Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Κομισιόν εξετάζει την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας των παράνομων παρακρατήσεων από τις ενισχύσεις που προβλέπονται για τους αγρότες

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας των παράνομων παρακρατήσεων των κοινοτικών επιδοτήσεων αγροτικών προϊόντων στις οποίες προβαίνει ο ΕΛΓΑ και ορισμένοι συνεταιρισμοί. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα γεωργίας κ. Φίσλερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Φίσλερ αναφέρει στην απάντηση του ότι: “Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των διαφόρων προβλημάτων που υπάρχουν και υπήρχαν στην Ελλάδα όσον αφορά την τήρηση από την ελληνική κυβέρνηση της ρήτρας για την πληρωμή στο ακέραιο. Η Επιτροπή έχει επιχειρήσει κατ’ επανάληψη και με διάφορα μέτρα να διασφαλίσει την τήρηση της υποχρέωσης όσον αφορά την πληρωμή στο ακέραιο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.”
Ο αρμόδιος για τα αγροτικά επίτροπος τονίζει επίσης στην απάντησή του: “Η Επιτροπή εξετάζει το θέμα αυτό υπό το πρίσμα της διαδικασίας για παράβαση κατά τις διατάξεις του άρθρου 226 (πρώην άρθρο 169) της συνθήκης ΕΚ”, το οποίο σημαίνει την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επιπλέον όπως επισημαίνει ο κ. Φίσλερ: “το θέμα αυτό έχει ήδη ως αποτέλεσμα δημοσιονομικές διορθώσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ).”
Ο κ. Χατζηδάκης στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει, ότι τόσο στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 1999, όσο και για το 2000 διαπιστωνόταν ότι στην Ελλάδα οι κοινοτικές ενισχύσεις που καταβάλλονται στους παραγωγούς τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό βαρύνονται με παρακρατήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στην έκθεση για το 2000 το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι παρακρατήθηκε εκ νέου εισφορά 3% υπέρ του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) από το σύνολο των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν για τα εσπεριδοειδή, το βαμβάκι, το ελαιόλαδο και τον καπνό. Η εισφορά αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 21,8 δισεκατομμύρια δραχμές. Για το δε ελαιόλαδο υπάρχει και δεύτερη εισφορά, ίση με 1% της καταβαλλόμενης ενίσχυσης υπέρ της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ. Επίσης σε τοπικό επίπεδο διαπιστώνονται παρακρατήσεις από τους γεωργικούς συνεταιρισμούς ή τις ενώσεις παραγωγών στις αροτραίες καλλιέργειες (2%), στο ελαιόλαδο (1% και κατ’ αποκοπή εισφορά), στα οπωροκηπευτικά (1%) και στον καπνό (2,63%).


Μετάβαση στο περιεχόμενο