμό Αεροπλοΐας (ICAO) “. Και πρόσθεσε ότι η Ένωση πρέπει να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών της από την ηχητική μόλυνση.
Ο επίτροπος κ. ντε Παλάθιο διαβεβαίωσε τον κ. Χατζηδάκη και τους ευρωβουλευτές ότι ο κανονισμός θα τεθεί οριστικά σε ισχύ την 4η Μαΐου και η πρόθεση της Επιτροπής είναι να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ τη βελτίωση των διεθνών προδιαγραφών για τη μείωση του θορύβου των αεροσκαφών. Και πρόσθεσε ότι αν οι αμερικανικές αρχές αποσύρουν την προσφυγή τους στον ICAO τότε η Ένωση θα αναστείλει μέχρι το 2002 την ισχύ του κανονισμού για τις τρίτες χώρες (μη μέλη της ΕΕ).
