Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η φέτα σε νέες περιπέτειες! Καταγγελία Χατζηδάκη στην Κομισιόν

Νέα προϊόντα με την επωνυμία “φέτα” κυκλοφορούν στη γαλλική αγορά κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας, που κατοχυρώνει την “φέτα” ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης υπέρ των Ελλήνων παραγωγών. Την καταγγελία αυτή έκανε σήμερα με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.


Σημειώνεται ότι από το 1992 η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δημιούργησε συστήματα όπως η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), προκειμένου να προστατεύσει αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα που έχουν αποκτήσει φήμη λόγω της γεωγραφικής τους καταγωγής και του συγκεκριμένου τρόπου παραγωγής τους (Κανονισμός 2081/92). Η ανάγκη αυτή δημιουργήθηκε λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούσε η χρησιμοποίηση των ονομάτων τέτοιων προϊόντων από παραγωγούς άλλων χωρών για τα δικά τους “μη γνήσια” προϊόντα. Ο πιο πρόσφατος Κανονισμός 1829/02 κατοχυρώνει οριστικά την ονομασία “φέτα” ως Π.Ο.Π. υπέρ των Ελλήνων παραγωγών εγκατεστημένων σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας (βασικά στο σύνολο της Ηπειρωτικής Ελλάδας και στη Λέσβο). Προβλέπεται μία μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων (δηλαδή μέχρι το 2007) για τους μη Έλληνες παραγωγούς, που παρήγαγαν ήδη προϊόντα με την επωνυμία “φέτα”, αποκλείοντας φυσικά την περίπτωση κυκλοφορίας νέων προϊόντων με την ονομασία αυτή.


Στην ερώτησή του ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποιεί στην Κομισιόν ότι “τους τελευταίους μήνες στην Γαλλική αγορά εμφανίστηκαν διάφορα νέα προϊόντα τα οποία φέρουν την ένδειξη «φέτα» χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 2081/92”. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι “κυκλοφόρησε στην Γαλλία προϊόν με την επωνυμία Salakis «φέτα» léger (light) με μειωμένα λιπαρά, προϊόν με την επωνυμία Salakis «φέτα» aux herbes de Provence (με μυρωδικά από την Προβηγκία), αλλά και προϊόντα αλυσίδων διανομών με την επωνυμία «φέτα» τα οποία δεν κυκλοφορούσαν πριν από την έκδοση του Κανονισμού 2081/92”.


Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ καταγγέλλει αυτήν την πρακτική των Γάλλων παραγωγών που παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και θίγει κατάφωρα τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών φέτας. Για το λόγο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης ρωτά την Κομισιόν εάν είναι ενήμερη για την κυκλοφορία των νέων αυτών προϊόντων “φέτας” στη γαλλική αγορά και ποια μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση αυτή και να εφαρμοστεί στο ακέραιο το κοινοτικό δίκαιο.


Υπενθυμίζεται ότι η φέτα είχε αρχικά καταχωρηθεί ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης υπέρ των Ελλήνων παραγωγών με τον Κανονισμό 1107/96, ο οποίος δημιούργησε ένα μητρώο για όλα τα προϊόντα Π.Ο.Π.. Κατόπιν προσφυγής της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Δανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο Κανονισμός ακυρώθηκε σε σχέση με την φέτα, λόγω κάποιου τυπικού προβλήματος που παρουσίαζε η διαδικασία καταχώρησης του συγκεκριμένου προϊόντος. Η Κομισιόν εξέδωσε το νέο Κανονισμό 1829/02 που διόρθωσε την ατέλεια αυτή και κατοχύρωσε οριστικά την “φέτα” ως Π.Ο.Π.. Κατά του νέου αυτού Κανονισμού εκκρεμούν σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αλλά και του Πρωτοδικείου τέσσερις
προσφυγές (του Γερμανικού και του Δανικού κράτους, των Γάλλων και των Δανών παραγωγών). Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η Κομισιόν δε θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση τον Κανονισμό που η ίδια εξέδωσε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο