Μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταλήξει σε συμφωνία για το Δ’ ΚΠΣ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ο πιο θερμός υποστηρικτής των χωρών συνοχής. Η έκθεση για το Δ’ ΚΠΣ του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, που περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη χώρα μας σχετικά με την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων την περίοδο 2007-2013, εγκρίθηκε σήμερα με σημαντική πλειοψηφία (574 υπέρ, 45 κατά, 44 αποχές) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με την έκθεση Χατζηδάκη, το Κοινοβούλιο πιέζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει την τελική του απόφαση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2007-2013 το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του 2005, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές περιφέρειες και τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους μία επαρκή περίοδο για την προετοιμασία των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Επιπλέον, μία τέτοια εξέλιξη θα είναι
θετική για τη χώρα μας, αφού σε αυτή την περίπτωση περισσότερες ελληνικές περιφέρειες θα είναι επιλέξιμες για πλήρη χρηματοδότηση.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση του Δ’ ΚΠΣ, το Κοινοβούλιο με την έκθεση Χατζηδάκη επιβεβαιώνει τη βασική θέση του για προϋπολογισμό συνοχής που κινείται στο 0,41% του κοινοτικού ΑΕΕ (Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος). Το ποσοστό μεταφράζεται σε 336 δισ. ευρώ για το σύνολο των χωρών την περίοδο 2007-2013. Η θέση της Ευρωβουλής αποτελεί και το πλέον αισιόδοξο σενάριο για τη χώρα μας (22,5 δισ. ευρώ). Ας σημειωθεί ότι η τελική πρόταση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας στην πρόσφατη αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής πρότεινε προϋπολογισμό της τάξεως 0,37%. Η διαφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι περίπου 30 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου εγκρίθηκε νέα τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Προτείνει για τις περιφέρειες που πέφτουν θύματα του λεγόμενου στατιστικού φαινομένου της διεύρυνσης (για τη χώρα μας η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία) να έχουν ένα επίπεδο χρηματοδότησης σε ποσοστό 85% των πόρων που προβλέπονται για τις περιφέρειες πλήρους σύγκλισης κατά την έναρξη της χρηματοδοτικής περιόδου, ποσοστό το οποίο θα μειωθεί στο 60% των πόρων το 2013. Η ρύθμιση αυτή είναι θετικότερη από την αντίστοιχη πρόταση της Κομισιόν, αλλά και ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη χώρα μας, αφού το 55% του ελληνικού πληθυσμού ζει στις περιφέρειες αυτές, φαινόμενο μοναδικό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.