Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Κομισιόν επεμβαίνει στην Κρεαταγορά του Ρέντη

Η Κομισιόν ξεκίνησε έλεγχο για την κατάσταση της κρεαταγοράς του Ρέντη σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Μπίρν σε ερώτηση-καταγγελία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις Ελληνικές αρχές να της παράσχουν επειγόντως τις αναγκαίες διευκρινίσεις και σύντομα αναμένεται η οριστική τοποθέτηση της Επιτροπής.


Ο κ. Χατζηδάκης στην ερώτησή του, είχε υπογραμμίσει ότι οι εγκαταστάσεις της αγοράς χονδρικής πώλησης κρέατος Αθηνών, που ανήκουν στον εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εμπορίου, Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) δεν πληρούν τους όρους της Απόφασης της Επιτροπής 96/658/ΕΚ και λειτουργούν παράνομα χωρίς, κατά το άρθρο 4 της απόφασης, έγκριση της αρμόδιας αρχής.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Χατζηδάκη, οι εγκαταστάσεις στερούνται επαρκών χώρων και εξοπλισμού, οι κανόνες υγιεινής δεν τηρούνται σε όλες τις περιπτώσεις και στους ελεύθερους χώρους υπάρχουν μονίμως σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα. Η ανεπάρκεια των εγκαταστάσεων δεν επιτρέπει να γίνεται ο τεμαχισμός των κρεάτων με τον σωστότερο τρόπο, ενώ οι χώροι που περιβάλλουν την κρεαταγορά έχουν εγκαταλειφθεί και
συντηρούνται πλημμελώς από τις κρατικές υπηρεσίες.


Απαντώντας ο Επίτροπος στον κ. Χατζηδάκη υπογραμμίζει ότι “η Επιτροπή απευθύνθηκε εγγράφως στις Ελληνικές αρχές και ζήτησε την ταχεία αποσαφήνιση της κατάστασης. Η Επιτροπή με βάση τις απαντήσεις που θα λάβει, θα εξετάσει τι περαιτέρω μέτρα θα λάβει. Αυτά θα προστεθούν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την βελτίωση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την κοινοτική νομοθεσία.”


Συνεχίζοντας την απάντησή του στον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει πρόβλεψη για την κατασκευή νέας κρεαταγοράς μέσω του Γ’ ΚΠΣ, ο κ. Μπιρν δηλώνει ότι η Επιτροπή δεν διαχειρίζεται μεμονωμένα σχέδια δυνάμει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Συνεπώς, “δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει κατά πόσο διατέθηκε χρηματοδότηση δυνάμει του Γ’ ΚΠΣ για το εν λόγω σχέδιο. Εναπόκειται στις Ελληνικές αρχές να αποφασίσουν την συμπερίληψη του σχεδίου στο σχετικό πρόγραμμα.”


Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Η κυβέρνηση είναι ασυγχώρητη γιατί, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ιδίων των καταστηματαρχών, δεν αποφασίζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των συνθηκών υγιεινής στην Κεντρική Κρεαταγορά. Ακόμη δε περισσότερο, επιμένει να μην διαθέτει τις κατάλληλες πιστώσεις, αν και έχει την δυνατότητα μέσω του Γ’ ΚΠΣ, για μια σύγχρονη κρεαταγορά στην πρωτεύουσα. Δεν χρωστάνε τίποτα οι καταστηματάρχες και οι καταναλωτές για να πληρώνουν την αδιαφορία των υπευθύνων.”

Μετάβαση στο περιεχόμενο